De in Kopenhagen wonende kunstenares Maya Gürtler alias Pen & Ink is een vrouw met twee creatieve passies: illustraties en tatoeages. Haar zwart en wit, op de natuur geïnspireerde designs zijn een ode aan haar passie voor het buitenleven. We dronken een Espresso Martini en spraken over pennen, haar fascinatie voor bossen en de rol van licht en schaduw in haar werk.

Wat is je favoriete drankje tijdens Happy Hour?

Ik drink niet veel alcohol, maar als ik moet kiezen wordt het een glas champagne of een Espresso Martini. Ik ben een koffiejunk. Je woont in Kopenhagen.

 

Wat waardeer je het meest aan wonen in Denemarken en wat zou je best kunnen missen?

Over het algemeen is Denemarken een fantastische plek om te wonen - vooral Kopenhagen, dat een prachtige, oude stad is. Ik hou ervan! Het is niet te groot en ook niet te klein. Ik woon in de stad, maar de kust en de ontelbare bossen zijn dichtbij.

We zitten hier vrij noordelijk, en ik zou de lange, vochtige, donkere winters zeker kunnen missen. Maar toch, we hebben de meest geweldige, lange en lichte zomeravonden!

 

Waarom zijn pennen jouw go-to middel?

Ik hou van de eenvoudige look van pen op papier. En om eerlijk te zijn heb ik niet genoeg geduld voor enorme schilderijen. Werken met pen en papier zorgt ervoor dat ik een heleboel ideeën zo uitgevoerd heb.

 

Hoe zou jij jouw stijl omschrijven?

Ik denk dat mijn stijl clean en eenvoudig is. Mijn tekeningen lijken bijna grafisch vormgegeven, behalve dan dat ze allemaal met de hand gemaakt zijn. Ik werk voornamelijk met cross-hatching en geometrie. Ik hou ervan om natuurlijke onderwerpen in iets nieuws en anders te transformeren, in plaats van ze gewoon te kopiëren - ik vertaal ze naar iets moderns en bijna digitaals.

 

Planten en dieren zijn jouw hoofdonderwerp. Waar komt deze fascinatie vandaan?

Ik hou van de natuur. Het is zo simpel is dat. Ik heb een groot deel van mijn kindertijd in de Zweedse bossen doorgebracht, omdat mijn familie een huis op het platteland bezit. Mijn vader is Noors, dus ik heb ook veel tijd in de bergen van Noorwegen gespendeerd. Als ik de behoefte heb om mezelf op te laden of te herontdekken, duik ik in mijn eentje de natuur in.

Wie of wat inspireert jou? Waarom?

Ik haal een heleboel inspiratie uit de wildernis. Ook kunstenaars inspireren mij op creatief gebied. De mensen om me heen inspireren mij om dingen beter te doen, om mezelf te pushen en door te blijven gaan; vooral in tijden waarin mijn inspiratie het laat afweten.

 

Zonder welke drie dingen zou je niet kunnen?

Ik zou nooit kunnen leven zonder mijn boeken. Ik ben altijd een fanatieke lezer geweest en ik ben langzaam maar zeker mijn eigen bibliotheek aan het vormen. Ik geef toe, dit is een beetje uit de hand gelopen. Het heeft ongeveer mijn hele eetkamer overgenomen. Ik heb een groter huis nodig.

Ten tweede zou ik niet zonder muziek kunnen. Ik ben behoorlijk into folk, country, blues en oude soulmuziek. Ik luister altijd naar muziek als ik aan het werk ben.

Ten slotte zou ik niet kunnen leven zonder mijn hond. Hij is geadopteerd vanuit Griekenland en houdt me gezelschap wanneer ik alleen vanuit huis werk. Zonder hem zou ik soms echt eenzaam worden. Hij maakt me ook veel aan het lachen!

Vertel ons iets meer over je relatie met tatoeages.

Naast dat ik een illustrator ben, leer ik nu ook te tatoeëren. Ik hou van de mix van de twee werelden. Ze liggen niet ver van elkaar, ik gebruik mijn werk en stijl in een aantal van mijn tatoeages. De ambacht van het tatoeëren is heel anders en behoorlijk uitdagend - maar het is zo tof om te doen! Het is echt geweldig als je weet dat je jouw design op iemand tatoeëert, wetend dat het voor altijd is.

 

Waar ga je heen als je ruimte in je hoofd nodig hebt?

Ik ga altijd de natuur in wanneer ik mijn hoofd leeg moet maken. Ik loop graag in de wilde bossen rondom mijn huis, of wandel langs de lange, verlaten branding van de kust.

Licht of schaduw? 

Allebei! Ik hou van licht, het geeft me energie en ik leef erop. Maar er is iets interessants rondom schaduwen, speciaal als het om mijn creatieve proces gaat. Mijn werk is voornamelijk een spel met schaduwen, hier kom ik vaak de meest interessante dingen tegen.

 

Bedankt, Maya!

 
 
×