Reisadvertenties zijn er sinds hun hoogtijdagen - de begintijden van de treinrails en de transatlantische reizen - altijd in geslaagd, communicatie tot een vorm van kunst te maken. Het is deze tijdgeest, en in het bijzonder de jaren ‘60 en ‘70, die Bo Lundberg met zijn affiches herbeleeft: kundig verbindt hij de typische manier van vormgeven uit dit tijdperk met symbolische plaatsen waar zijn designs naar verwijzen.

We bezoeken Bo in zijn woonplaats Stockholm. Hij vertelt ons hoe hij zichzelf naar de jaren ‘60 zou teleporteren: als grafisch vormgever, die de opdracht heeft om reisreclame te ontwerpen. Het is een tijdreis van een kunstenaar die de Scandinavische retro esthetiek tot zijn handschrift heeft gemaakt.

Het thema reizen is van grote invloed op jouw werk. Wat vind je fascinerend aan deze reisbestemmingen? Welke hebben jou het meest gevormd en waarom?

Al van kleins af aan ben ik altijd rusteloos geweest. Toen ik pas zes jaar oud was, had ik al besloten dat ik naar Londen zou verhuizen. En ik had ook besloten dat ik elke dag een witte smoking met een vlinderdas zou dragen – maar dat spreekt voor zich.

Het grappige is dat ik veel van de reisbestemmingen in mijn illustraties nog niet heb bezocht (vooral omdat ik net aangaf altijd al rusteloos te zijn). Maar van de plaatsen die ik daadwerkelijk gezien heb, springt New York er voor mij uit, ik voel me daar thuis. New York geeft mij dat gevoel van rust en tevredenheid, dat ik op geen andere plek heb ervaren. Ik hou ook van Italië. Maar wie doet dat niet?

Hoe heeft Scandinavisch design jouw gevoel voor esthetiek beïnvloed?

Ik vind het moeilijk om hier antwoord op te geven, omdat ik daar zelf deel van uitmaak. Maar ik vind het interessant, wanneer design een geraffineerde eenvoud uitstraalt. Misschien zijn de krachtige kleuren die ik gebruik niet zo heel typisch voor Scandinavisch design. Ik probeer steeds weer om me bij het uitzoeken van kleuren een beetje in te houden, omdat zachtere kleurschakeringen om een voor mij nog altijd onbekende reden verfijnder voorkomen.

 

Cirkels zijn een terugkomende vorm in jouw werken. Waar komt die fascinatie voor geometrie vandaan?

Dat had ik zelf nog niet zo in de gaten, maar je hebt helemaal gelijk. Ik denk dat dit komt omdat ik iedere keer weer bij het concept van het vereenvoudigen terecht kom. Eenvoudige vormen hebben mij altijd geprikkeld. Het is erg makkelijk om sterke ontwerpen en archetypische vormen te creëren, wanneer men alles tot een strikt minimum reduceert. Daarbij breng ik meestal ook vloeiende vormen het design binnen, om zo het totaalbeeld interessanter te maken.


Wat zijn projecten die je voor volgend jaar op de planning hebt staan? Is er iets interessants dat je met ons wilt delen?

Ik leef zo erg in het nu, dat ik op dit moment nog niet weet wat ik vanavond ga koken. Maar met een beetje geluk kan ik misschien reizen, skiën en andere persoonlijke projecten realiseren.

Ongeveer een jaar geleden maakte ik deel uit van een erg interessante samenwerking van JUNIQE en Jaguar, waarvoor zeven kunstenaars uit Duitsland, Engeland en Zweden de (waaronder ik) de opdracht kregen om hun eigen interpretatie van het merk Jaguar op een creatieve manier vorm te geven. Het was heel erg leuk om de andere kunstenaars te ontmoeten en we zijn dan ook in contact gebleven. Ik hoop dat we elkaar volgend jaar weer zien!

 

Tekst: Diane Mironesco
Vertaling: Laura Veneklaas

 
×