De energieke effecten van oranje wanddecoratie De energieke effecten van oranje wanddecoratie

Vier oranje in al z’n vurigheid en vrolijkheid

Vier oranje in al z’n vurigheid en vrolijkheid

Dynamisch rood en vrolijk geel, de kleur oranje is het product van twee karakteristieke ouders en prikkelt alle zintuigen. Deze secundaire kleur manifesteert zich in de natuurlijke wereld tot schitterende zonsondergangen en frisse vruchten, en wordt in kunst vaak gebruikt als symbool voor kracht en positiviteit.

Van luchtgezichten tot cocktails en vintage auto’s tot architectuur – werp samen met ons een blik op oranje wanddecoratie en ontdek hoe deze kleur in jouw interieur kan zorgen voor een goed humeur.

Opvallend, fel en vol energie

Van burnt orange tot vuur – deze tinten belichamen de hitte die de tweede kleur van de regenboog zo eigen is. Of het nu in de vorm is van een schitterende zomerse zonsondergang of een knetterend kampvuur, middels oranje straalt Moeder Natuur haar natuurlijke schoonheid, warme en licht uit.

Twee van onze favoriete zonnige prints zijn ‘Mountainscape’ door Florent Bodart en ‘City Sunset’ door Fox & Velvet. Florent Bodart laat ons in zijn technicolour design zien dat andere kleuren naast oranje kunnen bestaan zonder te worden overmeesterd. Combineer warme oranje canvas prints bijvoorbeeld met designs in zoete rozetinten, het resultaat is een lust voor het oog.

Het design van Fox & Velvet gaan voor een meer abstracte benadering van de ster die ons energie geeft. Door de zon achter zwarte hoogbouw te plaatsen, creëren ze een krachtmeting tussen de natuur enerzijds en de stad anderzijds. Zodra de zon ondergaat, trekt ze de aandacht van bewonderende toeschouwers – tijdens een prachtige zonsondergang let niemand nog op de straten, we kijken allemaal omhoog.

Eén kleur, oneindig veel smaken

Naast daglicht en skylines, denken we bij oranje ook aan de citrusvrucht waarnaar de kleur is vernoemd. Fris, aromatisch en oh zo lekker, sinaasappels – oranges in het Engels – maken al een eeuwigheid onderdeel uit van ons voedingspatroon sinds ze rond de 15e eeuw geïntroduceerd werden.

Als gezonde ochtendsnack of in je cocktail, met Nick Barclay’s prikkelende prints kun je een ode brengen aan jouw favoriete oranje versnaperingen. Wat dacht je bijvoorbeeld van ‘Aperol Spritz’, waarin de kunstenaar een helder cocktailmotief tegen een volledig witte achtergrond plaatst. Op deze manier brengt Nick Barclay zien hoeveel pit oranje heeft als kleur en als smaak – de perfecte print voor iedere keuken of eetkamer.

Ook Iris Lehnhardts benadering van de ‘smaak’ van oranje is vrij figuurlijk en bijna poëtisch. Door de kleur samen te brengen met z’n buur, roze, paart de Duitse illustratrice en schilderes kleuren op ietwat dezelfde manier als Florent Bodart dit doet. Het effect van ‘Pink and Modern Orange’? Een glad brouwsel van fruitige smaken dat je bijna zou willen opeten.

Stap terug in de tijd

Oranje wanddecoratie kan ook zorgen voor een effect dat soortgelijk is als dat van sepia. Dromerig, zomers en met een nostalgisch tintje, alsof de toeschouwer een bril met oranjegekleurde glazen draagt. Denk aan zoete zomers, al rollend door de velden doorgebracht, of al toerend dwars door in zonlicht badende uitgestrekte woestijnen…

Het moge duidelijk zijn, het combineren van de kleur oranje met retro objecten is een recept voor vintage nostalgie – zoals je kunt zien in Jens Ochlichs ‘Porsche 911’ print. De handigheid waarmee de fotograaf het spel van licht en schaduw contrasteert met de honingoranje lak, benadrukken de vintage charme van dit klassieke Amerikaanse voertuig.

Ook Bo Lundbergs designs passen binnen het thema retro reizen. Met zijn idyllische ‘Öland 72’ print neemt hij ons mee op een trip naar de jaren ‘70. Door aquamarijnblauw en feloranje naast elkaar te plaatsen, creëert de kunstenaar wat ons betreft een levendig portret van voorbije decennia – en herinnert hij ons er bovendien aan dat we de zonnigste herinneringen in leven houden met kleurrijke reisposters aan onze muren.

Op reis naar een andere dimensie

Krachtiger dan geel, minder imponerend dan rood, de kleur oranje maakt een statement in alle zeven erkende kunstvormen – van literatuur tot muziek en film. Populaire werken waarin oranje een belangrijke rol speelt is de roman A Clockwork Orange en de iconische film Trainspotting, waarin de kleur oranje een krachtige, indrukwekkende en onvergetelijke rol speelt.

Een ander koninkrijk waarin oranje een statement maakt is dat van architectuur. Twee van onze favoriete voorbeelden zijn ‘Marienplatz’ door Flo Klein en ‘ICC no. 11’ door Michael Belhadi. De eerste foto is genomen in het Marienplatz station in München en heeft een futuristische uitstraling, dankzij de opvallende oranje tegels en de hoek van waaruit de fotograaf het beeld geschoten – de nadruk ligt op de ruimteschip-achtige indruk die de tunnelbogen maken.

Dit buitenaardse effect kan ook worden toegewezen aan Michael Belhadi’s foto van Berlijns International Congress Centre. Het perspectief dat de fotograaf heeft gekozen is, wat ons betreft, wat het zo indrukwekkend maakt; een beeld dat de structuur van het gebouw boven tot onder blootlegt, van het bruin-oranje schrootjesplafond tot aan de eenzame streep oranje verf. Op deze manier laat Michael Belhadi de architectonische stijl en technicolour esthetiek zien dat zo kenmerkend was voor het design van de jaren ‘70. Fun fact: het ICC komt voor in science fiction films zoals The Hunger Games en Atomic Blonde.

De kleur oranje dompelt ieder interieur onder in warmte, smaak en sfeer. Benieuwd naar hoe je deze kleur een plek kunt geven in jouw interieur? Bekijk onze collectie en vind oranje wanddecoratie die jouw hart in vuur en vlam zet.

Tekst: Lucy Woods

Vertaling: Laura Veneklaas

×