De taal van bloemen: 5 bloemen en hun betekenis De taal van bloemen: 5 bloemen en hun betekenis

Op Moederdag doen bloemen het woord

Op Moederdag doen bloemen het woord

Wie houdt er niet van een prachtig boeket? Het geven van bloemen wordt in de meeste culturen gedaan – met al hun talloze kleuren, vormen en geuren maken ze onze levens en interieurs een beetje mooier. Omdat Moederdag – het fleurigste feest van het jaar – weer voor de deur staat, zijn we de bloembollenvelden in gedoken op zoek naar de origine en betekenis van bloemen in verschillende culturen. Ontdek de symboliek van vijf magistrale bloemen, en vind de juiste om aan de belangrijkste persoon op aarde, alias jouw moeder, te geven.

Klaprozen: vrij en zelfverzekerd

Klaprozen, ook wel papapers genoemd, zijn levendige, tegelijkertijd kalmerende bloemen. Ze groeien en bloeien waar ze willen en hun felrode bloemblaadjes verwelken zodra ze geplukt worden. Tegelijkertijd worden ze ook geassocieerd met Morpheus, de Griekse god van de dromen, vanwege het slaapopwekkende effect dat hun zaadjes – die overigens ook nervositeit en emotionele uitbarstingen verzachten – met zich meebrengen.

In de zomer vind je zeeën van klaprozen, zo ver als het oog reikt. Ze verleiden ons met hun heerlijke geur, die onze gedachten doet afdwalen naar zomervakanties van lang geleden. Dit is een bloem die past bij mensen die zich graag onderscheiden van de menigte, die graag in de spotlight staan. Het is de bloem van vrije geesten, zoet en vol zelfvertrouwen.

Madeliefjes: onschuldig en optimistisch

“Hij houdt van me, hij houdt niet van me, hij houdt van me…” In onze gedachten staat het madeliefje gelijk aan de lente, jeugdliefdes en kinderlijke onschuld. Het bloempje wordt al sinds de middeleeuwen geassocieerd met hoffelijke, zuivere, onschuldige liefde: wanneer een dame haar liefde voor een ridder officieel wilde maken, droeg ze een aantal madeliefjes in haar haren en liet hij met haar instemming zijn harnas graveren met twee dezelfde bloemen, wat stond voor ‘wanneer ik terug kom, dan trouw ik met je’.

Deze vrolijke bloemen brengen vreugde wanneer ze als bloemenkrans in het haar of als ketting worden gedragen. Het geven van madeliefjes staat symbool voor het herontdekken van de jeugdigheid, en brengen herinneringen aan vroeger boven. Weet je nog, die warme zomerse namiddag waarop je samen met mama bloemenkransen aan het maken was, zo zorgeloos en onschuldig...

 

Zonnebloemen: tussen trots en bewondering in

Deze stralende gele bloem volgt het ritme van de zon – een fenomeen waarvoor de oude Grieken een verklaring hadden. Ovid vertelt het verhaal van Clytie, een waternimf die haar hart verloor aan Helios, een van de zonnegoden. Helios had echter een affaire met Clyties zus Leucothoe. Wanneer de vader van de zussen dat hoorde, werd hij woedend en begroef hij Leucothoe levend. Clytie probeerde om Helios’ liefde te herwinnen, maar Helios kon haar niet vergeven dat ze haar vader over de affaire had verteld. Beschaamd en wanhopig bleef ze haar liefde uiten, al stervend op een rots en starend naar de zon. Helios kreeg medelijden en veranderde haar in een prachtige zonnebloem, voor altijd starend naar de zon. Zonnebloem.

Clyties verhaal is er een van hoop en ambitie, maar ook van trots en grootheid. Ze is uitgegroeid tot een prachtige, grote bloem, maar kan niet leven zonder de zon – een symbool voor haar onwankelbare loyaliteit en oneindige bewondering.

 

Lelies: majestueus en puur

De lelie is de koning van de bloemen. Hij werd vereerd door de oude Egyptenaren, echter is de lelie ook in de Griekse mythologie ‘de bloem der bloemen’, vanwege Hera. Naar verluidt had Zeus, Hera’s man, een zoon met een sterfelijke. Hij wilde dat zijn zoon Heracles onsterfelijk zou worden en liet Hera voor hem zorgen. Het kind dronk zo krachtig dat Hera hem wegduwde, waardoor de melk in het rond spatte en zich in de hemel tot de Melkweg vormde en de witte lelie ontstond op aarde.

Toen de kruisvaarders de lelie naar Europa brachten, benoemden de christenen deze bloem tot het symbool van kuisheid, liefde, zuiverheid en dus van de Maagd Maria. Omdat koningen ook door God werden gekozen, werd de lelie eveneens het symbool voor koninklijkheid in Frankrijk. Virtueel, zuiver en adembenemend mooi: de lelie staat voor de nobelheid van emotie.

Tulpen: de bloem van duizend kleuren

Oorspronkelijk uit Turkije en is veelvoudig aanwezig in duizend-en-een-nacht: de veelzijdige tulp representeert voor de Turken het paradijs op aarde en heeft zijn naam te danken aan het woord ‘türbent (oftewel ‘tulband’)’, omdat de bloem net als dit hoofddeksel in vele kleuren en vormen verschijnt. Iedere kleur heeft zijn eigen, aan liefde gerelateerde, betekenis, wees dus voorzichtig! Hoe zeldzamer de kleur, des te kostbaarder de tulp: iets wat wij Nederlanders maar al te goed weten. In de 17e eeuw stegen de tulpenprijzen de pan uit, en op het hoogtepunt in 1637 waren een paar tulpenbollen zelfs evenveel waard als een gemiddelmd Amsterdams grachtenpand. Aan de zogeheten tulpenmanie kwam abrupt een einde en zorgen voor de ondergang van velen.

Er is één kleur die niemand de tulp ooit heeft weten te geven: zwart. Alexander Dumas en Baudelaire verwezen met “het ontdekken van een zwarte tulp” naar het vinden van een onbereikbare muze, een literaire uitdrukking die in ieder geval tot op heden nog altijd standhoudt in de wereld van de tulpen. Maar wees gerust, aan kleuren ontbreekt het de tulp niet. Zo staat geel voor de onmogelijke en roze voor de ontluikende liefde, terwijl lila staat voor welvaart. Welke kleur(en) kies jij?

 

Lelie, klaproos of zonnebloem? Alleen jij weet welke bloemen het beste passen bij jouw moeders persoonlijkheid en daarmee het perfecte moederdagcadeau zijn. Duik de velden in en stel en mooie bos samen, wat zal ze blij zijn.




Zeg het met bloemen


Tekst: Diane Mironesco

Vertaling: Laura Veneklaas