Of je nu bezig bent met een Scandinavische aankleding van je nieuwe huis, of droomt van het recreëren van Frida Kahlo’s inrichting van haar villa in Mexico: jouw huis is jouw tempel. En het verdient om te worden ontworpen en ingericht op zo’n manier, dat zelfs de goden er zouden kunnen wonen.

Dit klinkt misschien als streven naar het onhaalbare, maar hé, the sky is the limit en het is wel je thuis waar we het over hebben. We hebben 5 handige interieur- en decoratietips om je huis te veranderen in de ultieme plek waar jij je thuis voelt. Doe inspiratie op, probeer wat dingen uit en ga aan de slag met de ideeën waarvan jij denkt dat ze bijdragen aan jouw eigen Nirvana.

1. Laat je muren spreken

Verander kale muren in een altijd veranderende galerie, door een mixed-media collage te maken van foto’s, posters, magazine knipsels, doodles, kaarten en andere mooie dingen. Hang ze op met posterbuddies, timmer een paar spijkers in de muur en gebruik washi tape - hoe meer je mixt, hoe beter.

Weet je niet zo goed waar je moet beginnen, leg dan 3-5 afbeeldingen op de vloer en speel een beetje met de samenstelling. Wissel de afbeeldingen, totdat je tevreden bent met de compositie. En we helpen je een handje met onze tutorial voor het ophangen van een galeriemuur.

2. Maak het gezellig

Woonaccessoires zoals zachte kussens, decoratieve fleece plaids of mooie gordijnen zorgen voor comfort.

In slaap vallen en verdwijnen in dromenland lukt natuurlijk nog beter in een fijn bed met mooi beddengoed dat zo van een Pinterestbord lijkt te zijn gevallen. En wat dacht je van onze kussenslopen met allerlei designprints, die maken je bank net even mooier en comfortabeler. Want urenlang binge-watchen vergt veel van je lichaam, een goed kussen mag daarom niet ontbreken.

Ook je badkamer is een potentiële oase, en mocht het nou net zo zijn dat onze douchegordijnen zo arty-licious zijn, dat je er ‘s ochtends onder de douche nog enthousiaster van gaat zingen. Weg dus met dat saaie zwart-wit gestreepte ding.

Tip: kies voor elke ruimte een kleur die past bij jouw mood. Het wordt nog meer een geheel, wanneer je ervoor zorgt dat de kleur die je kiest meerdere malen terugkomt in de ruimte.

 

3. Gooi er wat structuur in

Colour-coding is vooral belangrijk als je een bepaalde look wilt creëren in kleinere appartementen. Het helpt om de ruimte in zichtbare gedeeltes op te delen. Dit zorgt ervoor dat je ogen iets hebben om op te rusten en kalmeert je geest.

Wil je design graag recht aankijken, dan kun je bij ons terecht voor bijzonder behang. Wat je ook kunt doen, is een bepaalde kleur kiezen die je door je hele huis gebruikt. Geef het kleurenpalet een zwieperd en pak er een verfkwast bij, en verf je muur bijvoorbeeld in een zachte pastelkleur. Zachte kleuren geven een strakke, klassieke look. Gecombineerd met een gelakte houten deur, is je retro look helemaal af.

Tapijten en meubelen zijn ook erg geschikt om een ruimte op te delen. Neutrale meubelen maken het eenvoudiger om met kleuren en patronen te werken en zo specifieke gedeelten te accentueren. Kiezen voor een thema zoals ‘ethnic’, ‘metallic’ of ‘boho’ geeft je een flexibel raamwerk om mee te werken. Wees niet bang om dingen te veranderen!

 

4. Licht. Veel licht.

Er is geen betere manier om de stemming mee te bepalen dan met verschillende lichtbronnen. Zorg voor verschillende opties in iedere kamer. Een ruimte kan magisch worden door een slinger kerstverlichting bovenop een kast te leggen. En een paar eye-catching kaarsen in het midden van de eettafel of een fancy gloeilamp hangend boven je bureau zorgen ervoor dat vorm en functie bij elkaar komen zodra de avond valt.

Nu het licht geregeld is, wordt het tijd om wat karakter aan te brengen. Planten en bloemen brengen positieve energie en maken de lucht in jouw paleisje schoon. Hou je van verandering, ga dan elke week langs de bloemist voor een verse bos bloemen. Zo sla je twee vliegen in een klap: je geniet altijd van de geur van verse bloemen en je hebt ook nog eens iets moois om naar te kijken.

Ben je een tuinier in hart en nieren, dan kun je kiezen voor mooie hangplanten zoals een graslelie of slaapkamergeluk (‘Soleirolia’). Als je er voor altijd van overtuigd bent dat alle planten gedoemd zijn te overlijden voordat ze ook maar de vensterbank bereikt hebben: houdt moed en schaf een aantal cactussen en vetplanten aan. En is dat niks voor jou, dan kun je er altijd nog onze botanische posters en prints bekijken. Wat je ook kiest, een beetje licht en wat groen brengen je huis tot leven.

 

5. Onthoud: less is more

Ja, het is echt zo. Dit is niet zomaar een uitdrukking die interieurstylisten in het rond slingeren om jou onzeker te maken over jouw DIY-skills. Rommelige oppervlakken verpesten de speciale omgeving die je voor jezelf aan het creëren bent. Eer het werk dat je in je huis steekt en bewaar losse dingen in dozen, manden of bakken. Kasten zijn in een keer netjes door er een mooi gordijn voor te hangen.

Vier de dingen die je dagelijks gebruikt door ze op een holistisch voetstuk te plaatsen. Jouw favoriete schoenen bijvoorbeeld, zien er veel beter uit wanneer je ze op een stijlvol schoenenrek plaats in plaats van ze uit te trappen in de hal. Souvenirs en andere decoratieve artikelen kunnen onderdeel worden van je eigen expositie, zolang je ze op een vrij oppervlak plaatst.

En wissel ze ook af en toe eens om. En last but not least: gooi al die sh** die je niet nodig hebt lekker bij het grofvuil. Met ‘niet nodig’ bedoelen we alle onzin die je ooit kocht en tot op de dag van vandaag nog nooit gebruikt heb, maar dat het wel al drie verhuizingen volhoudt, omdat het zogenaamd nog weleens van pas zou kunnen komen.

Het is best makkelijk om je huis te veranderen in een thuis. Steek er wat tijd, gedachten en heel veel liefde in, dan komt het helemaal goed. Move baby, move!

Tekst: Magdalena Schmidt