Kleurenspel: thuis bij Sarah Ramroth Kleurenspel: thuis bij Sarah Ramroth

Ontdek de avant-garde van de Scandinavische stijl, tussen verfijnd design en zorgvuldig gekozen kleurschakeringen.

Ontdek de avant-garde van de Scandinavische stijl, tussen verfijnd design en zorgvuldig gekozen kleurschakeringen.

Met stralende ogen opende Sarah de deuren van haar lichte appartement in het hart van de wijk Eimsbüttel in Hamburg. Ze komt direct op ons over als een natuurlijke host die ervan houdt om mensen over de vloer te hebben – iets dat je ook terugziet op haar blog Wohnglück, wat Duits is voor ‘Woongeluk’. Ze komt oorspronkelijk uit een klein dorp in de buurt van Münster en heeft er altijd van gedroomd om in Hamburg te wonen. Naast dat deze wens is uitgekomen, prijst ze zichzelf gelukkig met haar baan in de modewereld, haar vrienden die bij haar in de buurt wonen en het wonen in het appartement van haar dromen.

Lang was ze fan van de neutrale paletten van de Scandinavische stijl, tegenwoordig kan Sarah niet meer zonder subtiele kleuraccenten – deze zijn voor haar essentieel voor een goed humeur. Als kind schilderde ze graag haar muren in alle denkbare kleuren en herschikte ze haar meubelen voortdurend. Vandaag de dag is er niets veranderd. Sinds de blogger zich in de interieurwereld heeft gestort, is ze niet meer gestopt met het evolueren van haar stijl, het arrangeren, herschikken, herschilderen en decoreren – totdat ze het evenwicht heeft gevonden. Omdat Sarah een perfectioniste is, zowel in haar huis als in haar leven, vindt ze dat het “de reis is, en niet de bestemming die telt”.

We bezochten haar om de selectie kunstwerken die ze samen met onze kunstcurator Martin heeft uitgezocht te bekijken. Ze selecteerden verschillende abstracte werken met verschillende monochrome en solide kleuren, passend bij de stijl van haar blog, haar originele appartement en haar warme persoonlijkheid.

Ik ben erg minimalistisch, ik hou ervan om weinig dingen te bezitten. Scandinavisch design betekent voor mij dat meubelen op zichzelf volstaan.
Sarah

Sarah bewondert interieurs met veel snuisterijen, maar het is niets voor haar. Ze houdt ervan meubelen en objecten te bezitten omdat ze mooi zijn, niet omdat je er andere objecten op moet zetten. Twee of drie maanden na haar verhuizing had Sarah de basis voor een tijdloos appartement gelegd, echter ontbrak toen nog de persoonlijke touch waarmee ze zich zou onderscheiden van de interieurs die ze op Instagram bewonderde. Voor haar is dat het essentiële punt: een verschil maken in de wereld van Scandinavisch geïnspireerde interieurs, die dezelfde esthetiek, neutrale tonen en functioneel minimalisme lijken te hebben.

 

Zo breng je kleur aan in jouw leven

Drie tips van Sarah voor het transformeren van je interieur

1. Wees niet bang voor opvallende tinten

“Ik houd van zwart-wit interieurs maar tegenwoordig heb ik kleur nodig in mijn leven.” Dit zie je terug in haar favoriete ruimte, de woonkamer. Hier heeft ze gekozen voor koningsblauw, wat de meubels goed naar voren haalt en zorgt voor een gemoedelijke sfeer waarin ze graag schrijft voor haar blog.

Het verven van deze muur was het begin van haar avontuur in de wereld van eenvoudige en elegante tinten, om zo de minimalistische meubels te benadrukken waar ze zoveel van houdt. Sarah’s kleurenmissie was geen bevlieging: al sinds haar jeugd schildert ze haar muren in alle tinten die bij haar opkomen.

Ik denk dat mijn kinderkamer alle kleuren heeft gehad die in je opkomen.
Sarah

Sarah weet heel goed hoe je elementen op elkaar afstemt of juist complementair contrasteert. In haar woonkamer smelten koningsblauw en goud perfect samen, terwijl ze in de eetkamer wit, grijs en licht hout moeiteloos combineert. Twee aangrenzende kamers die zowel qua look als sfeer contrasteren.

 

2. Breng abstracte kunst in jouw interieur

Na het aanbrengen van verschillende kleuraccenten had Sarah het gevoel dat er nog steeds iets origineels, iets persoonlijks ontbrak. Ze bezat al een klein abstract schilderijtje en een ingelijste foto van een vriendin. Maar als Sarah een idee in haar hoofd heeft, dan moet ze ook actie ondernemen.

Het idee was om twee muren te voorzien van ingelijste posters, één in de woonkamer en één in de eetkamer. Martin hielp haar bij het maken van een selectie – zowel op gebied van kleur, als wat stijl en materiaal betrof. Ze besloten dat de abstracte stijl het beste bij haar past. Samen selecteerden ze werken in de kleurencombinaties geel, zwart en roze voor de woonkamer, en grijs en oranje voor de eetkamer. Door de kunstwerken op twee op elkaar aansluitende muren in een rechte hoek te hangen, worden de perspectieven en de ruimtelijke waarneming van de ruimte geherdefinieerd. Een buitengewoon effect, dat de prints veel meer tot uiting brengt dan bij traditionele ophangmethoden.

Sarahs briljante idee? Twee aaneensluitende muren van de woonkamer met ingelijste kunst inrichten, waardoor ruimte wordt gecreëerd en de kamer perfect wordt aangekleed. Daarnaast maakte Sarah onderscheid in de ruimtes wat het materiaal van de lijsten betreft: voor de woonkamer selecteerde ze een eclectische mix van posters in kunststof en aluminium lijsten, passend bij de gouden details in haar woonkamer. Voor de eetkamer koos ze eikenhouten lijsten, die perfect combineren met de neutrale en houttinten in de ruimte. Martin’s touch? Naast zijn uitmuntende oog voor de juiste afmetingen, wist hij bijna zeker dat de blogger het goed zou kunnen vinden met kunstenares Studio Nahili, van we hij een werk selecteerde.

Haar vrienden complimenteren haar over het resultaat: “Dit is een interieur dat zich onderscheidt van wat je normaal ziet!”. Maar bovenal is ze zelf erg blij met de kunstwerken die ze nooit zat is, haar blogposts schrijvend vanuit haar comfortabele BoConcept stoel. Haar favoriete werk om geïnspireerd te raken? “Untitled 160318” van Iris Lehnhardt in de woonkamer en “Earth” van Paul Aidan Perry in de eetkamer.

3. Bloemen, altijd bloemen 

Sarah prijst zich gelukkig met verschillende vrienden die in dezelfde straat of zelfs in hetzelfde gebouw wonen, het is dan ook niet verrassend dat ze er heel wat thuis ontvangt. Ze geeft toe dat ze niet bepaald een talent voor koken heeft, het decoreren van de tafel kun je echter wel aan haar overlaten. Of het nu voor haarzelf is of voor haar gasten, een bos bloemen is elementair omdat het leven en kleur in een ruimte brengt.

“Het is grappig dat ik niet zo lang geleden tegen mijn vrienden zei dat ik mijn favoriete bloemist hier in de buurt vond. Ze maakt boeketten die er bucolisch en vers geplukt uitzien – iets waar ik meer van hou dan van plechtige boeketten.” Voor Sarah is het een kleine zonde die kan worden volbracht zonder wroegingen, iedere week verse bloemen in huis hebben is namelijk een plezier dat ze zichzelf niet wilt ontnemen. Door ze daarbovenop te combineren met exotische planten zoals de monstera en een balkon dat met kleurrijke bloemen is ingericht, krijgt het aanvankelijk minimalistische appartement een gezellige en levendige dimensie. Precies wat het regelmatig uitnodigen van vrienden met je doet.

Bloemen zijn belangrijk voor mij. Misschien wel omdat mijn ouders thuis altijd verse bloemen hadden en we een balkon vol hadden staan. Het geeft een gezellig tintje.
Sarah

“Sinds ik hier woon word ik iedere dag wakker met een glimlach op mijn gezicht, blij om er te wonen,” vertelt Sarah ons. Naast blij, is ze er trots op dat ze dit appartement tot haar thuis heeft gemaakt, na een lange reis om zover te komen. Tegenwoordig wil ze dit geluk graag delen met haar vrienden, maar ook met de lezers van haar blog – die haar kleur- en interieuradvies gretig opvolgen. Ook wij zijn blij om de volgende stappen te zien, en Sarah’s talent te zien opbloeien.

Tekst: Diane Mironesco

Vertaling: Laura Veneklaas

 
×