Belgisch kunstenaar Sammy Slabbinck creëert collages die hij maakt van afbeeldingen uit vintage magazines, en voorziet deze zo nu en dan van treffende statements. Onder het genot van een frisse print hadden we het over de schoonheid van het onvolmaakte en luieren aan het strand.

Hoi Sammy, wat is je favoriete drankje tijdens Happy Hour?

Een frisse pint.

 

Je komt uit België, het centrum van de Europese strips. Hoe hebben stripverhalen - en de thema’s die hier vaak in terugkomen - jouw werk beïnvloed?

Niet zo heel veel denk ik. Als kind las ik wel vaak stripverhalen, maar daar is het zo ongeveer bij gebleven. Af en toe lees ik wel eens een graphic novel, maar het is niet echt mijn ding. Geef mij maar een goed boek.

 

Wat wilde je vroeger als kind worden als je later groot was?

Astronaut

Je gebruikt voor jouw werken regelmatig beeldmateriaal uit de jaren ‘50 en ‘60, dat je in een moderne context zet. Wat heeft dit tijdperk, dat de tegenwoordige tijd niet heeft?

Er zit een korrel in die foto’s , een onvolmaaktheid, die mij enorm aanspreekt. Het on-perfecte ligt me meer dan zwaar gephotoshopte, ‘perfecte’ beelden die je nu in in dag- en weekbladen ziet.  Er zit vaak meer gevoel in de foto’s en vormgeving van die periode. Reclamefotografie uit die tijd straalt bijvoorbeeld ook een zekere onschuld uit, iets wat enorm dankbaar is om mee te werken.

 

Je werkt dikwijls met overdrijvingen en het heden en verleden treffen elkaar vaak in jouw werken. Hoe benader je een nieuw kunstwerk?

De meeste van mijn werken ontstaan uit associatie. Ik vertrek van een gevonden beeld waarrond een soort verhaal ontstaat. Mijn fantasie gaat dan op de loop. Daarna ga ik op zoek naar de juiste beelden om te combineren en het visuele verhaal te kunnen gaan opbouwen.

 

Welke van jouw werken die bij JUNIQE verkrijgbaar zijn is jouw favoriet, en waarom?

‘Solid Advice’ blijft een van mijn favorieten. Simpel beeld met een simpele boodschap, maar het blijft mensen inspireren en aanspreken.

 

Waar haal je inspiratie voor nieuwe kunstwerken vandaan?

Meestal uit mijn verzameling magazines en boeken. Sedert jaren verzamel ik allerhande magazines uit de jaren ‘50, ‘60 en ‘70.  Deze zijn altijd het startpunt van een nieuw ontwerp. Niets is zo leuk als een oud magazine openslaan op zoek naar interessante beelden.

 

Hoe ziet een perfecte dag in jouw leven eruit? Beschrijf ons de dag van je dromen tot in detail.

Ten eerste vooral niet te vroeg opstaan. Dan een lekker ontbijt met de krant. Bij mooi weer wat gaan luieren aan het strand om dan s’avonds te belanden in een leuke bar met fijn gezelschap en goeie muziek.

 

Waar en hoe kom jij het beste tot ontspanning?

Als ik mijn perfecte dag van de vraag hierboven kan beleven.

 

Droom of werkelijkheid?

Dromen van een betere werkelijkheid?

 

Dankjewel, Sammy!

 
 
×