Toen we Tanja Demmeraths huis binnenstapten, wisten we meteen dat we onze ogen de kost zouden geven. De mede-oprichter van ConceptRoom.de en oprichter van een PR-bureau gespecialiseerd in interieurdesign heeft een onberispelijk oog voor design, haar maisonnette in de Berlijnse buitenwijk Dahlem is hiervan het bewijs. Van Scandinavisch meubilair tot pastel prints, ontdek Tanja’s interieurlook – vrouwelijk, krachtig en met een persoonlijke twist.

In 2015 ontvingen de Demmeraths het nieuws waar iedere Berlijner voor vreest – hun huurappartement in Wilmersdorf zou verkocht worden. Tanja ging op zoek naar een huis, met haar partner en kinderen op sleeptouw. Verre van eenvoudig, in de wispelturige huizenmarkt van de hoofdstad. Maar met stalen zenuwen en volharding, vond ze uiteindelijk haar eigen paradijs in de Berlijnse buurt Dahlem: een 198m² appartement in een monumentaal, voormalig Amerikaans militair gerechtsgebouw. De rest is, zoals ze zeggen, geschiedenis. We bezochten Tanja om erachter te komen hoe ze de plek getransformeerd heeft tot een thuis, ondertussen haar interieurtips, decoratie inspiratie en gevoel voor stijl absorberend.

Urban Eden

“Natuur heeft altijd deel uitgemaakt van mijn leven”, reflecteert Tanja. Ze groeide op in Trier, een kleine stad in de pitoresque Moezelvallei, en vond Berlijn eerst vrij overweldigend – zowel qua formaat als qua sfeer. “Het ruige, onafgemaakte was vreemd voor mij. Maar de stad is zo veelzijdig. Je moet volhardend zijn, en dat betekent dat je de sprong in het diepe moet wagen. En dan ga je er nooit meer weg.”

Tanja vond het beste van twee werelden in de buitenwijk Dahlem. De idyllische, rustige academische oase gelegen in het zuidwesten van de stad is het thuis van de Freie Universität en is een rustgevend toevluchtsoord, weg van de drukte van Berlijn. De uitstraling staat totaal in contrast met het arm-maar-sexy imago van de creatieve metropool. “Het is behoorlijk landelijk en er heerst hier een dorpsgevoel – iedereen begroet elkaar op straat. De bossen, meren en kalme straten hebben me overgehaald. Maar het is ook slechts vijftien minuten op de fiets naar de Berlijnse Kurfürstendamm of mijn kantoor.” Tanja’s passie voor de natuur is iets wat je terugziet in haar interieur: in iedere kamer staan verse bloemen, terwijl groene planten leven in huis brengen.

Om haar liefde voor groen en zorgvuldig samengestelde interieur te complementeren, adviseren onze curatoren een combinatie van pastel prints van palmbomen en door de zon belicht water. Deze stralen een beheerste schoonheid uit die perfect past bij haar stedelijke Garden of Eden.

 
Ik probeer zoveel mogelijk om technologie te verbergen, of in ieder geval om het te integreren in het interieurontwerp. Mijn appartement zou zowel uitnodigend als elegant moeten zijn; sensueel, terwijl het nog steeds mijn down-to-earth-zijn tot uiting brengt.

Power to the pastel

Persoonlijkheid is de sleutel tot een succesvol interieur. En hoewel zwart, wit en grijs en vogue kunnen zijn in verschillende kringen, is het belangrijk om jouw eigen kleuren ook terug te laten komen. “Ze hoeven niet te schreeuwen, maar kleuren zijn echt een must voor ons. Ik ben geen fan van natuurlijke kleuren of monochroom meubilair. Deze stijlen kunnen mooi zijn – ze brengen een puur, kalm gevoel met zich mee – maar zijn niet mijn ding. Ik ben een erg energiek persoon. En dat moet je terugzien in mijn interieur. Kleuren geven mij kracht. Ze houden dingen interessant.”

Onze curatoren hebben gekozen voor poederroze kunst, om een beetje extra vrouwelijkheid toe te voegen in Tanja’s krachtige interieur.

 

Eclectisch in hart en nieren

Tanja’s uitbundigheid maakt een sterke eerste indruk. Alles in haar huis staat op de juiste plek, haar interieur bevat een gecalculeerde esthetiek. Maar onder haar Duitse gevoel voor Ordnung ligt een persoonlijkheid die naar voren komt bij iedere aangelegenheid. Doordat stijlen op een doordachte, complementaire manier gemixt en gematcht zijn, ademt Tanja’s appartement een zeker charisma uit. Van Scandinavische helderheid, gebracht door klassieke meubelontwerpen van Fredericia, Verner Panton en Montana, naar de kleurrijke accenten van haar partners Nederlandse invloeden, tot het enigszins Frans aandoende romanticisme van haar afkomst – het geheel leidt tot een zinderend eclectisch interieur dat tijdperken, bewegingen en landen omvat, de puntjes moeiteloos met elkaar verbindend.

Om Tanja’s zwak voor Scandinavisch design te accentueren, hebben onze curatoren een minimalistisch design met vervagende pastelkleuren geselecteerd die een vleugje Noordische helderheid toevoegen aan haar interieur.

Mixen en matchen werkt niet alleen voor stijlen. Probeer het ook met materialen door hout en bekleding naast elkaar te plaatsen, of steen en glas, wat je zelf mooi vindt. Laat andere elementen met elkaar samenwerken.

Insta #inspiration

Tanja heeft nooit gebrek aan inspiratie. Ze blijft een professional. “Ik prijs mezelf gelukkig dat ik voor mijn werk door de mooiste lifestyle en design magazines mag bladeren, als PR-manager voor interieurbedrijven.” Een van haar grootste inspiratiebronnen is echter Instagram: “Ik wissel tips uit met interieurexperts van over de hele wereld.” Zelfs offline, is haar oog voor design altijd aan het werk. “Ik raak geïnspireerd door alles van patronen op uitnodigingen, tot prachtige stoffen en vormen in de natuur. De truc? Bepalen wat de juiste ruimte of context is om ze in terug te laten komen.”



Ontdek dromerig pastel

Tekst: Nicholas Potter

Vertaling: Laura Veneklaas