Portugees designerduo Filipe Duarte en Joana Campos Silva zijn het brein achter creative design en illustratiestudio The Red Wolf. Hun kleurrijke prints reflecteren hun liefde voor digitale kunst, mode, planten en dieren. We spraken met Filipe over het verhaal achter ‘The Red Wolf’, hun creatieve proces en planten.

Wat drink je het liefst tijdens Happy Hour?
Het drankje van mijn stad: port.

Jullie wonen en werken in Porto. Wat zijn jullie favoriete plekken in de stad en waarom?
We houden van onze stad! We lopen graag door Ribeira en wandelen langs de rivier de Douro; de straten werden in de middeleeuwen gebouwd en er zijn heel veel mooie plekken waar je kunt lunchen en genieten van een goed glas port.

Ook gaan we regelmatig naar andere plekken, zoals het Serralves Museum en Casa da Música. Ook gaan we graag naar de buitenwijken van Porto, om de winkels te bezoeken die onze illustraties verkopen. Het ontdekken van deze stad is echt een must als je naar Portugal gaat!

 

We zijn benieuwd naar de gedachte achter jullie naar ‘The Red Wolf’. Waar staat het voor?
Zowel ‘Peter en de wolf’ en ‘Roodkapje’ zijn eenvoudige, rijke en klassieke verhalen. Net zoals deze verhalen wilden we dat ons merk memorabel is en een betekenisvolle boodschap uitdraagt. Allereerst kwamen we met de naam ‘Wolf and I’, maar dit paste niet echt bij alles wat we willen overbrengen.

De rode wolf is een bedreigde diersoort in Noord-Amerika. Onze naam brengt een ode aan deze diersoort, en het is bovendien een dier dat aanwezig is in verschillende verhalen die in ons leven hebben plaatsgevonden.

Hoe zijn jullie designs in de loop der jaren veranderd en wat heb je onderweg naar waar jullie nu staan geleerd?
Als we kijken naar wat we gecreëerd hebben met The Red Wolf dan is er nog niet zoveel veranderd, omdat het merk pas acht maanden bestaat. Als illustrator heb ik veel onderwerpen uitgeprobeerd: als vijfjarige hield ik bijvoorbeeld van het tekenen van fietsers en gebouwen die verbouwd werden. Op mijn elfde ontwierp ik mijn eigen automerk en toen ik 18 maakte ik graag stripverhalen. Vervolgens heb ik heel lang niet getekend, van mijn 22e tot mijn 36e.

Een van de redenen waarom ik medeoprichter werd van The Red Wolf, was omdat ik weer zin had om te tekenen. En het creëren van dit merk, samen met mijn vrouw Joana, was de perfecte kans om er weer in te komen.

Door wie of wat raken jullie geïnspireerd?
We hebben een heleboel tijd gestoken in het zoeken naar afbeeldingen die passen bij de concepten die we ontwikkelen. Alles kan dienen als inspiratie, van fashion editorials tot blogs en fotografie. Momenteel zijn vrouwen en de natuur twee van onze grootste inspiratiebronnen. Liefde kan deze twee elementen op veel verschillende manieren samenbrengen.

Beschrijf jullie creatieve proces. Hoe komt een kunstwerk tot leven?
Het begint allemaal met een hele lange zoektocht. We proberen om altijd een eenvoudig idee te hebben voor een illustratie, maar de meest eenvoudige zijn vaak het ingewikkeldst om te creëren. Zodra we een idee hebben gaan we op zoek naar verschillende afbeeldingen of we maken foto’s zodat we een raamwerk of structuur hebben om mee te werken. We doen verschillende versies totdat we de definitieve versie bereikt hebben.

Wanneer we de tekenfase hebben afgerond, sturen we het naar vrienden en familie en vragen we om feedback. Dit is voor ons het belangrijkste onderdeel van het hele proces, want als zij het niet kunnen waarderen, dan werken we niet verder. We hechten erg veel waarde aan de mening van de mensen die dichtbij ons staan. Als we een illustratie hebben afgemaakt op de iPad, werken we hem verder uit op de computer - waar we kleur toevoegen. Dit is een taak die alleen Joana uitvoert. Het is een erg uitdagende taak, omdat we voor iedere illustratie slechts een klein aantal kleuren gebruiken.

Wanneer dit allemaal gedaan is, sturen we het resultaat opnieuw naar onze vrienden en familie. Alleen dan is de illustratie af.

 

In veel van jullie designs zijn bomen versmolten met vrouwen. Als deze creaties konden praten, wat zouden ze dan zeggen?
Wat een interessante vraag! Als ze konden praten, zouden ze zeggen dat de natuur altijd met zodanig veel respect behandeld dient te worden zoals een vrouw respect verdient. De natuur en vrouwen zijn de twee grootste moeders van onze planeet.

Welke van de kunstwerken die jullie verkopen bij JUNIQE is jullie favoriet? Waarom?
Om eerlijk te zijn, we hebben geen favoriete illustratie. De verhalen zijn gemaakt door de mensen die onze illustraties kopen, velen hebben ons dingen verteld zoals “deze vrouw is mij toen ik jonger was” of “deze vrouw heeft dezelfde stijl als ik”. Als mensen veel over jouw werk praten, dan voelt het bijna alsof jouw werk niet meer aan jou toebehoort. Iedere illustratie vertelt voor ieder individu een ander verhaal, en juist dat vinden we nou erg mooi.

Rood of groen?
Rood, geen twijfel mogelijk.

Dankjewel, Filipe!

 
 
×