Er wordt wel gezegd dat het gaat om de intentie, maar soms is de intentie niet genoeg. Vooral als de ontvanger in kwestie een man is, die al zijn zaken op een rijtje lijkt te hebben. We willen ze verrassen, onszelf (en wees eerlijk, ook anderen) overtreffen – en al helemaal wanneer het haast een onmogelijke missie lijkt om het perfecte cadeau te vinden.

Over wie hebben we het hier eigenlijk? Nou, daar gaan we: hij heeft een succesvolle baan, is al tijden samen met zijn geweldige vriendin, gaat op vakantie naar de exotische uithoeken van de wereld, is culinair zeer onderlegd, en heeft ten slotte altijd de nieuwste technische snufjes. Kortom: iemand voor wie je naarstig op zoek gaat naar iets geweldigs maar vaak uitkomt bij een standaard cadeau, zodat je in ieder geval niet de mist in gaat.

Om hoofdbrekens te voorkomen hebben wij een oplossing die deze eindeloze zoektocht kan veranderen: geef hem een kunstwerk dat past bij zijn hobby’s en persoonlijkheid! Hier zijn onze zeven ideeën voor zeven soorten mannen. Ze zullen versteld staan.

De absolute avonturier

‘Onbevreesd’ is het eerste woord dat in je opkomt wanneer je aan hem denkt. De ene keer gaat hij op een roadtrip door Portugal met een Volkswagenbusje, het volgende moment komt er een foto van hem op de top van de Kilimanjaro voorbij op je Facebook tijdlijn. Hij heeft een passie voor de natuur en is gefascineerd door plantkunde, sterrenkunde en allerhande extreme sporten. Zijn volgende trip? De Noordpool doorkruisen op een hondenslee. Het ultieme kunstcadeau voor hem: een mooie print van een van zijn afgelopen reisbestemmingen, opdat mooie herinneringen altijd aangewakkerd blijven worden.

De ultieme nerd

De momenten dat hij uit zijn hol kruipt zijn zeer zeldzaam. Het grootste deel van z’n vrije tijd besteedt hij namelijk aan het verrijken van zijn geest. Of hij nu de nieuwste Scorsese kijkt, de Lord of the Rings ligt te lezen of naar het meest recente album van Arctic Monkeys, hij doet het allemaal met de volste concentratie. Zelfs wanneer je dacht erg origineel te zijn en hem een aparte arthouse film, bijzonder boek of onbekende plaat cadeau deed, had hij het al gezien, gehoord of gelezen. Geef hem iets anders dan de zoveelste trilogie: een poster of print van een van zijn favoriete films, boeken of muzikanten.

 

De elegante dandy

Welgemanierd, geraffineerd en altijd de meest interessante persoon in de kamer: de elegante dandy is een van de meest ingewikkelde personen om te verrassen. Zijn huis is smaakvol ingericht, met zeldzame meubelstukken, een bar cart vol bijzondere alcoholische versnaperingen en een uitgebreide collectie koffietafelboeken. De pullover die hij draagt? Gevonden in een Parijse vintage boutique, tijdens een van zijn reisjes. Die prachtige salontafel in de woonkamer? Geïnspireerd op Bauhaus, gevonden op de vlooienmarkt. Hij combineert graag verschillende stijlen, van vroeger maar ook modern.. Wat dacht je van een retro poster voor in zijn interieur?

De onverbeterlijke romanticus

Hij is jouw wederhelft, jouw man, jouw schattebout. Keer op keer weet hij je weer te verrassen met iets liefst. Deze man bestaat niet alleen in romcoms, hij is het levende bewijs. Wat het probleem is? Je vindt het moeilijk om aan hem te tippen, omdat hij zo creatief is. De oplossing: hou het simpel en denk aan wat hem gelukkig maakt: tegen jou aan kruipen. Een zachte, stijlvolle fleecedeken kan zomaar eens het perfecte cadeau zijn, voorzien van een design dat hem herinnert aan al die fijne momenten die jullie samen al hebben meegemaakt. Klaar voor de start, gestrekt op de bank en cocoonen maar.

De ambitieuze go-getter

Hij is niet te stoppen. Hij weet wat hij wil, hij weet waar hij van houdt. Eigenlijk wil hij altijd meer. Doet dit je aan iemand denken? Wat geef je iemand die iedere ochtend al voor de wekker naast zijn bed staat, klaar voor weer een dag vol successen, wiens dynamiek geen grenzen kent en die zichzelf keer op keer overtreft in zijn werk? Hij zorgt voor zijn lichaam (denk: gym en Joylent) en zijn geest (mindfulness: check). Help hem zijn organisatie op peil te houden en geef hem een agenda voorzien van een motiverende spreuk. Zet er een paar afspraken met jou in et voilà, je cadeau is af.

De eersteklas grappenmaker

Altijd komt hij met het juiste woord, een scherpe anekdote of referentie uit de hoek. Deze clown maakt altijd iedereen aan het lachen en een ding is zeker: met hem erbij verveel je je nooit. Hij kent de grappigste GIF-jes en filmpjes, laat zich graag inspireren door humoristische series en heeft zo ongeveer alle online beschikbare stand-up comedy gezien. Stimuleer zijn grappige geest, en geef hem een mok cadeau die hem ‘s ochtends bij het ontbijt op zijn minst doet glimlachen.

 

De onverzadigbare

Bourgondiër Hij is een fijnproever, dat is niet te ontkennen. Voor hem is iedere maaltijd een viering van het leven. Zijn kennis over de gastronomie kan tippen aan die van een sterrenchef. Hij zweert bij mooie wijnen, kan je alles vertellen over de negen voordelen van romanesco en maakt iedere zondag een feestmaal. Geef hem zijn favoriete gerecht, maar dan voor zijn ogen! Food art is immers kunst.

Alle cadeaus voor hem

 

Tekst: Diane Mironesco

Vertaling: Laura Veneklaas

 
×