Een dicht net van bladnerven, een twijg, die zich aftekent tegen de ochtendzon of de omtrekken van naaldbossen aan de horizon: Mareike Böhmer is gefascineerd door de organische structuren die de natuur te bieden heeft. We bezochten de grafische vormgever in het Duitse Hessen in Bad Nauheim en werden meegenomen op fotosafari. Ze vertelde ons over de samenwerking tussen de door haar zo geliefde planten en scherpe lijnen, grafische patronen en Scandinavisch minimalisme.

Hoe ziet een typische dag in jouw leven eruit?

Ik breng vier van de vijf dagen in een week door met home-office. Een belangrijk ritueel daarbij is de eerste kop koffie in de ochtend. Daarbij zet ik de to-do’s voor de dag op een rijtje. Vaak heb ik dingen te doen waarbij ik met een deadline te maken heb. Meestal kan ik gewoon doen waar ik zin in heb. Het liefst werk ik aan mijn grafische vormen of bewerk ik mijn foto’s. Tussendoor ga ik naar buiten, om genoeg frisse lucht binnen te krijgen of om samen met vrienden te lunchen.

Op de vijfde van de vijf dagen, wanneer ik niet achter mijn bureau zit, rijd ik weg om mooie dingen en plaatsen te fotograferen of om te ontspannen en nieuwe creatieve energie op te doen.

 

Planten zijn een veelvoorkomend onderwerp in jouw werk. Wat vind je er zo fascinerend aan? Wat vind je interessant aan het nemen van close-ups?

Al sinds lange tijd ben ik gefascineerd door planten in alle soorten en maten. Vroeger bracht ik al graag tijd door in de streek, om met m’n hoofd in mijn nek de silhouetten van de bomen te bekijken. Afhankelijk van de tijd op de dag, het weer en het seizoen zien ze er altijd weer anders uit. Planten hebben voor mij ook een pragmatisch voordeel, namelijk dat je ze overal vindt. Je hoeft er niet ver voor te rijden. Sinds ik een kind heb is het niet zo gemakkelijk om naar verre landen te reizen om dagenlang landschappen te fotograferen.

Macrofotografie is voor mij een interessante manier om de schoonheid van ‘alledaagse’ planten, waar men normaal gesproken vaak voorbij loopt, vast te leggen. Ik kan een half uur vol plezier een en dezelfde plant en al zijn details fotografieren, om een paar uur later in een andere lichtsetting terug te komen en dan een totaal ander resultaat te bereiken.

Al sinds lange tijd ben ik gefascineerd door planten in alle soorten en maten.

Je houdt van het spel met geometrische vormen, zoals cirkels en driehoeken. Waar komt jouw fascinatie voor geometrie vandaan?

Dat is een erg goede vraag waarop ik helaas niet echt een antwoord heb. In tegenstelling tot de organische vormen in de natuur, die mij ook fascineren, geven geometrische vormen een bepaalde berekenbaarheid en strengheid. Ik hou van orde (hoewel ik die zelf vaak niet kan houden) en ben in de afgelopen jaren fan geworden van het minimalisme. In het spel met geometrische vormen kan ik deze voorliefde goed tot zijn recht laten komen, maar me er ook van distantiëren wanneer ik ze met organische vormen of wilde texturen combineer.


Wat zijn jouw plannen voor 2018?

Het komende jaar wordt voor mij bijzonder spannend, omdat ik met iets nieuws bezig ben en het in het begin van 2018 duidelijk gaat worden of dit gaat werken. Ik ben in de afgelopen maanden een patronencollectie gestart, die aangeboden worden voor woontextiel of de mode-industrie. Ik ben een kleine interior junkie en heb een abonnement op alle woonmagazines die er te krijgen zijn… Dit lijkt me daarom ook een goede volgende stap. Natuurlijk blijf ik ook nog grafische designs en fotos maken, en dromen van een fotoreis naar IJsland of de Faeröer eilanden.

 

Tekst: Valeria Sambale

Vertaling: Laura Veneklaas

 
 
×