De Argentijnse kunstenares Romina Bacci alias Miles of Light maakt foto’s van dingen die ze in de natuur vindt en waarmee ze prachtige collages maakt. De toeschouwer wordt uitgenodigd tot het maken van een boswandeling, met haar ontelbare collecties van bladeren, veren, schelpen, kruiden en bloemen. We hadden het over haar relatie met Noord- en Zuid-Amerika en over hoe het moederschap haar creatieve proces beïnvloedt.

Hoi Romina, wat is je favoriete drankje tijdens Happy Hour?

Ik drink niet echt alcohol, maar op dat moment van de dag drink ik meestal mate, een typisch drankje uit Argentinië gemaakt van yerba mate en heet water.

 

Je bent geboren in Argentinië en woont momenteel in de VS. Waar is jouw thuis en waarom daar?

Beide zijn voor mij thuis, hoewel op een andere manier. De VS is waar ik tegenwoordig leef; Argentinië zal altijd mijn thuis zijn. Het heeft een speciale plek in mijn hart, omdat dit is waar ik vandaan kom.

 

Kun je ons iets meer vertellen over de naam ‘Miles of Light’?

Miles of Light begon als een fotografisch dagboek om momenten in mijn leven en de trips tussen Noord- en Zuid-Amerika vast te leggen; een manier om de afstand van 5.000 mijl gevuld met land, lucht en licht op te vullen. Later evolueerde mijn werk tot de elementen van natuurcollecties, maar ik hield dezelfde naam.

 

Je werkt veel met dingen die je in de natuur vindt. Wat is je favoriete materiaal? Waarom?

Bladeren! Ze transformeren recht voor je ogen. Ik hou ervan ze te fotograferen wanneer ze fris en zacht zijn, maar ook als ze droog zijn en de vorm en kleur is veranderd.

 

Vertel ons iets meer over het proces dat je doorloopt bij het creëren van jouw collages.

Nou, dat is behoorlijk veranderd sinds ik moeder ben geworden. In het verleden creëerde ik vooral collages met echte stukken. Maar na de geboorte van mijn zoon, had ik geen tijd meer om te gaan wandelen en bladeren, bloemen en stenen op te pakken om vervolgens collages te creëren.

 

Zo begon ik met de creatie van collages met digitaal materiaal dat ik al eerder vastgelegd had, en het scannen van nieuwe items. Dit is misschien minder leuk, maar toen ontdekte ik dat ik veel meer mogelijkheden heb voor het creëren van collages. Als ik eentje niet afkrijg, sla ik het bestand gewoon op in plaats van een rommelig bureau achter te laten.

Raak je geïnspireerd door andere kunstenaars? Wie en waarom?

Mijn inspiratiebron is de natuur, maar ik hou van creativiteit in welke vorm dan ook. Ik verlies mezelf altijd in het werk van kunstenaars die iets doen wat ik ook graag zou doen - pottenbakkers, sieraden- of textielontwerpers, houtwerkers. Hun werkplaatsen en levensstijlen geven mij inspiratie.

 

Als we zouden binnenstappen in jouw werkruimte, wat zouden we dan zien?

Een prachtig cederhouten bureau, gemaakt door mijn man en perfect gepositioneerd voor twee enorme ramen. Schappen aan beide kanten en witte muren die nog wachten op afbeeldingen en lijsten. Het is nog steeds work in progress.

 

Naast het fotograferen van de prachtige kleine dingen die je in de natuur vindt, maak je ook modeaccessoires zoals sjaals en kettingen. Wat wordt je volgende project?

Dat klopt, ik maakte sieraden en handgeverfde sjaals, maar dit doe ik niet meer. Ik focus me meer op het verkopen van mijn prints. Op een dag zou ik willen uitbreiden en ook woonaccessoires, houten objecten en keramiek willen maken. Voor nu denk ik dat ik wat natuurillustraties ga toevoegen en ga werken aan het uitbreiden van mijn accounts op verschillende kunstplatformen.

Naar welke muziek luister je op dit moment veel?

Slaapliedjes, de hele dag door!

 

Veren of bladeren?

Dat is een moeilijke... Veren… nee, bladeren!

 

Bedankt Romina!

 
 
×