Kleurenwaaier: wanddecoratie in grijstinten Kleurenwaaier: wanddecoratie in grijstinten

Chic, verfijnd en alles behalve eentonig

Chic, verfijnd en alles behalve eentonig

Taupe, muis, antraciet – grijstinten weten nog altijd hun weg te vinden in de interieurwereld. Hoewel grijs waarschijnlijk niet de eerste tint is die in je opkomt bij het herdecoreren van je huis, verdient hij zeker weten de kans om gezien te worden. Het vertegenwoordigt een perfecte samenkomst van chicheid en verfijning en kan door z’n neutrale en tijdloze uitstraling eindeloos gecombineerd worden.

Laat je verleiden door onze selectie grijze designs en ontdek een nieuw facet van deze tint die zowel vormen als contrasten benadrukt en tussen de regels door een verhaal weet te vertellen.

De zachtheid van grijs: een ode aan self-love

Neem de Essential Unmentionables collectie van Victoria Verbaan, waarvoor ze vrouwelijke portretten met verschillende grijstinten illustreerde. Krachtig en kwetsbaar, gepassioneerd en vol emotie – deze aquarellen vertegenwoordigen vrouwen in al hun pracht en praal. Deze grijze kunstwerken zijn een pleidooi voor zelfacceptatie: ze nodigen ons uit om onszelf lief te hebben en onszelf te zijn. Kies je ervoor om jouw interieur te voorzien van één van haar aquarellen, dan is dat een tedere boodschap naar jezelf en naar anderen.

Stilstand en beweging in fotografie: tussen eenvoud en details

Door slechts zwart en wit te gebruiken en alle kleur opzij te zetten, nodigt de fotograaf ons uit om afstand te nemen van de werkelijkheid en worden bepaalde contrasten en geometrische patronen versterkt – resulterend in een dramatischer beeld. Een prachtig voorbeeld waarin de keuze voor zwart-wit fotografie het geschoten beeld duidelijk versterkt, is de foto No Limits van Martin Krystynek van fotografiecollectief 1X. Door middel van een verkorte sluitertijd en scherptediepte wordt het duidelijk vastleggen van een complexe beweging mogelijk gemaakt, met een verrassend en emotioneel geladen shot als resultaat.

Dat ook het tegenovergestelde effect mogelijk is, laat Reza Vaezpour ons zien. Zijn foto ‘Spiral’ is door middel van long exposure belichting geschoten in een breed kader, wat ons in staat stelt om de beweging in de foto bijna zelf te ervaren, in het moment te zijn. Observerend en gericht op details van een beweging of de weergave van onderliggende essenties – ontdek meer monochroom schoon in onze collectie zwart-wit fotografie.

Niet alleen mensen, juist ook gebouwen zijn zeer geschikte onderwerpen voor een minimalistische benadering. Door alle overbodige ornamenten weg te laten en te kiezen voor ruw beton of een typische structuur, leggen architecten de nadruk op het imposante van de eenvoud. In de woorden van de Duits-Amerikaanse architect Ludwig Mies van der Rohe: “Less is More”. Kun jij je helemaal vinden in de stijl waarin vorm en functie elkaar versterken, dan is White Walls van Olavo Azevedo het perfecte design voor aan jouw muur.

Ook de foto Cage door Chris Leontarakis is een goed voorbeeld van de kracht van monochromie: door het ontbreken van kleur ligt de nadruk op de herhaling van het architecturale detail. De sobere lijnen en subtiele kleuren van dit werk geven jouw interieur karakter, zonder de hele ruimte over te nemen.

Ben je pro zwart-wit architectuurfotografie maar is de modernistische stijl niet helemaal jouw ding, dan is de foto Old World van Ali Khataw, waarin grijstinten de textuur van de muren en patronen van de tegels benadrukken, misschien wel iets voor jou. Anders is er ook nog de prachtige foto van de Sheik Zayed moskee genomen door H.W. Hawerkamp, waarin de bloemrijke motieven en de schoonheid van het interieur worden versterkt door de architectonische symmetrie van de elementen.

Grijs als kleurversterker

Ben je gezwicht voor de trend en zijn jouw muren parelgrijs of leigrijs, dan hebben wij een tip: verfraai ze met een beetje kleur – zoals poederroze, mosterdgeel en turquoise. Sommige kunstenaars werken met grijs, zwart en wit om één kleur in hun werk te contrasteren, een perfect voorbeeld hiervan is het design Grey Sky Meets Yellow Fields. Het vurige geel van het koolzaadveld licht behoorlijk op onder de grijze lucht, stel je voor hoe anders het zou zijn wanneer de lucht stralend blauw geweest zou zijn? Kunstenares Froilein Juno keert het om: de vormen van de grijze cactussen springen eruit, doordat het silhouet geaccentueerd wordt door het knallende turquoise.

Modernistisch of traditioneel, met of zonder kleurtoevoeging – ga aan de slag en vind de stijl die bij jou past, en verwelkom grijze kunst in jouw interieur.

Tekst: Caroline Lacaille

Vertaling: Laura Veneklaas