3 tips voor een creatieve thuiswerkplek 3 tips voor een creatieve thuiswerkplek

Zo ga je vol motivatie en zonder afleiding aan de slag

Zo ga je vol motivatie en zonder afleiding aan de slag

Thuiswerken: een zegen of een vloek? Want hoewel het heerlijk is om vanuit huis te werken en het kantoor voor gezien te houden, ligt afleiding continu op de loer. Om scherp, gemotiveerd en gefocust te blijven, wil je natuurlijk dat jouw home office een plek is waar je met een fikse dosis creatieve energie aan de slag kunt. De juiste kleuren, verfrissende planten en handige accessoires helpen jou om je werk naar een hoger niveau te tillen – hier zijn onze drie toptips.

Kies jouw kleur

Neutrale tonen, helemaal wit of een opvallend kleuraccent – welke kleur(en) je in je home office wilt hebben is nog even een puzzel. Want naast dat er nuances zijn waar je veel of juist helemaal niet van houdt, heeft iedere kleur een andere invloed op onze hersenen.

Wit is een goede basis, neutraal maar kan kil en ongezellig overkomen. Een volledig wit thuiskantoor is dan ook niet aan te raden, maar wil je de muren neutraal houden dan ga je bijvoorbeeld voor woonaccessoires in een andere kleur.

Rood wordt geassocieerd met concentratie. We zouden extra alert zijn met de kleur rood in de buurt, omdat we rood associëren met gevaar. Oranje heeft overigens vrijwel hetzelfde effect en verhoogt bovendien je focus. Geel is vrolijk en stimuleert creativiteit, waar groen goed is voor een innerlijke stabiliteit.

Blauw tenslotte werkt stressverlagend en stimuleert – net als geel – creativiteit. Echter, te veel blauw kan je in slaap sussen. Dit geldt overigens voor iedere kleur, het draait allemaal om de balans.

Durf je niet zo goed te beslissen? Laat bloemen de kleur bepalen: neem iedere week een verse bos in andere kleurschakeringen en sta eens stil bij je productiviteit en humeur. Heb je de hele regenboog gehad, dan kun je kleuraccenten kiezen waarbij jij je het beste voelt.

 

Adem groen

Om weer even terug te komen bij de kleur van balans: weelderige kamerplanten zijn de ideale manier om jouw werkplek leven in te blazen en je bovendien helpen om je innerlijke rust te bewaren. De lepelplant bijvoorbeeld is een perfecte kantoorplant, naast zijn luchtzuiverende vermogen bloeit hij rijkelijk en is hij erg makkelijk in het onderhoud. Ook varens houden de lucht schoon, en stralen gezondheid en rust uit. Vooral de krulvaren is een fijn exemplaar voor op je bureau.

Een fijne plant die regelrecht uit de jungle lijkt te komen is de goudpalm – deze exotische vriend schijnt bovendien een van de meest effectieve kamerplanten te zijn als het gaat om luchtzuiverend vermogen. En hij is eenvoudig in zijn onderhoud: een scheutje water en wat zonlicht en hij is tevreden.

Heb je tenslotte te maken met droge lucht en wil je bovendien panda’s aantrekken? Plaats dan bamboe in jouw werkkamer, deze bonenstaak verhoogt namelijk de luchtvochtigheid. Let op: hij staat het liefst niet in direct zonlicht en houdt van natte voeten, bij voorkeur hangt hij z’n wortels in gedistilleerd water dat iedere week ververst wordt.

Ben je dol op planten maar heb je niet zoveel plek om ze neer te zetten, kies er dan eentje en maak jouw eigen thuiswerkjungle compleet met weelderige botanische kunst.

 

Blijf scherp

Van uitstel komt afstel, dat weten we allemaal. Werk je dus graag thuis maar ben je makkelijk afgeleid, dan is het zaak om jezelf scherp te houden. Want al ben je aan het werk, je kunt toch net zo goed even de was doen, met de hond spelen, Instagram Stories maken van je mooi ingerichte werkkamer...

Nee, nee en nog eens nee – dit alles is dus niet de bedoeling als je thuiswerkt. Om uitsteldrang te voorkomen hebben wij een aantal tips:

  1. Schrijf al jouw to-do’s van de dag op een post-it. Aan het eind van de dag kan je post-it in de prullenbak. Nieuwe dag, nieuwe post-it.
  2. Zorg voor een afgesloten werkplek, weg van alles dat rondslingert in huis. Voor wie geen extra kamer heeft, dan is een (DIY) room divider misschien een optie.
  3. Laat jouw muren je motiveren als je daar zelf even niet toe in staat bent.

Soms ontbreekt het je nu eenmaal aan intrinsieke motivatie, en dan is een beetje hulp van buiten helemaal niet zo verkeerd. En los daarvan, is motivatie iets heel persoonlijks! Ben je geen ochtendmens, help jezelf dan uit de veren met “Rise & shine” aan de muur. Of sta op met “Wake up, kick ass” in je blikveld en je gaat vanaf het moment dat de wekker klinkt als een speer. Ben je een chaoot? Een notitieboekje met Chaos German Style design helpt je met wat Deutsche Ordnung. Motiverende posters doen misschien niet al het werk, maar geven je een kickstart in de juiste richting.

Zo, met al deze tips op zak wordt het tijd om aan te pakken! Ga er goed voor zitten en bedenk welke kleuren en welk type designs jouw creativiteit een boost geven, stel je werk nog heel even uit en laat je inspireren – dit alles in het kader van productiviteit, natuurlijk. Voor je het weet is jouw home office een productief walhalla.

Tekst: Laura Veneklaas

 
×