De Zweedse kunstenaar Peytil onderzoekt in zijn artistieke projecten verschillende middelen om te experimenteren met tegenovergestelden. Werken bestaand uit zwarte lijnen contrasteren met pastelkleuren, bloemencomposities en surreële creaties. Artistieke duizendpoot die hij is, laat Peytil zich inspireren door mode, streetart en surrealisme, maar net zo goed door vrouwelijke figuren. Samen met zijn broer heeft hij het streetwear-merk Mouli opgezet, met de filosofie dat duurzame, eenvoudige vormen en materialen leiden tot elegante, tijdloze ontwerpen.

De broers zijn beide groot fan van schilderen, maar experimenteren ook graag op andere artistieke vlakken zoals modeontwerp. Peytil nam ons mee in zijn dagelijkse leven en liet ons zijn kunstenaarsatelier en de studio van het modelabel Mouli zien, waar we spraken over zijn kunst en zijn passie.

Er zijn verschillende liedjes, films, boeken en steden die mij regelmatig inspireren.
Peytil

Wat is het verhaal achter de namen Peytil en Mouli?

Mouli is de achternaam van een vroeger vriendinnetje van mijn broer. Ze waren aan het daten toen wij het merk aan het opzetten waren. Mijn broer Vemund was in een bar, waar hij indruk probeerde te maken op een meisje door met flessen te jongleren en plotseling viel er een fles op haar hoofd. Zij kocht een drankje voor hem, hij voelde zich daarentegen verschrikkelijk slecht.

Om het goed te maken borduurde hij haar achternaam ‘Mouli’ voor haar op een pet, zodat ze de buil op haar hoofd hiermee kon bedekken. Het was ons eerste kledingstuk en ze werden daarna een paar! Peytil is een bijnaam die mijn moeder me gaf als klein jongetje.

 

Vertel ons iets meer over de kleuren (pastelroze, zwart) en de onderwerpen die terugkomen in jouw werken.

De rozen zijn een design dat ik gecreëerd heb voor een vriendin die een aantal chique kledingwinkels in Stockholm heeft, genaamd Jackie. Ze heeft ze opgehangen bij de ingang. Voor de personen en de poses die ik bedenk, laat ik me inspireren door verschillende dingen, of het nu muziek, een film of een plek is. Afgelopen zomer luisterde ik veel naar Christine and the Queens ‘Tilted’, misschien wel tien keer per dag, en alles wat ik maakte op artistiek gebied was geïnspireerd op de muziek en de videoclip. Er zijn verschillende liedjes, films, boeken en steden die mij regelmatig inspireren.

 

Hoe anders is jouw leven als dertiger ten opzichte van het leven als twintiger?

In mijn twintiger jaren, was ik vaak veel te snel en ongeduldig. Ik was in constante haast en alles moest nú gebeuren. Nu ik 33 ben, ben ik beter geworden in organiseren en heb ik geen behoefte meer aan direct resultaat...maar vergeleken met anderen ben ik waarschijnlijk nog steeds ongeduldig. Ook ging ik in die tijd veel uit, op dit moment heb ik niet veel energie om in de club te staan. En een kater is de grootste vijand van de creativiteit, naar mijn mening.

 

Wat doe je dit jaar nog meer? Heb je projecten lopen?

Ik werk op dit moment aan verschillende ideeën rondom fotografie en ik vind dat erg leuk om te doen. Ik hou van het nemen van foto’s. Ik leer ook meer over het monteren van films, in de toekomst zou ik graag werken met bewegende beelden. Maar ik ben erg gefocust op Mouli, aangezien dat mijn nummer een beroep is en ik de hele collectie creëer. Het geeft extreem veel voldoening en plezier, en we lanceren een nieuw platform en een winkel in de herfst en er is nog heel veel werk aan de winkel.

Tekst: Diane Mironesco

Vertaling: Laura Veneklaas

 
 
×