Onze Senior Art Curator, Martin Kranz, is op vele manieren de perfecte belichaming van de moderne dandy. Zijn modieuze en licht rebelse kledingstijl is zowel verfijnd als uniek – denk aan slimfit, zwarte chinos met een zwarte merino sweater en een elegante, zilveren armband van een straatverkoper in Jaisalmer, India.

We bezochten zijn woning in Berlijn, met uitzicht over de wijk Kreuzberg, waar we tot de ontdekking kwamen dat de geruchten kloppen: ja, zijn appartement is in feite net zo chique en onberispelijk als zijn garderobe – een klassieke bank gecombineerd met een moderne stoel; een moderne, industriële lamp en een buitengewone collectie glazen; en een antieke, houten oppervlak bedolven onder weelderige planten. Geen betere manier dan het vereren van zijn zelfverklaarde zwak voor oogverblindende woonaccessoires, dan met een heel artikel opgedragen aan zijn tijdloze interieur.

Een plek genaamd thuis

Eind 2016 besloten Martin en zijn vriendin Anvita om hun geluk te beproeven op de Berlijnse huizenmarkt en te gaan samenwonen. Enkele maanden, eindeloze online zoektochten, een dozijn viewings en een aantal inschrijvingen later, stapte het duo binnen in een pas gerenoveerd penthouse vlakbij Südstern in Kreuzberg, Berlijn. Begroet door een eindeloos uitzicht over de stad, een enorm dakterras en een elegante houten vloer, kostte het ze welgeteld vijf minuten om te besluiten dat dit ‘het huis’ was.

Snel was de deal gesloten en in het begin van 2017 verhuisden Martin en Anvita naar hun nieuwe appartement. In de herfst waren ze niet alleen gesetteld, ook Mingus, een uit Spanje geadopteerde puppy, kwam ze vergezellen. Kalm, beheerst en (bijna volledig) gekleed in het zwart: Martin en Mingus brengen het ‘zo eigenaar, zo hond’ naar een heel nieuw level.

 

Zwart (met een vleugje wit) is Martins favoriete kleur

Van Rose Quartz tot Greenery tot Ultra Violet, de kleurenpaletten van sommigen veranderen sneller dan je Pantone kunt zeggen. Maar, zoals in het geval van de meeste diehard dandy’s, herdecoreert Martin echt niet ieder jaar zijn huis, omdat hij toevallig geïnspireerd is geraakt door een uitgave van Architectural Digest. Nee, in Martins leven is monochroom een lifestyle.

Hij licht toe, “Ik blijf het liefst bij een zwart en wit kleurenschema, gecombineerd met houten meubilair om een natuurlijk en warm gevoel aan het interieur toe te voegen. Het resultaat is homogeen en harmonieus. Wat kleur aanbrengt in mijn interieur, naast zorgvuldig geselecteerde wanddecoratie, zijn de vele planten. Ik heb ze niet gekocht omdat ik hou van alles dat groen is, maar omdat ik van alles dat met planten te maken heeft hou.” Onze persoonlijke favoriet? De zwart-wit wanddecoratie compositie boven de bank in de woonkamer van het stel.


Get the look

Styling-tip 

Monochroom of felgekleurd: de voorkeur voor bepaalde kleuren heeft alles te maken met je intuïtie. Luister naar je gevoel, vind de kleuren waar jij je prettig bij voelt en doe je ding.

 

Verleden of heden, het gaat om de balans

Voordat hij bij JUNIQE aan de slag ging, heeft Martin aardig wat rond de wereld gereisd. Naast dat hij opgegroeid is in Duitsland en in Nederland gestudeerd heeft, spendeerde hij ook enige jaren in India om zijn eigen meubelbedrijf te runnen. ‘Ik zie mezelf eerder als ‘wereldburger’ dan dat ik me onderdeel voel van een nationaliteit. Ik voel me meer thuis in sommige delen van India, dan ik me ooit in Beieren voelde.’ Zijn wereldse ervaringen komen subtiel terug in zijn interieur. Een vaas hier, een kandelaar daar – nostalgie à la Martin betekent het zorgvuldig selecteren van schatten uit verre oorden. Je hoeft hem niet persoonlijk te kennen om zijn interesse voor films of zijn voorkeur voor mid-century kunst en design te herkennen.

Ik bezit een aantal moderne designstukken die de ruimte wat oplichten en het minder als een oma-huis doen aanvoelen, hoewel de meeste meubelstukken ouder zijn dan ik. Het is echt een mix-en-match gebeuren, ik hou ervan om dingen die niet direct voor elkaar gemaakt zijn te combineren, die zo aparte duo’s vormen. Het beste voorbeeld zijn mijn vintage stills van Bollywood films in contrast met mijn Scandinavische verlichting.

Styling-tip

Dichtbij en ver weg, oud en nieuw – twijfel nooit over het combineren van contrasten als het gaat om je interieur. Het perfecte paar gaat lang niet altijd over het in stand houden van een bepaalde stijl of het volgen van een specifieke trend, het gaat over het op een esthetische, misschien enigszins onconventionele manier bij elkaar brengen van de puzzelstukjes

Een verandering van omgeving

Als de trotse eigenaar van genoeg wanddecoratie om zijn hele gebouw mee vol te hangen, verruilt Martin wanneer hij daar zin in heeft de posters aan zijn muren voor andere prints. Snuffelend door zijn collectie van opgerolde kunstwerken laat hij ons een aantal van zijn favorieten zien – een Thaise versie van Superman, iets dat eruit ziet alsof het recht van de cover van een ranzige Duitse seventies pornofilm komt, een enorme poster van Iggy Pop van een Eleven Paris campagne, en wat fotografie van een aantal van zijn favoriete JUNIQE kunstenaars waaronder Pale Grain en Shot by Clint. Het verfrissen van de muurkunst in Martins huis gaat vaak samen met een gezonde dosis herarrangeren en verplaatsen van zijn vele planten.

 

Styling-tip

Het plezier zit hem in het af en toe veranderen en verplaatsen van dingen. Nieuwe dag, nieuw humeur – start jouw eigen collectie en laat al jouw favoriete prints en kunstwerken zien, door er een paar veilig onder de bank te bewaren – om zo nu en dan tevoorschijn te halen en te herarrangeren. Want leid je het leven van een dandy, dan is te veel transformatie geen issue.

Dus, wat leerden we in een notendop van onze excursie in Martins kijkdoos vol kunstschatten? Nou, dat het misschien de kleren zijn die de man maken, maar het is de stijlvolle combinatie van smaak en verhalen die ervoor zorgen dat de stijl van de dandy man boven die van de massa uitsteekt. De volgende keer dat je op zoek bent naar stoere posters, kun je misschien een beetje graven in je verleden en nadenken over welke tijd, plaatsen en momenten een impact op jouw leven hebben gehad. Vertrouw op je smaak en neem iedere beslissing met betrekking tot je interieur met een reden. En vergeet niet om altijd trouw aan jezelf te blijven.


Shop dandy deco

Een curator in hart en nieren

Martin leidt het team van curatoren bij JUNIQE, wat betekent dat hij verantwoordelijk is voor het selecteren van de kunstenaars met wie we werken en het cureren van iedere print die we verkopen. In nauwe samenwerking met medeoprichter Sebastian Hasebrink, hebben Martin (en team) kortgeleden een van onze grootste projecten van 2017 gelanceerd: JUNIQE wanddecoratie sets. Terugkijkend naar het jaar mijmert hij ‘Dit was zeker weten een van de meest uitdagende en interessante projecten die we sinds onze oprichting aan de creatieve zijde hebben meegemaakt.’ Met duizend designs om uit te kiezen en dertien stijlen om weer te geven, hebben we ons door de eindeloze catalogus van designs gewerkt en afbeeldingen bij elkaar geplaatst die samengebracht kunnen worden om als arrangement verkocht te worden. Dit zorgt voor een enorme stap in de ‘curatorial game’.

Het resultaat? Onze wanddecoratie sets kunnen gefilterd worden op stijl, ruimte, kleur en aantal werken zodat jij de perfecte set voor in huis kunt vinden. En of je nu een moderne dandy of meer een romanticus bent, je van zomerse prints of een landelijke uitstraling houdt, je kunt nu eye-catchers, perfecte paren of een complete gallery wall die jouw muren voor altijd zullen laten stralen aanschaffen, dankzij Martin en team.Verken onze wanddecoratie sets

Tekst: Maia Frazier
Vertaling: Laura Veneklaas

 
×