De Turkse designer Sinan Saydik woont en werkt in Istanbul, waar hij zijn eigen printstudio runt. Sinans typografie designs variëren van wijze woorden tot grappige motto’s om na te leven. We hadden het over Istanbuls levendige kunstscene, waar hij nou eigenlijk gelukkig van wordt en wat hij tegen Beyoncé zou zeggen als hij haar tegen het lijf zou lopen.

Wat drink je het liefst tijdens Happy Hour?
Hmm, meestal drink ik bier.

Je woont in Istanbul. Hoe zou je de design en kunstscene van de stad omschrijven? Wat maakt het uniek?
Ik denk dat Istanbul een van de meest inspirerende steden ter wereld is. Dit gebied was het thuis van het Byzantijnse rijk, het Ottomaanse rijk en de jonge republiek. Je ziet de voetafdruk van deze drie culturen terug als je door de straten van de stad loopt. Istanbul is waar alles samenkomt - oud en nieuw, oost en west, modern en traditioneel. Dit maakt het een inspirerende, geweldige plek om te zijn.

Waar zou je ons mee naartoe nemen als we jou kwamen opzoeken? Waarom is dit voor jou een bijzondere plek?
Er zijn zoveel mooie plekken in Istanbul. Maar de twee plaatsen waar ik mij het meest gelukkig voel zijn de Karaköy en Moda districten. Dit is waar ik echt de dynamiek van de stad kan voelen; mensen zoals ik kunnen er een fantastische tijd hebben. Je vindt er fijne restaurants, café’s, concept stores, koffiebarretjes, ik kan nog wel even doorgaan. Dit zijn plekken die in beweging zijn, geschikt voor mensen die van kunst en design houden.

Je bent afgestudeerd als textielontwerper, hebt gewerkt als grafisch vormgever en creëert nu op typografie gebaseerde kunst ‘voor erbij’. Vertel ons iets meer over deze verschillende onderdelen van de kunstwereld.
Ik geloof dat design gaat over een bepaalde manier van kijken. Als je de juiste esthetiek, visie en vaardigheden hebt, kun je succesvol zijn in verschillende designbranches. De rest zit ‘m in de technieken. Ik denk niet dat de verschillende designbranches nou echt ver uit elkaar liggen. Het ligt eraan waarop je je focust en hoeveel moeite je erin steekt.

Ik heb mijn hele carrière doorgebracht in de textiel- en mode-industrie. Ik zou mijn specialiteit omschrijven als grafisch vormgever voor de mode-industrie. Ik was de hoofdontwerper van het grafische team van een van de grootste e-commerce modemerken in Turkije.

Vorig jaar zegde ik mijn baan op en startte ik mijn eigen printstudio. Sindsdien heb ik me volledig gestort op het creëren van typografische en geometrische kunstwerken. In 2017 ben ik van plan om een nieuwe collectie te lanceren, door middel van het zeefdrukken van textielproducten.

 

Wat maakt jou gelukkig?
Goed eten en koffie met vrienden en familie is genoeg om mij gelukkig te maken. Op dit moment, is vrede in mijn land en in de rest van de wereld alles wat ik wil.

Waar vind je inspiratie voor de woorden, quotes en uitspraken op jouw designs?
Ik vind mijn woorden op verschillende plaatsen. We komen allemaal elke dag in aanraking met honderden woorden: op straat, op social media, televisie… Ik raak het meest geïnspireerd door woorden die trendy en van nu zijn.

Vertel ons iets meer over jouw fascinatie voor Beyoncé. Als ze naast jou in een restaurant zou zitten, wat zou je dan tegen haar zeggen?
Geloof het of niet, maar ik ben geen Beyoncé fan. Ik waardeer haar iconische rol in de popcultuur. Ik vind het grappig. Als ze naast me zou zitten, zou ik me naar haar omdraaien en zeggen “Don’t Worry. BeYoncé.”.

Wat is het meest memorabele dat iemand ooit tegen jou zei?
“Sinan, word wakker jongen!” - Mama.

Als je jonge grafisch vormgevers een advies zou mogen geven, wat zou dit dan zijn?
Wees eenvoudig en uniek. Liefde of koffie? Koffie met mijn geliefde.

Dankjewel, Sinan!

 
 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 
×