Na interessante tijden in Rio en San Francisco is de Duits-Braziliaanse kunstenares Bianca Green terug in Berlijn. Tijdens haar reis vol kleurrijke inspiratie, hield ze een tussenstop om met ons te praten over de herkomst van haar illustraties, textieldesign en fotocollages.

Je hebt bij een lokaal radiostation in Frankfurt en bij MTV in München en Berlijn gewerkt. Hoe ben je erbij gekomen om de muziekindustrie te verlaten en kunstenares te worden?

Werken in zo’n gepassioneerde omgeving is een constante strijd. En ondanks alle fantastische momenten en ervaringen die ik heb opgedaan, was het dagelijkse bestaan niet zo uitdagend. Mijn liefde voor muziek is wat mij motiveerde om dit werk te doen, maar tegelijkertijd ook hetgeen dat ervoor zorgde dat het makkelijker was om ermee te stoppen.

Je hebt in een paar van de meest gepassioneerde steden van de wereld gewoond. Welke heeft jouw werk het meest beïnvloed en waarom?

Ze hebben me gevormd tot de kunstenares die ik nu ben. Maar als ik de beroemde en prachtige steden als San Francisco, Rio de Janeiro of Berlijn passeer en kijk naar het piepkleine Montevideo in Uruguay, dan is dat waarschijnlijk de plek die mij en mijn werk het meest beïnvloed heeft. Dit is waar ik mijn artistieke visies vandaan heb. Dit is de plek waar ik op zoek ben gegaan naar mijn artistieke stem en hem ook vond. In Montevideo heb ik veel materiaal voor mijn collages verzameld en het leven dat ik daar had bood me de gelegenheid om mij als kunstenaar te ontwikkelen.

 

Jouw werk is zeer uiteenlopend, zowel qua inhoud als techniek. Waar haal jij inspiratie vandaan?

Inspiratie is overal. Het hangt af van mijn humeur, mijn mate van openheid en de staat van mijn geest in het algemeen. Momenteel probeer ik alles in mijn omgeving op te vangen, weer te genieten van de verschillende aspecten van Berlijn. Deze stad blijft me verbazen. Het vinden van inspiratie en creativiteit komt in golven. Ik maak me geen zorgen, het komt als het zover is.

In hoeverre reflecteert jouw werk je persoonlijkheid?

Mijn werk is voor de volle 100% mijn persoonlijkheid. Als je me zou kennen, zou je mij in mijn werk terugzien. En als je mijn werk kent, dan weet je al veel over mij - ik ben net zo kleurrijk en positief.

Hoe ziet een typische dag in jouw atelier eruit?

Ik plan niet graag vooruit. Vaak word ik wakker zonder te weten hoe mijn dag eruit zal zien. Dat is precies wat ik wil! Afhankelijk van mijn stemming en inspiratie, kan een typische dag bestaan uit het werken aan een groot schilderij, om hier vervolgens drie dagen aan te werken. Of ik ga zitten beeldhouwen totdat mijn vingers pijn doen. En soms is het zo’n dag waarop ik op niet creatief bezig ben, maar mijn e-mails beantwoord en papierwerk invul. Iedere dag is anders en dat is precies de reden waarom ik dit leven he gekozen... Of het mij gekozen heeft.

 
Je moet jezelf zijn om iets bijzonders te kunnen creëren.

Aan welke projecten werk je momenteel? Zit er iets bijzonders aan te komen?

Momenteel ben ik bezig met het ontwikkelen van concepten en het op papier zetten van mijn vele ideeën. Mijn doel voor dit jaar is dat deze mij gaan helpen om mijn hoofd te verlaten en voorbij mijn verbeelding te leven. En ik ben begonnen met beeldhouwen! Inclusief xylografie (houtsnijkunst) en linografie, en dat inspireert mij enorm.

Welk advies zou je een beginnend kunstenaar geven?

Wees oprecht en wees jezelf. Het klinkt misschien een beetje cheesy, maar jezelf zijn is de enige manier om iets speciaals te creëren. Het gebruiken van een aparte stijl of het overnemen van ideeën van anderen zal worden opgemerkt en zal je niet ver brengen. Experimenteer en speel totdat je je eigen innerlijke stem, je eigen stijl en de dingen die je wilt overbrengen hebt gevonden. Al het andere komt dan vanzelf.

Taco’s of currywurst?

Zonder twijfel taco’s! Ik eet ook waar mogelijk vegetarisch, en de currywurst is nooit echt mijn ding geweest. Maar Mexicaans eten? Ik ben voor!

Bedankt Bianca!

Tekst: Lisa Kaufmann

Vertaling: Laura Veneklaas

Fotografie: Cordula Schaefer

 
 
×