11 fantastische fotografen en hun foto’s 11 fantastische fotografen en hun foto’s

Ontdek de favoriete fotokunstenaars van onze redactie

Ontdek de favoriete fotokunstenaars van onze redactie

Kijken, klikken, ontwikkelen: fotografie lijkt zo simpel, maar heb je ooit eens stilgestaan bij het feit dat iemand heeft bedacht dat licht gevangen kan worden op een stukje papier? Sinds de eerste foto die door middel van de zogenaamde daguerreotype in 1839 werd genomen heeft de ontwikkeling van fotografie niet stilgestaan. En dat hedendaagse fotokunst een behoorlijk uiteenlopende kunstvorm is, zie je terug in ons portfolio van kunstenaars die de kunst van het licht tot in de puntjes beheersen.

Benieuwd welke fotokunstenaars de harten van onze redactie hebben gestolen? Wij presenteren je onze favoriete fotografen van het moment:

Airpixels Media

Airpixels Media tilt fotografie letterlijk naar een hoger niveau. Mens en Moeder Aarde ontmoeten elkaar in zijn vanuit de lucht geschoten foto’s vol natuurlijke contrasten. Met behulp van een drone schiet hij vanuit de lucht adembenemende beelden die de grootsheid van de elementen in perspectief plaatsen, en laat hij zien hoe minuscuul de mens eigenlijk is.


ROBERTO H

Ook Roberto Hernandez fotografeert zijn onderwerpen met behulp van een drone vanuit vogelperspectief. Zijn fascinerende, heldere afbeeldingen van mensenmenigten en stedelijke omgevingen lijken in scène gezet en zijn dat tot op zekere hoogte ook. Uit zijn foto’s wordt duidelijk dat plaats en ruimte een bepaalde, sociaal geaccepteerde, functie hebben. Een ordelijke lust voor het oog, en voor het brein.

 

Tal Paz-Fridman

Een kunstenaar die niet vanuit de lucht op aarde kijkt, maar juist met beide benen op de grond staat en ons met het hoofd in de wolken brengt, is de Israëlische fotograaf Tal Paz-Fridman. Hij nodigt de toeschouwer uit om binnen te stappen in zijn conceptuele sferen, open voor interpretatie. Want wat maakt een wolk een wolk? Is het de vorm, het licht of misschien de plaats van bestemming?


Pale Grain

Iemand die ons even goed weet te grijpen met zijn nostalgische, vintage aandoende natuurfoto’s is de Zweedse fotograaf Mert Sahbaz van creatieve studio Pale Grain. Zijn visueel gemanipuleerde beelden van ongerepte bossen, Noordische doorkijkjes en natuurlijke texturen doen denken aan picturialisme, een fotografietechniek die vroeg in de 20e eeuw veel werd toegepast om fotografie als kunstvorm gelijk te stellen met schilderkunst en etsen.

 

Kevin Russ

Aan zijn snapshots te zien, lijkt de uit Oregon afkomstige fotograaf altijd op het juiste moment op de juiste plaats te zijn. En als je het ons vraagt leidt Kevin Russ het droomleven: gewapend met slechts zijn iPhone reist hij per auto de wereld rond, levend van het geld dat hij met de verkoop van zijn beelden verdient. Ons favoriete beeld? Zijn foto ‘Blooming Desert’, geschoten in het Tonto National Forest in Arizona, op een moment waarop het normaal zo dorre landschap in volle bloei stond.


Chris Abatzis

Een andere kunstenaar die tijdens zijn reizen graag zijn rolletjes volschiet, is Chris Abatzis. Van melancholie tot optimisme – in zijn zeer uiteenlopende werken weet hij de sfeer rond de onderwerpen die hij vastlegt gevoelsmatig over te brengen. Naast weidse landschappen fotografeert hij op documentaire manier vrouwelijke subjecten, zonder het gezicht vast te leggen waardoor de focus op de kwetsbaarheid van de handeling gelegd wordt.

 

Svenja Trierscheid

Als er iets is dat opvalt aan Svenja Trierscheids portretten, dan is het wel dat haar modellen zich totaal op hun gemak lijken te voelen. De vrouwen die ze fotografeert lijken haar binnen te laten in hun leven, hun persoonlijke sferen, wat zorgt voor intieme beelden. Net zo intiem is haar stadsfotografie, waarbij ze metropolen als New York vastlegt vanuit kikvorsperspectief – op zo’n manier dat het lijkt alsof ze je er zelf bij de hand neemt tijdens de eerste keer dat je uit de subway stapt.


Charlotte Curd

Als er een fotografe is die de gave heeft om de wereld in een vrolijk daglicht te zetten, dan is het Charlotte Curd wel. Haar beweeglijke, perfect getimede shots van de zo diverse dierenwereld roepen een universeel gevoel van vrijheid op. In een stijl die doet denken aan The Grand Budapest Hotel van Wes Anderson weet ze ook de alledaagse gang van zaken vast te leggen. Het leven, maar dan net als in de film.

 

Jens Ochlich

Je hoeft geen autoliefhebber te zijn om de foto’s van Jens Ochlich te kunnen waarderen. De Duitse fotograaf weet het Californische licht dat op de soms glanzende, dan weer matte lak van de vintage voertuigen valt met zorg te vangen in zijn lens, resulterend in prachtige close-up foto’s van bijzondere bolides die hij tegenkomt in zijn tegenwoordige thuisland.


Shot by Clint

Shot by Clint heeft de absolute gave om Toto’s epische Afrika over te brengen. Zijn botanische close-ups bieden de mogelijkheid om stil te staan bij de uitzonderlijke patronen en texturen die de aarde ons brengt. Ook zijn dierenfoto’s stralen een zekere sereniteit uit die vrij paradoxaal is voor de roerige tijden waarin we ons bevinden. Een melancholisch gevoel, dat ons misschien helpt beseffen dat we voorzichtig en respectvol met onze planeet moeten omgaan.


Tan Kadam

Is het botanische fotografie, of zijn het illustraties? De realistische manier waarop Tan Kadam bloemen afbeeldt doet denken aan een modernistische weergave van lithografieën uit de tijd dat flora en fauna nog met de pen vastgelegd moesten worden. Door de bloemen geïsoleerd van hun omgeving te fotograferen, ligt de focus in zijn abstracte, klinische foto’s op de individuele elementen van het natuurschoon. Het bewijs dat iedere bloem een kunstwerk op zich is.

 

Tekst: Laura Veneklaas