Het gaat om het gevoel: in gesprek met Julia Hariri In gesprek met Julia Hariri

De gepassioneerde kunstenares vertelt ons over de emotie en verbeeldingskracht in haar werk en haar leven

De gepassioneerde kunstenares vertelt ons over de emotie en verbeeldingskracht in haar werk en haar leven

Een fetish voor specificiteiten, zo noemt de Duitse kunstenares Julia Hariri haar oog voor schoonheid in de fijnste details. Van de textuur van een oude houten deur tot de contouren van het vrouwengezicht – ze vormen de basis voor haar kunstwerken.

Julia is een multitalent: intrigerende lijntekeningen en motieven waarin grafisch design en aquarel samenkomen behoren tot haar specialiteiten. Leer meer over haar creatieve proces, haar leven en de invloed die haar leergierigheid en intuìtieve geest hierop hebben.

Haar verbeelding volgend

Julia Hariri’s brede designportfolio is gebaseerd op twee centrale thema’s: portretten van vrouwen in haar Linework Collection, en hemelse objecten in haar Moon Collection. Wat deze twee series gemeen hebben is, in haar eigen woorden, hun potentie om “de verbeelding van mensen een zetje te geven”. Hoe ze dit voor elkaar krijgt? Door in haar lijntekeningen de focus te leggen op gezichtsuitdrukkingen en door met textuur en detail te spelen in haar designs van hemellichamen. Op deze manier moedigt Julia ons aan om naar mensen en patronen te kijken zoals zij dat doet – vanuit een ongebruikelijk en observerend perspectief. Een voorbeeld hiervan is haar opvallende print ‘Noticed’. Door één oog bovenop het hoofd van een uitdagend poserende vrouw te plaatsen, trekt ze onze aandacht naar “die persoon die ons het eerst opvalt binnen een groep… Terwijl alle andere mensen onopgemerkt blijven”.

Door middel van haar Linework Collection probeert Julia ons duidelijk te maken dat we verder moeten kijken dan wat we aan de oppervlakte denken te zien – iets dat overeenkomt met haar eigen manier van denken. Als jong meisje keek ze al verder dan het hier en nu: gewapend met potlood en papier probeerde ze al tekenend haar toekomstdromen uit te drukken. “Ik was gek op dieren en wilde dierenverzorger worden in een dierentuin, dus tekende ik allerlei dieren zoals paarden, dolfijnen en konijnen”. De creatieve ontwikkeling van de jongeling stond niet stil: haar carrièreplannen veranderden in de loop der tijd, en ze breidde haar creatieve aspiraties uit. Vanaf dat ze een jaar of 11 was wilde Julia modeontwerpster worden, dus begon ze het het tekenen van mensen en het ontwerpen van kleding voor hen – het ambitieuze zaadje was geplant en zou later uitbloeien tot een spraakmakende collectie vol lijntekeningen.

Emoties uitbeelden en weerspiegelen

Wat Julia’s lijnkunst zo bijzonder maakt, is de manier waarop diepe, menselijke gevoelens via slechts een aantal lijnen worden overgebracht. Van ‘Curious Girl’ tot ‘Boredom’, ze drukken emoties uit die we allemaal herkennen. Haar geheim? In plaats van te werken volgens een van te voren bedacht concept, volgt de getalenteerde kunstenares tijdens het illustreren haar intuïtie. “Vaak teken ik gewoon dingen die opkomen in mijn hoofd, reflecteert het mijn gemoedstoestand van dat moment.” Ook de titels van haar werken hebben een emotioneel element: “Ik hoorde dat sommige ouders die niet weten hoe ze hun kind gaan noemen, het ineens weten zodra hun baby geboren is. Voor mijn kunstwerken geldt hetzelfde: ik kijk naar ze en ik weet het gewoon.” ‘Poppy’, ‘Sophie’, ‘Layla’, ‘Carmen’... Ieder werk heeft een eigen persoonlijkheid en temperament, net als een pasgeboren baby.

Voor Julia was het tijdens haar vormende jaren als modestudente dat ze daadwerkelijk leerde om haar gedachten, ideeën en gevoelens tot iets visueels, iets concreets leerde te transformeren. Net zo inspirerend was haar stage bij een print-designstudio in Londen. Samen met een aantal andere creatievelingen bestonden haar bezigheden uit “naar muziek luisteren en de hele dag tekenen, met katten die over onze prints liepen, honden die door de studio renden en de over ons heen razende trein die ieder half uur een aardbeving veroorzaakte”. Het sentimentele gevoel waarmee Julia deze ervaring beschrijft, weerspiegelen de emoties die ze in ieder van haar werken tot uiting laat komen.

Mijn tijd in Londen voelde als in een film. De studio was een prachtige bende.

Barstend van passie en nieuwsgierigheid

Hoewel ze al gebruik maakte van digitale bewerking, viel ze tijdens haar stage in Londen pas echt als een blok voor deze techniek die de basis zou worden van een aantal van haar toekomstige kunstwerken: haar Moon Collection. In deze serie experimenteert Julia eerst met waterverf, om ze vervolgens te bewerken met de computer. Ze beschrijft dit hele proces met groots enthousiasme – hoewel ze houdt van het verrassende effect dat onvoorspelbare waterverf iedere keer weer heeft, geniet ze ook van de focus op details die het digitaal bewerken met zich meebrengt: “De digitale kant is voor mij even leuk als het schilderen met de hand”. Het resultaat? Motieven van planeten en andere astronomische figuren, zoals ‘Constellation Pink’ en ‘Supernova’, die een perfecte weergave zijn van Julia’s gevoel voor het vermengen van verschillende kleuren, texturen en technieken.

De kunstenares vertelde ons dat veel van de kleuren en texturen die in de Moon Collection terugkomen, geïnspireerd zijn op wat ze ziet wanneer ze zich onderdompelt in het buitenleven: “Wanneer ik door de natuur en de stad loop, dan kunnen zelfs de meest triviale dingen mijn blik vangen. Ik neem foto’s van muren, hout, verschillende bodemsoorten, bladeren… Eigenlijk alles wat me raakt met z’n schoonheid in kleur en textuur.” Naast het bestuderen van de natuur, verkent Julia ook graag patronen in stedelijke cultuur en de maatschappij. In Londen flaneerde ze maar al te graag door de straten, ondertussen de verschillende culturen, winkels en gerechten die de Britse metropool te bieden heeft ontdekkend. Wat ze vooral zo kon waarderen is dat ze “India, Afrika of China – allemaal in één dag” kon bezoeken. Geïnspireerd door deze diversiteit, besloot Julia om de focus voor haar bachelor degree collectie te leggen op multiculturalisme, en ze hoopt om haar kennis van verschillende culturen op een dag uit te breiden door een jaar op wereldreis te gaan en kunst te maken.

Ik geloof er sterk in dat, wanneer je iets echt graag wilt en er hard voor werkt, je alles kunt bereiken.

Naast het bereizen van de wereld heeft Julia nog meer toekomstplannen, zoals het lanceren van een onafhankelijk project waarbij ze haar kunstwerken deel wil laten uitmaken van haar eigen modeontwerpen. En in de tussentijd houdt ze zichzelf bezig met haar werk als modeontwerpster overdag, en onafhankelijke freelance kunstenares in de avonduren. Het zal niemand verrassen dat ze het meest in haar element is wanneer ze bezig is met haar opdrachten als freelancer, het inpakken van bestellingen en het ontwerpen van nieuwe kunstwerken: “Aangezien creëren mijn grootste hobby is, voelt dit onderdeel van de dag amper als werk.” Kunst is voor Julia niet zomaar een baantje, het speelt een grote rol in haar persoonlijke leven. En dit is wat haar werk zo speciaal maakt – het komt recht uit het hart, en haar natuurlijke flair schijnt er altijd dwars doorheen.

Verbeelding, emotie en passie – deze kwaliteiten verenigen zowel Julia’s maanprints als haar lijntekeningen. De impact van ieder design blijft echter one-of-a-kind. Bekijk haar collectie bij JUNIQE en vind de print die jou aanspreekt.

Tekst: Lucy Woods

Vertaling: Laura Veneklaas