Interieurblogger Claudetta houdt van een minimalistische woonstijl en Scandinavisch design. Haar woning, gelegen in het hart van Berlijn, is dan ook ingericht volgens de noordische stijl, die niet alleen gezellig maar ook nog eens ongelooflijk fotogeniek is. Vintage meubelen ontmoeten rauwe muren, antieke voorwerpen, abstracte wanddecoratie, weelderige planten en een kat. We bezochten Claudetta bij haar thuis, om vergezeld van een kopje koffie te praten over haar passie en om decoratie-ideeën uit te wisselen.

De geboren Brandenburgerin verhuisde voor haar studie naar het pittoreske stadje Potsdam, waar ze haar voorliefde voor de Scandinavische stijl ontwikkelde en eveneens begon met schrijven en het nemen van foto’s voor haar woonblog Do it, but do it now. Inmiddels inspireert ze duizenden volgers met mooi vastgelegde DIY-tips, homestories, recepten en reisgidsen voor Berlijn en andere steden.

Ik ben altijd onrustig en houd van de snelheid van Berlijn, de mogelijkheden die de stad te bieden heeft en de inspiratie die je hier constant om de oren vliegt.

Claudetta en haar vriend zijn al enige tijd thuis in Mitte. Hun eerste woning samen vonden ze op de grens met de wijk Prenzlauer Berg, met veel kleine boetiekjes en leuke café’s in de buurt. Hier heerst de ideale sfeer om een knus en gezellig huis in te richten en zo de koude Berlijnse winter te trotseren.

Scandinavisch wonen à la Claudetta?

Lagom als levensstijl

We voelen ons gelijk thuis bij Claudetta. De rotanstoel met zachte deken, de grote bank met ontelbare zachte kussens en de opgeruimde inrichting stralen een flinke dosis gezelligheid en rust uit. Terwijl de geur van versgezette koffie uit de keuken komt overwaaien, voelen wij dat we helemaal tot rust komen in deze oase die doet denken aan Zweedse woningen.

“Ik zou mijn woning beschrijven als ongedwongen, individueel en gezellig”, vat onze gastvrouw samen. Voor dit woongevoel is er in de Scandinavische landen een woord: lagom. Bij de lifestyle-trend uit het hoge noorden gaat het om het vinden van de perfecte balans, het precieze midden te vinden. Niet te veel, niet te weinig. Voor onze curatoren betekent dat ook dat er in plaats van verschillende elementen, slechts één statement piece aan de muur wordt gehangen, bijvoorbeeld “Asymmetrisk” van Mandy Rep.

 
Ik zou mezelf niet als kleurrijk beschrijven – ik ben dingen zo snel zat, dat ik, wanneer een muur verf, altijd bang ben om er snel op uitgekeken te zijn. Daarom zie je in onze woning alleen lichte en natuurlijke kleuren terug.

De kleuren van het noorden

Lichte, neutrale kleuren en perfecte arrangementen: je ziet meteen dat ieder voorwerp met liefde is uitgekozen en op zijn plek hoort, om harmonieus te versmelten met het geheel. Claudia laat zich inspireren door de Scandinavische stijl, die ze omschrijft als ‘clean maar natuurlijk’. Het daartoe behorende kleurenpalet bestaat uit discrete en tegelijkertijd warme beige-nuances (ecru, eierschaal, vanille) en grijstinten (taupe, mastic, zilver).

Vanwege rijkelijk daglicht in de zomer en lange, donkere winternachten is de kleurkeuze een detail, dat rond de hogere breedtegraden niet verwaarloosd wordt. Van Oslo tot Helsinki zijn de binnenruimtes licht en de ramen groot, zodat het licht het hele jaar overal gevangen wordt. Daarbij past stralende wanddecoratie zoals "BAU1" van Andreas Jarner, welke door onze curatoren in een goed belichte hoek in de woonkamer gearrangeerd is.

Altijd in beweging blijven

Claudetta’s twee grote krachten zijn is dat ze overal inspiratie in kan vinden en dat ze eindeloos nieuwsgierig is. Als ze niet op reis is of met haar camera op Berlijn-safari is, doorzoekt ze Instagram en Pinterest vanaf haar comfortabele bank, op zoek naar interieurideeën.

Net als haar woonaccessoires, verandert Claudetta ook regelmatig de kunst die aan haar muren hangt. Soms laat ze de wanden volledig kaal, om het beton tot zijn recht te laten komen. Een andere keer hangt ze vondsten van rommelmarkten of online gekochte kunstwerken op. Wij raden haar aan om haar wanderlust de vrije loop te laten – met designs die de herinnering aan reizen naar boven brengen, zoals “Copenhagen” van Naxart.

Op het moment ben ik erg in de ban van rotan en hebben we veel hout in de woning.

In harmonie met de natuur

In contrast met de neutrale kleurtinten, laat Claudetta robuuste, natuurlijke materialen zoals hout terugkomen in haar interieur. Hout uit de jaren ‘60 en ‘70 van hoge kwaliteit, met een beetje toegevoegd karakter dankzij de bijzondere reis door de stad, gecombineerd met multiplex en rotan, doorbreken de uniformiteit van de kleuren. Landschapsfotografie met bossen in de hoofdrol is het perfecte gezelschap van dit interieur, en creëert een behaaglijk gevoel en brengt het hoofd in de buitenluist. Onze curatoren kozen “Jungle Rum” van Airpixels Media.

 

Naast de gemoedelijk gearrangeerde meubelen en accessoires, is het vooral kat Tigerlily die leven in de woning brengt. Op haar zachte poten schrijdt ze heen en weer tussen woonkamer en keuken, altijd klaar om een welverdiende aai te incasseren. Als katteneigenares let Claudetta er goed op, dat haar wanddecoratie buiten de reikwijdte van nieuwsgierige kattenklauwtjes hangt.

Wat is het volgende op de planning? Claudetta wil al enige tijd haar woonkamer opnieuw inrichten. De meubels anders neerzetten, de bank opnieuw bekleden, eventueel een van de muren verven. Maar stiekem droomt ze van een grotere woning, die nog meer plek biedt voor Scandinavische meubelen en mooie wanddecoratie.


Ontdek al onze ‘Scandinavisch chique’ collecties

Tekst: Diane Mironesco

Vertaling: Laura Veneklaas

 
×