Kleurenwaaier: zomerblauw Kleurenwaaier: zomerblauw

Haal de zomer in huis met azuurblauwe wanddecoratie

Haal de zomer in huis met azuurblauwe wanddecoratie

Zomertijd is vakantietijd. Echter wanneer de vakantiedagen op zijn, blijven vijfsterrenhotels, knusse strandhutjes en zelfs de camping slechts slechts voorbehouden aan jouw dromen. Voor iedereen die de zonnige dagen dit jaar op het balkon, de tuin of de woonkamer doorbrengt: maak van jouw interieur een zomers paradijs.


Naast exotische planten, mediterrane woonaccessoires en boho-designs brengt ook blauwe woondecoratie jouw interieur in ontspannende zomerse sferen.

Volgens de wetenschap heeft de kleur blauw een rustgevende werking. Het zou stress verminderen en ontspanning en innerlijke rust bevorderen. “Deze kleur weerkaatst reinheid, frisheid en sereniteit”, bevestigt professor Harald Braem van het Duitse Instituut voor Kleurenpsychologie. Daarbovenop roept blauw associaties op met water en de lucht en wekt zo levendige herinneringen op aan jouw laatste vakantie.

Men hoeft niet de wereld rond te reizen om te begrijpen dat de lucht overal blauw is.
Johann Wolfgang von Goethe

Hemelse wanddecoratie

Goethe sloeg hiermee de spijker op z’n kop: waar je ook bent, de schoonheid van de hemel laat zich overal ontdekken, zonder ook maar een kilometer te hoeven reizen. Verschillende momenten op de dag en weersomstandigheden zorgen voor veelzijdigheid. Stormachtige regenbuien en hete zomerdagen, felle zonnestralen en het zachte licht van de maan, schitterende sterren en gloeiende vallende sterren – kijk omhoog en je bent deelgenoot van de wonderen der natuur. Een fascinerend samenspel van wisselende kleuren en vormen, waarvan filosofen, dichters en schilder al sinds mensenheugenis in de ban zijn.

Ook onze kunstenaars kunnen zich niet onttrekken aan de veelvoud van het toneelspel van de natuur. Zo hoedde ‘Nur Mut’ fotograaf Hannes Schulze een jaar lang schapen onder de IJslandse hemel en legde hij tegelijkertijd wolkenformaties en het noorderlicht vast met zijn camera. Gaat een tripje naar IJsland deze zomer niet lukken, geniet dan van hemelsblauwe wanddecoratie waarmee je in ieder geval in gedachten op reis kan en kunt dromen van het spel van het licht, pastelkleurige poederwolken en voorbijtrekkende zwermen volgens. Eén voordeel: in de kleurenpsychologie geldt blauw als koele kleur die de kamertemperatuur kouder doet lijken en daarom vooral in de hete zomermaanden als aangenaam wordt ervaren.

 

Ruisende golven

Fijn zand tussen de tenen, een verfrissende bries uit het noordwesten, schel gekrijs van meeuwen, fanatiek schelpen zoeken en het bouwen van de mooiste zandkastelen – ook wanneer de volgende strandvakantie in een verre toekomst ligt, kunnen we het gevoel van een zoute bries en zacht geklots van golven in een vingerknip voor de geest halen bij het zien van azuurblauwe wanddecoratie.

Twee derde van onze planeet is met water bedekt. Oceanen en zeeën beslaan hiervan het grootste deel. Wie deze zomer geen bezoek brengt aan de witte stranden van Mexico en zelfs de Noordzeekust overslaat, kan zijn of haar interieur met zeeblauwe fotografie of verfrissende grafische designs in de vakantiestemming brengen. In combinatie met een lekker waterijsje, een spannend boek en een beetje verbeelding is het bijna alsof we het ontspannen strandleven ervaren en we ons in onderdompelen in de luiheid die het strandleven veroorzaakt. Volgens wetenschappelijke studies zou de aanblik van de kleur blauw krampen tegengaan en zelfs pijn verlichten – een mooie bijkomstigheid wanneer je je in allerlei posities wurmt om die koude ijsbuik tot rust wilt laten komen.

 

Pittoreske bergdalen

Niet alleen de die-hard trekkingfans komen tijdens wandelingen door het Elbezandsteengebergte en dergelijke aan hun trekken. De veelzijdige bergwereld heeft veel te bieden, zelfs voor wie niet van bewegen houdt. Heldere meren en wilde rivieren, bronnen en vijvers, weelderige bossen en ruwe rotswanden – de natuur is een plaatje.. En na de uitputtende klim naar de top (of na de comfortabele kabelbaanrit) ben je zo dicht bij de hemel als nergens anders - vliegtuigen zijn uitgesloten.

Voor wie dit jaar niet van de frisse berglucht kan genieten, zijn er posters met blauwkleurige bergmotieven die de schoonheid van de lucht, rivieren en meren op veel verschillende manieren uitdrukt. Het uitzicht op de eindeloze vlaktes moedigt je aan om je denkbeeldige wandelschoenen aan te trekken en uitgebreide gedachtewandelingen te maken. Geniet van het unieke uitzicht, ruik aan wilde bloemen en voel de warmte van de zon opkomen achter de bergketens voordat je kamp opslaat in een van de vele alpenhutten met pittige bergkaas en kruidenlimonade voor de komende afdaling.

 

De blauwe droom

We dromen allemaal van verre bestemmingen, maar dankzij blauwe wanddecoratie komen we er ook verbluffend dichtbij. Royaal of kobaltblauw, marineblauw of opaalblauw: met weinig moeite kunnen we de mooiste zonsondergangen, Caribisch zeelawaai en grenzeloze bergketens in en naar onze vier muren brengen. En het beste: hoewel de langverwachte vakantie meestal beperkt is tot een of twee weken, kunnen we het hele jaar door genieten van het vakantiegevoel van thuis.

Tekst: Ina Schulze

Vertaling: Laura Veneklaas

 
×