Je bent weer terug in het land en probeert nog halfslachtig om je bruine kleurtje te blijven voeden met de nazomerse zonnestralen, maar we moeten er toch echt aan geloven: de vakantie is voorbij en de herfst is begonnen. We hebben wat tips voor je die de terugkeer naar het serieuze leven, a.k.a. werk en studie, iets draaglijker maken. Zodat je tijd overhoudt om te genieten van de mooie herfstdagen, of om melancholisch naar de regen te kunnen staren.

1. Doe de saaie dingen eerst

Je kent het wel: iedere dag neem je jezelf weer voor om dat ene klusje nou eindelijk eens te klaren. Toch belandt het de volgende dag weer op je to-do lijstje. En de dag erna. Wil je dit voorkomen, begin dan de dag met het werk waar je het meest tegenop ziet. Dit zorgt voor een opgeruimd hoofd en een voldaan gevoel. Het klinkt simpel - is het niet - maar doe het gewoon. Je zult negen van de tien keer zien dat hetgeen waar je zo tegenop zag, in gedachten veel vervelender leek dan het uiteindelijk bleek te zijn.

2. Zet de notificaties op je smartphone uit

Natuurlijk wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurt in social medialand, maar al die appjes, Facebook-updates, Instagram-hartjes en wat allemaal nog meer zijn ontzettend afleidend. Voordat je het weet beland je bij de vakantiefoto’s van de nieuwe vriendin van de ex van je nichtje. Ja, we hebben je door. Dus zet ze uit. Wat niet weet, wat niet deert, zeg maar.

3. Beloon jezelf met mooi spul

Werken wordt een stuk leuker met goede accessoires, het zorgt voor het ‘een goed begin is het halve werk’-gevoel. En wat is er nu beter dan een frisse start met een goed notitieboek? Of een prachtige schaar - die je nooit gebruikt maar wel enorm fancy staat in je steigerhouten pennenbak. Washi-tape komt trouwens ook altijd van pas.

 

4. Planten. Heel veel planten.

Planten zorgen voor een inspirerende werkomgeving en houden de lucht schoon - de lepelplant bijvoorbeeld is hiervoor erg geschikt. Daarnaast zorgt een plant in het zicht voor vermindering van werkstress. Kom maar door met die urban jungle! Kun je niet met planten omgaan, dan is het altijd nog een idee om foto’s van planten aan de muur te hangen.

5. Breng je werkplek in balans

Hang prints aan de muur die bij jou passen en je inspireren. Ben je druk en chaotisch, kies dan voor prints die rust uitstralen - zoals een palmboom op het strand of een kabbelende zee. Kun je vaak een schop onder je kont gebruiken, dan kan motiverende typografie net dat beetje extra geven om je in actie te krijgen. Wat trouwens ook helpt, is een opgeruimd bureau. Hoe meer ruimte op je werkplek, des te meer ruimte je hebt in je hoofd. En dat stimuleert de creativiteit.

Zo, nu kun je met een opgeruimd hoofd aan de bak. En als studie- of werkontwijkend gedrag dan toch plotseling de kop opsteekt, embrace it. Want eerlijk is eerlijk, er gaat niets boven een kattenfilmpje zo nu en dan.

 

Tekst: Laura Veneklaas

 
×