Voor LEEMO wordt ieder aspect van het leven gereflecteerd in kunst – subjectief en altijd veranderend. De kunstenares en grafisch vormgeefster groeide op vlakbij de Oostzee en onderzocht haar Duitse en Midden-Oosterse identiteit via kunst, door middel van waterverf en portretteren. Ze nam ons mee naar de Botanische Tuinen van Hamburg en liet ons haar huis zien, waar we spraken over haar kindertijd, de dualiteit in haar leven en kunst en haar plannen voor de toekomst.

Vertel ons iets meer over je kindertijd.
Mijn ouders komen oorspronkelijk uit Afghanistan. Ik ben geboren in Duitsland en opgegroeid bij de Baltische Zee. Als kind was ik een wild child. Als ik niet bezig was met het verven van de muren en de meubels bij ons thuis, rende ik buiten wel ergens rond, nooit ver van het strand vandaan.

Ik groeide op met de uitdaging dat onze familie anders was dan andere families. We hadden een ander geloof, en andere regels en waarden. Toen de oorlog in Afghanistan uitbrak, viel alles wat mijn ouders ooit gekend hadden, alles dat ze hadden achtergelaten, letterlijk in puin. Onze familieleden die nog in Kabul woonden moesten vluchten. Het nieuws van de dood van vrienden of familieleden kwam regelmatig voorbij. Toen besefte ik hoeveel geluk ik had (en heb) om in Duitsland te wonen.

Mijn familie nam regelmatig gevluchte kinderen in huis. Soms waren dit gewonde kinderen die alleen maar voor hun medische behandeling naar Duitsland waren gekomen. Meestal werden deze kinderen teruggestuurd wanneer ze behandeld waren. Deze ontmoetingen hebben een enorme impact op me gemaakt en jarenlang weigerde ik te begrijpen hoe het toch kon dat het leven zo oneerlijk kon zijn.

Wat is je favoriete plek in Hamburg?
Ik ben sinds mijn kindertijd al verliefd op de Steindamm (Hamburgs bekendste straat). Het is er kleurrijk, vies, luid en multicultureel. Er gebeurt altijd wel iets en ik kan er alles vinden wat mijn hartje begeert: Turkse hazelnoten, Afghaanse moerbeien, Perzische dadels, yufka, geweldige basmatirijst, de lekkerste döner, vers fruit, seizoensgroenten - ik ga altijd helemaal los als ik daar ben, het is er te gek.

Wat is je favoriete medium om mee te werken en waarom?
Ik heb een zwak voor pennen en papier van allerlei vormen en maten. Over het algemeen ben ik een minimalist, maar wanneer het aankomt op schrijfwaren kan ik het gewoon niet helpen dat ik aan het hamsteren sla. Voordat ik op vakantie ga, pak ik allerlei schetsboeken, pennen en papieren in. Vaak moet ik dan kleding thuis laten, zodat alles in mijn tas past.

Als low-tech cyborg van het eerste uur heb ik een nog intensere relatie met mijn iMac, met Eizo en met Wacom. Ik waardeer technologie en de mogelijkheden die het ons gebracht heeft enorm. Er zouden in de wereld denk ik minder ruzies en frustraties zijn, als CTRL+Z en CTRL+S in het echte leven gebruikt zouden kunnen worden.

Sommige van je designs zijn erg levendig en kleurrijk. Andere zijn meer minimalistisch of zwart-wit. Waar komen deze verschillen vandaan?
In mijn leven is er altijd dualiteit geweest: er is de wereld om mij heen en de wereld die zich afspeelt binnen de muren van mijn huis. Hoewel ze soms redelijk tegenovergesteld zijn, hebben beide een significante rol gespeeld in het vormen van mijn realiteit. Het is als de rode draad die door mijn leven loopt. Ik denk dat ik altijd heen en weer zou blijven gaan tussen deze twee, of het nou in mijn persoonlijke leven is of in de kunstwerken die ik maak.

 

Hoe zou je jouw relatie met patronen beschrijven?
Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in decoratie en patronen. Toen ik opgroeide was mijn huis gevuld met meubels uit zowel het Oosten als het Westen. Ik bezit een kelim die sinds mijn tienerjaren in ieder huis waar ik heb gewoond heeft gelegen. De kleuren zijn levendig en positief, de patronen eenvoudig en tegelijkertijd een beetje rauw; ze brengen me altijd in een goede stemming. Misschien probeer ik wel iets vergelijkbaars in mijn werk.

Wat heeft de toekomst voor jou in petto?
Ik heb nog niet echt dingen vastgelegd, maar ik wil sowieso binnenkort een keer gaan skydiven. Ook wil ik eindelijk beginnen met het plannen van de trip naar Japan, die ik al tijden wil maken. En, ik wil actiever worden op sociale netwerken - ik ben tot nu toe een beetje antisociaal geweest wat dat betreft. Genoeg mooie dingen in het vooruitzicht!

 

Dankjewel, LEEMO!

 
 
×