De Zuid-Afrikaanse kunstenares Victoria Verbaan bruist van de ideeën en creatieve energie. Ze schildert het liefst sterke, zelfverzekerde en sexy vrouwen in een levendige, dromerige setting. Wij maakten gebruik van haar bezoek aan Berlijn door een middag met haar op te trekken, om zo meer te weten te komen over haar mysterieuze creaties. Volg onze zwerftochten door de bruisende straten van Berlijn, zie hoe Victoria te werk gaat tijdens een schildersessie in de JUNIQE studio en ontdek de route die de getalenteerde Victoria, een kunstenares met een aanstekelijke joie de vivre, passie en nieuwsgierigheid, heeft gevolgd om te komen waar ze nu is.

Waar woon je en wat doe je daar?

Ik woon in Zuid-Afrika, in een plaats genaamd Kloof, met mijn dochter Phoebe en mijn andere kinderen: onze twee langharige teckels, Marigold en Gracie. Ze zijn alledrie even schattig!

Iedere dag is anders. Het hangt helemaal af van de projecten waar ik op dat moment mee bezig ben, of er een expositie aankomt of dat ik bezig ben met projecten op commissiebasis. Ik probeer ‘s middags flexibel te blijven, door heen en weer te springen tussen verschillende banen en andere kleine dingen. Het is een hele uitdaging om alle ballen in de lucht te houden, maar ik vind het leuk om te doen!

 

Hoe zou jij jezelf als kunstenares beschrijven? En als persoon?

Mijn werk zit vol hoop, en is fantastische n rauw. Je zult een gevoel voor humor en persoonlijkheid ontdekken: ik kan er mijn innerlijke, vileine meisje in kwijt. Dat vind ik leuk en ik hou van kleuren, hoewel ik mij momenteel in een monochrome fase bevind. Er zitten zoveel ideeën in mijn hoofd, dat ik snel moet kiezen en ze omzetten moet zodat ze niet verloren gaan. Hoewel ik nauwlettend en compromisloos ben wat de kwaliteit van het eindresultaat betreft, behouden de designs hun frisheid doordat ik ze niet overwerk.

Als persoon ben ik vastberaden en veerkrachtig. Ik heb geleerd om me aan te passen en volhardend te zijn, wanneer dingen gecompliceerd zijn. Hier komt het citaat van Audrey Hepburn in mij op: “Niets is onmogelijk (‘impossible’); het woord zelf zegt: ik ben mogelijk (I’m possible)!” Dat houdt voor mij in: wat ik ook in mijn hoofd haal, ik weet dat ik het doen kan. Het is voor mij belangrijk om anderen hierin mee te nemen en aan het lachen te maken, en ik hou ervan, wanneer mij dat lukt door middel van mijn werk!

 

Jouw kunstwerken lijken verhalen te vertellen, zoals verre herinneringen of dromen. De titels zijn ook erg mysterieus en kunnen de toeschouwer verwarren. Kun je ons hier iets meer over vertellen?

Schilderen en illustreren zijn mijn uitlaatklep. Ze bieden me de mogelijkheid om de verschillende facetten van het leven te onderzoeken. Mijn schilderwerken herinneren ons om in onszelf te blijven geloven, moedig te zijn en te dromen. Dit zijn snapshots van de scènes die regelmatig door mijn hoofd gaan.

Nadenken over de titels is vaak mijn favoriete onderdeel van de dag; ze kunnen een beeld meer diepte en betekenis geven. En als de illustratie je doet glimlachen, is is het omdat ik mijn werk heb gedaan… Een van mijn favoriete titels is Queen Quixotic - die representeert voor mij een vrouw met sterretjes in haar ogen, zowel idealistisch als totaal onrealistisch. Een ander die vooral resoneert met mij is Coffee and Pistols for Two.

 

Wat zijn jouw toekomstplannen? Is er iets in het bijzonder dat je met ons wilt delen?

Ik heb geleerd om me niet te haasten, maar om zeker te zijn van mezelf en hoe en met wie ik werk. Ik sta op het punt om mijn nieuwe site victoriaverbaan te lanceren met nieuwe werken en een limited edition T-shirt collectie. Ik kan niet wachten om ze te ontvangen, ik heb me nooit eerder gerealiseerd hoe moeilijk het is om het perfecte T-shirt te maken… Dat was interessant! En ik zal nooit stoppen met dromen over mijn eigen winkelketen, maar dat komt wel. En ten slotte: ik wil volgend jaar graag deelnemen aan een internationale expositie.

Tekst: Diane Mironesco

Vertaling: Laura Veneklaas

 
 
×