“Ik ben ondertussen sinds tien jaar in Berlijn en ben niet van plan dat te veranderen”, mijmert Alex Bender over haar woonplaats. De ontwerpster met haar roots in het Beierse Mittelfranken, woont sinds een jaar op het schiereiland Stralau in Friedrichshain – een rustige, groene vlek in de levendige Berlijnse stadsdeel.

Alex’ driekamerwoning is tegelijkertijd ook haar werkplek. In haar lichte atelier maakt ze met liefde en toewijding leren tasjes voor haar label alexbender, omringd door talrijke planten en met uitzicht op de Spree. We bezochten Alex in haar verfrissend kleurrijke huis en hebben ons vermaakt met haar moedige kleurencombinaties, bijzondere vondsten, liefde voor orde en netheid en DIY-tips.

Je hebt je eigen tassenlabel. Hoe ben je hier mee gestart?

Ik heb modeontwerp gestudeerd in Pforzheim en was daarvoor al bezeten van leer. Tijdens een van mijn practica heb ik mijn allereerste leren tas ontworpen en genaaid. Na mijn studie ben ik in Berlijn terechtgekomen en vervolgens nam ik in 2011 de stap om als zelfstandige aan de slag te gaan..

Ieder half jaar ontwerp ik een nieuwe collectie handtassen, clutches en kleine partytasjes, waarbij de modellen zowel minimalistisch en tijdloos als trendy zijn. Ik probeer met mijn producten om de snelle vergankelijkheid van de mode tegen te werken. Ze moeten niet slechts een seizoen bevallen, ze moeten jarenlang meegaan.

Waar vind je al die originele meubelstukken die in jouw woning staan?

Veel van mijn meubels zijn verspreid door de jaren bij mij terechtgekomen. Sommige zijn van de vlooienmarkt of uit tweedehands winkels, anderen van mijn oma. Ieder stuk heeft zijn eigen verhaal. Het meeste komt uit mijn geboorteplaats in Mittelfranken.

Veel van de vintage meubelen heb ik zelf geverfd en customized. Sinds in in Berlijn woon, heb ik een soort verfkoorts te pakken. Het is een klusje dat in een handomdraai gedaan is en een groots effect heeft. Het vraagt om een beetje doorzettingsvermogen, maar dan heb je ook wat.

Ons bed en de boekenkast heeft mijn vriend gebouwd, hij is tafelmaker. Beiden zijn door mij ontworpen.

 

Wat inspireert jou?

Ik kijk veel op Pinterest en Instagram. Er zijn zoveel goede kunstenaars en designers die mij aanspreken. Ook online magazines zoals iGNANT inspireren mij. Ik ben een groot fan van fotografie en heb ook een blog met eigen foto’s op mijn website. De exposities in C/O Berlin vind ik erg inspirerend.

Pasgeleden waren we in Antwerpen, waar je zoveel goede interieurwinkels met meubels en allerlei andere ditjes en datjes hebt. Kleine winkels met gecureerde collecties vind ik erg interessant.

5 woontips van Alex

Bij het kiezen van wanddecoratie mag je best een beetje avontuurlijk zijn.

1 - Wanddecoratie creatief combineren

Bij binnenkomst worden we verwelkomd door een muurcollage die het koppel heeft samengesteld uit aparte vondsten: kleerhangers uit een buitenzwembad dat gesloten werd, kattenbordjes van de rommelmarkt, een klein meloenentasje uit Griekenland.

De woonkamer is gedecoreerd met zelfgemaakt behang. Het bestaat uit gerecyclede leerresten in felle kleuren, die Alex eerst in repen van gelijke grootte gesneden en vervolgens met plakband op een stuk karton vastgeplakt en in rijen aan elkaar genaaid heeft.

Tip van de curator: dynamische architectuurdesigns zoals de New York prints van Remko Heemskerk geven een spannend contrast aan vintage meubelen in zachte pastelkleuren en de charmante Altbau bouwstijl van het appartement.

 
Het ordenen van dingen werkt voor mij rustgevend. Als kind beleefde ik al plezier aan het sorteren van mijn kast.

2 - Orde scheppen

Creatieve chaos? Mis! Een passie voor verzamelen en liefde voor orde en netheid gaan in huize Bender hand in hand. Van kruidenrekje in de keuken en het kleurrijk gesorteerde cd-rek tot de kleurrijke collectie aan haar kledingstang: alles is netjes in het gareel.

Alex’ atelier is functioneel ingericht; stukken leer en naaiattributen moeten natuurlijk altijd binnen handbereik liggen. De ontwerpster presenteert haar tassen aan een hangstang, die ze heeft samengesteld uit een rond stuk hout en twee leerbandjes. Dankzij het raam op het zuiden is de kamer in een warm daglicht gedompeld, kamerplanten zorgen voor een aangename sfeer.

Kleuren zijn belangrijk voor mijn welzijn, ik hou van kleurrijke, moedige combinaties. Zolang de harmonie maar klopt.

3 - Moedige contrasten

In haar lichte Altbau-woning ontdekken we een hele verzameling van opvallende meubelstukken, gepersonaliseerde meubelen, woonaccessoires en wanddecoratie in volle softijskleuren, die onze gastvrouw deskundig samenbrengt tot een geheel. Nieuwe aankopen moeten passen binnen het bestaande kleurenspectrum. De basis is vaak een pastelkleur of felle kleur; zwart-wit of grijs zijn in haar huis niet welkom.

Of het nu wanddecoratie, kussens of meubelstukken aangaat, de 'opvallende en eigentijdse' look leeft van kleuraccenten en harmonieuze contrasten. Alex heeft een palet van rode en abrikozentinten gekozen, dat past bij de rode keukenvloer en terugkomt in de keukenstoelen, gordijnen en wanddecoratie.

Voor Alex’ keuken hebben onze curatoren twee sappige food-prints geselecteerd. “Breakfast For Two” zorgt voor trek in vers fruit, “Melting Marshmellow Popsicle” wekt zomergevoel op en leunt losjes tegen de muur. In beide designs treffen minimalisme en volle pastelkleuren elkaar: ze blenden effectief in het roze-rode kleurenspectrum in.

 
De mix tussen oud en nieuw vind ik persoonlijk erg cool. En oudere vintage meubels zijn met een beetje kleur prachtig op te knappen.

4 - Nieuw leven met een likje lak

Men richt zich vaak op nieuwe meubels, om een frisse wind door de woning te laten waaien. Maar waarom eigenlijk? Doe het als Alex: zij pakt er liever lakverf en een kwast bij, om de door de jaren heen verzamelde vondsten een jonge, individuele look te geven. De gele metalen locker en de mintgroene woonkamerkast zijn goede voorbeelden van hoe een nieuwe kleur een meubelstuk en daarmee de hele werking van een ruimte kan veranderen.

Alex’ volgende project is het lakken van de vintage keukenkast. De keuze is gevallen op felroze, die het “jaren ‘70- bruin” en een vlek of wat gaan maskeren.

Planten mogen wat mij betreft niet ontbreken, ze verschaffen een prettig leefklimaat. Ondertussen is de hele woning in een soort jungle veranderd.

5 - Bloeiende medebewoners

In Alex’ Altbau-woning zijn in totaal 44 kamerplanten te vinden, die met dank aan rijkelijk daglicht en heel veel liefde goed gedijen – in de badkamer en werkkamer in het bijzonder. De creatieveling heeft dus niet alleen een handje voor kleuren, maar is ook gezegend met groene vingers.

Haar lievelingsplanten zijn onder andere de forel begonia (vanwege die prachtig gestippelde bladeren), de groene lelie (zeer makkelijk qua onderhoud) en de pannenkoekenplant (groeit snel). Ze plaatst haar planten in terracotta potten en macramé-hangers. In de toekomst wil ze ook zelf bloempotten gaan maken – om deze reden staat er een cursus bloempotten maken op de planning.

Ontdek de gehele 'Opvallend eigentijds' collectie

Tekst: Valeria Sambale

Vertaling: Laura Veneklaas

×