Andy Westface is een illustrator uit de bruisende metropool Hong Kong. Zijn kunst oogt jeugdig en is een reflectie van zijn jonge geest, die eigenlijk verlangt naar een sprookjesleven. We spraken over zijn favoriete dier, de weg die hij heeft bewandeld om kunstenaar te worden en de positieve boodschap die hij via zijn kunstwerken aan de wereld wilt meegeven.

Wat is je favoriete drankje tijdens Happy Hour?

Ik ga altijd voor non-alcoholische drankjes. Over het algemeen is een glas Coca Cola of Sprite met een schijfje citroen mijn favoriet. Je woont in Hong Kong waar alles groter, beter, nieuwer is.

 

Wat waardeer je het meest aan Hong Kong, en wat zou je kunnen missen?

Ik ben hier geboren en getogen. Ik hou van de fantastische mengelmoes van Hong Kong’s oosterse en westerse culturen. Ook hou ik van het gemak dat de stad te bieden heeft; je hoeft niet met de auto, je kunt alles met het openbaar vervoer of zelfs te voet bereiken.

 

Daarnaast denk ik dat Hong Kong een van de veiligste steden van de wereld is. Het maakt niet uit waar ik ben en of het dag of nacht is, ik voel me extreem veilig en op mijn gemak.

 

Beste snacks in Hong Kong: Gai Dan Zhai eierwafels, Bo Lo Bao, Wantan noedels met garnalen… Zo lekker!

Je ontdekte in je kindertijd dat je graag tekent. Hoe verliep jouw weg naar het kunstenaarschap?
Als kind begon ik met tekenen door te schetsen in mijn schoolboeken. Na het afronden van de middelbare school, probeerde ik verschillende banen die niets van doen hadden met kunst of design. Maar ik had het gevoel dat niets bij me paste. Diep in mijn hart verlangde ik ernaar om iets anders te doen, dus ging ik terug naar school om graphic design te studeren.

Ik was zes jaar lang grafisch ontwerper en werkte twee jaar als art director bij een lokale designstudio. Toen besloot ik om aan de slag te gaan als freelance illustrator, zodat ik ‘mijn eigen baas’ kon zijn. Ik vind het echt fijn om te freelancen.

Jouw werk heeft een kinderlijke onschuld. Wat inspireert je?
Mijn werk is voornamelijk een weerspiegeling van mijn dromen, kindertijd en levendige persoonlijkheid. Ik dacht altijd dat we als volwassenen onze jeugdige geest en dromen zouden verliezen. En dat maakt me verdrietig. Ik wilde niet zo worden, dus vond ik een manier waarop ik beide kon behouden, door middel van mijn creaties.

De herinneringen uit mijn kindertijd, ervaringen en interacties inspireren me altijd bij het creëren van nieuw werk. Ik ben een gevoelig persoon en observeer graag. Mijn inspiratie komt overal vandaan, van het dagelijkse nieuws, gesprekken met mensen of iets dat ik zomaar door het raam van een restaurant of bus zie. Ik probeer altijd om de positieve kant van dingen in te zien. Als je mijn kleurrijke werk bekijkt, heb je dit denk ik wel in de gaten.

Een boodschap die ik via mijn werk wil meegeven: ik wil altijd een wereld creëren die gevuld is met hoop en positiviteit en persoonlijkheid, zoals de perfecte wereld in sprookjes. In deze wereld kan iedereen zijn of haar eigen dromen najagen, zonder ooit te hoeven opgeven.

 

Dieren zijn veelvoorkomende onderwerpen in jouw werk. Wat is je favoriete dier en waarom?

Dat is een lastige… Ik denk een luiaard. Hun persoonlijkheid is zo geweldig; ze zijn een beetje raar en super langzaam, maar het zijn vrolijke dieren. Het leven kan soms zwaar zijn, en de luiaard herinnert me altijd om ‘keep calm and live slow’ na te streven in mijn eigen leven.

 

Wie of wat heeft jouw werk als kunstenaar sterk beïnvloed?

Ik denk dat mijn verlangen om te creëren mij het meest beïnvloed heeft. Er zijn zoveel boodschappen en emoties die ik via mijn werk wil delen. Een kunstenaar die ik erg bewonder is de Japanse Yoshitomo Nara en ik laat me graag inspireren door zijn werk, omdat dit ook barst van de kinderlijke onschuld.

Wat doe je wanneer je niet bezig bent met het maken van kunst?

Ik kijk graag films in de bioscoop. Ik hou van het gevoel om even helemaal te verdwijnen uit de echte wereld. Daarnaast vind ik het leuk om samen te komen met vrienden of familie; mijn familie is altijd heel belangrijk voor me geweest. Soms blijf ik ook gewoon thuis met mijn kat, en geniet ik van het uitzicht door het raam.

 

Als je een superkracht zou hebben, welke zou het dan zijn en waarom?

Tijdreizen! Wie zou er niet terug willen gaan in de tijd om zijn wensen uit te laten komen? Als ik terug zou kunnen gaan in de tijd, zou ik familieleden die zijn overleden bezoeken en meer tijd met ze doorbrengen. Ik zou de goede dingen vieren, en leren van de slechte. En ik zou mijn jongere zelf vertellen dat alles wel goedkomt.

 

Vormen of kleuren?

Allebei, altijd.

 

Dankjewel Andy!

 
 
 

 
  

 

 
 
 
 
 
 

×