Politiek, geschiedenis, cultuur… De iconische figuren van Israëlische kunstenaar Amit Shimoni behoren tot de beroemdste en meest gevierde mensen die onze wereld kent of gekend heeft. Door hen de typerende outfits van generation Y, de jeugdige stedelingen die zijn geboren na 1980, te geven, werpt hij een licht op de karakteristieken van deze generatie. Zonder openlijk kritiek te leveren laat hij de kloof tussen ideologieën, tijden en mensen zien. Het resultaat is bijzonder relevant.

We wilden meer te weten komen over deze kunstenaar, die volgens Forbes een van de 30 meest invloedrijke Israëliërs onder de 30 is en door de internationale pers wordt geprezen om zijn serie ‘HIPSTORY’.

Hoe kies je de persoonlijkheden die je wilt opnemen in jouw kunstwerken?

Ik probeer om de meest symbolische iconen te vinden die er zijn. Leiders van wie de acties, net als hun fysieke verschijningsvorm, bekend en erkend zijn over de hele wereld. Vervolgens gooi ik mijn sausje er overheen en krijgen ze een kleine makeover. Enerzijds probeer ik het icoon te scheiden van zijn of haar persoonlijkheid. Maar aan de andere kant probeer ik om het dichtbij de persoon te houden, zodat de gelijkenis nog wel duidelijk is. Ik denk dat de interactie tussen deze twee niveaus de illustraties interessant houdt.

Welk hipsterized portret is tot dusver jouw favoriet? En wie zou je nog meer willen tekenen?

Einstein, dat staat vast – hij is een van mijn meest recente en ook de eerste in mijn niet-politieke serie. Wie de volgende is? Een ander, niet-politiek figuur!

Is er iemand die je nooit zou hipsterizen? En waarom niet?


In principe probeer ik controversiële persoonlijkheden te vermijden. Er zijn veel mensen in Israël die mij vragen Benjamin Netanyahu – Bibi – te tekenen, maar dat zal waarschijnlijk niet gaan gebeuren.

Heb je de indruk dat er controversie bestaat over het maken van tekeningen die voor sommige mensen altijd hun held, maar voor andere ongelooflijke schurken zullen zijn bestaat?

Jazeker. Ik ben niet onverschillig tegenover reacties, soms krijg ik erg vijandige reacties van mensen die bepaalde personages uit mijn werken haten of aanbidden. Het doel van HIPSTORY is echter om te praten over onze generatie, Generation Y, die eerder individualistisch dan idealistisch is.

Ik probeer leiders te vinden die totaal verschillende agenda’s hebben en dingen hebben gedaan, in plaats van iconen uit onze generatie. Ik vind het belangrijk dat men weet dat ik geen kritiek wil leveren, maar eerder probeer om een licht te werpen en ons te laten reflecteren op onze eigen generatie en cultuur.

Waarom denk je dat Generation Y eerder individualistisch dan idealistisch is?

We zijn te veel blootgesteld aan de voortdurende veranderingen in de wereld waarin we leven – we kunnen de gebeurtenis die op dit moment plaatsvindt niet eens volledig waarderen! Ik denk dat hierdoor een sfeer ontstaat waarin mensen voortdurend behoefte aan verandering hebben, om in dat ritme te blijven. Misschien is dat de reden waarom we zo hard proberen om uniek te zijn, ons richten op dat wat vandaag cool en trendy is, en minder op wat er morgen gaat gebeuren.

Als je geen kunstenaar was, wat zou er dan van je geworden zijn?

Was ik geen kunstenaar geworden, dan zou ik misschien iets doen dat met landbouw te maken heeft, of iets achter de schermen in de showbusiness. Mijn voornaamste streven is om deel uit te maken van ieder creatief proces.

 

Waar haal je inspiratie voor hipster-outfits vandaan?

Ik volg een heleboel mode en design magazines van over de wereld, maar eureka-momenten gebeuren meestal op straat wanneer ik mensen ontmoet.

Hoed of snor?

Het is zo heet in Tel Aviv, ik kan me zelfs geen hoed voorstellen… Dus ik zou zeggen snor!

Bedankt Amit!

Tekst: Diane Mironesco

Vertaling: Laura Veneklaas