Van klein kuikentje tot bijna-uitvlieger Van klein kuikentje tot bijna-uitvlieger

Posters voor iedere levensfase van je kind

Posters voor iedere levensfase van je kind

Van vrolijke dreumes tot fantasierijke ontdekker tot onafhankelijke eigenheimer; iedere levensfase van jouw kind gaat hand in hand met verschillende interesses en ontwikkelingsfases. Hoe klein of groot ze ook zijn, je wilt natuurlijk dat hun kamer een plek is waar ze zich volledig zichzelf voelen. Niet alleen fijn meubilair en hun lievelingskleur op de muren helpen daarbij, ook posters die ze mooi vinden maken dat ze graag op hun kamer spelen, dromen of leren.

Kleine donderstenen

Negen maanden lang draag je een klein wonder in je buik. Genoeg tijd om je voor te bereiden op het ouderschap – tenminste, dat hoop je – en om de kinderkamer mooi in te richten. Is je zoon of dochter geboren, dan bekijkt hij of zij de wereld al gauw met een nieuwsgierige blik. Vol bewondering kijken ze om zich heen, een stimulerende omgeving is dan ook belangrijk voor hun ontwikkeling. Voor de tactiele waarnemingen zijn er rammelaars, houten blokken en knuffels, terwijl speeldozen, hoorspelen of kinderliedjes de akoestische ontwikkeling een zetje geven. En, ook optische input in de vorm van prentenboeken of posters kan een verschil maken.

Wist je dat baby’s alleen zwart-wit zien, en dat ze pas vanaf het eerste levensjaar kleuren kunnen waarnemen? Dat is natuurlijk geen reden om de kleurrijke kinderkamerversiering tot hun eerste verjaardag achterwege te laten, de ontwikkeling van jouw oogappel gebeurt nu eenmaal in reuzenstappen en voor je het weet willen ze alles in hun lievelingskleur. Maak dus gebruik van de situatie en creëer een kleurrijke omgeving met jouw favoriete tinten in de hoofdrol – dat is immers toch ook veel gezelliger wanneer je luiers verschoont, je baby instopt of borstvoeding geeft. Ook leren kleine kinderen spelenderwijs verschillende vormen herkennen en onderscheiden. Bij het kiezen van wanddecoratie voor de allerkleinsten is het dan ook een goed idee om voor basiskleuren zoals rood, geel en blauw te gaan. Onze tips: vrolijke zonnetjes, herkenbare dieren en veel voorkomende fruitsoorten in primaire kleuren.

Dromerige mini-professors

Met een jaar of vijf kent jouw lieveling alle basiskleuren en telt hij of zij zonder moeite tot tien, of zelfs twintig. De kleutertijd loopt ten einde en groep 3 komt al aardig dichtbij. Denkprocessen worden complexer, “wat?”, “waarom?” en “hoezo?” zijn niet meer weg te denken uit hun vocabulaire en hun ontdekkingsdrang wordt onhoudbaar. Stil hun dorst naar kennis met kleurrijke ABCs, die hen meenemen in de wereld van letters en woorden. Je scoort overigens ook punten met mooie afbeeldingen van hun lievelingsdieren; jachtluipaarden, panda’s, honden en leeuwen, verenigt u!

In deze levensfase is er ook geen gebrek aan fantasie. Kinderen dromen er op deze leeftijd van om prinses of piraat te worden, in plaats van aan hun tafeltje in de klas te zitten. Daarom: verhalen voorlezen of zelf bedenken, verkleden, hutten bouwen, knutselen en kinderkamermuren fantasierijk decoreren. Dit doe je bijvoorbeeld met mythische werelden, eenhoorns, dieren die zich als mensen gedragen of sprookjesfiguren – de perfecte basis voor kleine dromers.

Wilde tieners

Langzaam maar zeker groeien de niet meer zo kleintjes uit hun kinderbed en worden ze onafhankelijker. In plaats van met mama te knuffelen, brengen de tien- tot vijftienjarigen hun tijd liever met hun vrienden door. In plaats van prinses of piraat te willen worden als ze later groot zijn, dromen ze nu van een toekomst als influencer of basketballer. Ook al valt het zwaar, nu is de tijd aangebroken om los te laten – niet alleen behoren het verhaaltje voor het slapengaan en het zondagse familie-uitje tot de verleden tijd, ook dromerige wanddecoratie en suikerzoet miniatuurmeubilair verdwijnen naar de achtergrond. Graag of niet, het doorknippen van de navelstreng is even belangrijk als onvermijdelijk.

Alles wordt stukje bij beetje wat volwassener en de kinderkamer wordt een tienerkamer. Een comfortabele bank nodigt uit tot chillen met vrienden, een breed bed vol met zachte kussens biedt genoeg ruimte voor pyjamaparty’s met haar beste vriendin terwijl gesloten deuren de nieuwsgierige blikken van papa en mama buiten houden. Ook de kamerdecoratie verandert mee; tieners willen het liefst zelf bepalen wat er aan de muren hangt. Schattige dierenillustraties maken plaats voor stoere striphelden en snelle auto’s, dromerige fantasiewerelden verdwijnen waar sportieve skaters, muziekiconen zoals Kanye West en beroemde filmsterren hun opwachting maken.

Bijna-uitvliegers

De één is er al vroeg bij, de ander is een laatbloeier – op den duur worden alle kinderen jongvolwassenen. Kenmerkend voor deze levensfase zijn het schoolexamen, de eerste vakantie zonder ouders, de eerste relaties en de groeiende wens om het ouderlijk nest te verlaten. Hun eigen interesses beginnen steeds sterker te bepalen wie ze zijn en wat ze willen doen, resulterend in het kiezen van een studie en een toekomstige baan.

Deze ontwikkeling vindt ook plaats in hun slaapkamer: partyfoto’s, posters van favoriete bands en popsterren worden van de muur gehaald, het kleurrijke beddengoed maakt plaats voor lakens in grijstinten, geurkaarsen, knuffels en modelauto’s verdwijnen langzaamaan in dozen. Hun kamer wordt een reflectie van hun identiteit, en die is zo individueel als mogelijk. De muren van cineasten en cultfilmkenners worden behangen met filmposters, muziekliefhebbers vinden hun heil in herinneringen aan concerten of iconische albumcovers, modebewuste micro-influencers gaan voor prints van stijliconen en grote modesteden en globetrotters en toekomstige reisjournalisten hangen wereldwijde droombestemmingen op.

Geïnspireerd geraakt? Dan is nu de tijd aangebroken om samen met je kinderen een paar mooie prints voor hun slaapkamer uit te kiezen. Want opgroeien in een betoverende speelhut of fijn tieneruniversum is veel leuker.

Tekst: Ina Schulze

Vertaling: Laura Veneklaas

 
×