Intiem, vol gevoel en elegant – met finesse combineert Leigh Viner waterverf, inkt, acrylverf en houtskool, resulterend in gracieuze portretten en illustraties die vrouwelijkheid uitstralen. Via de vrouwen in haar werk, laat ze naast haar artistieke creativiteit ook haar eigen identiteit als vrouw zien. Onder het genot van een goed glas wijn, vertelde ze ons meer over haar werk.

Wat drink je het liefst tijdens Happy Hour?

Ik hou van mijn wijnen.

Als je geen kunstenares was geworden, wat zou je dan zijn?

Ik wilde altijd modeontwerpster worden, kinderboekenschrijfster en - mijn liefde voor reizen in overweging genomen - reisschrijfster.

Jouw werk wordt sterk beïnvloed door mode en mode illustratie. Wie is jouw favoriete modeontwerper?

Ik hou van zoveel ontwerpers, maar de afgelopen jaren heb ik meer Alexander Wang stukken gekocht dan niet, en mijn liefde voor Balenciaga is ook eindeloos.

Als je een Fashion Week mocht kiezen, naar welke zou je dan gaan?

Iedere keer wanneer ik in Parijs ben raak ik zo geïnspireerd, dus zonder twijfel zou ik kiezen voor de Paris Fashion Week. Ik hou van de energie van New York, maar Parijs trekt me gewoon meer, net als zoveel designers die de afgelopen jaren een inspiratiebron zijn geweest voor mijn werk. Ook vanwege mijn liefde voor Europa en mijn hoop om op een dag de mogelijkheid te hebben om te investeren in een huis om lange zomers in door te brengen.

Je illustreert voornamelijk vrouwelijke onderwerpen. Waar vind je de mensen die verschijnen in jouw designs?

Als voormalig make-up artist en met een interesse voor mode editorials, werk ik soms met real-life modellen en combineer ik ze met inspiratie die ik uit magazines haal. De vrouwelijke personages in mijn illustraties zijn ook de perfecte manier om mijn vrouwelijke zijn uit te drukken – ik kan me vereenzelvigen met expressies die mijn interesse om te creëren stimuleren.

 

Van Lady Gaga tot UNICEF, je hebt een aardig portfolio met samenwerkingen. Wie vond je het leukst om mee samen te werken?

Wat opdrachten voor en samenwerkingen met klanten betreft, kan de stijl flink variëren aangezien het werk meer is aangepast op de behoeften van de klant, terwijl ik mijn stijl hier tegelijkertijd in verwerk. Ik vind dat ze stuk voor stuk eclectisch en uniek zijn, daarom hebben ze allemaal een speciaal plekje in mijn hart.


Wat zijn de drie dingen in je leven waar je niet zonder kunt?

Mijn dochter Braelynn is een geschenk, samen met de mensen die ik liefheb, muziek en de eenvoud van mijn dagelijkse kop koffie.

Welke muziek draai je de laatste tijd veel?

Ik krijg geen genoeg van de eighties: Depeche Mode, The Cure, etc. Maar eerlijk gezegd verandert mijn stemming iedere dag. Op dit moment is het Daft Punk, morgen Yann Tiersen.

Jouw werk is verschenen op televisie en op filmsets. Als je een show kon kiezen waarin jouw kunstwerken zouden verschijnen, welke zou dit dan zijn?

Als Friends nog steeds werd uitgezonden, zou ik graag rondhangen in Monica’s en Rachel’s appartement. Het design van de set bevatte zo’n geweldige esthetiek en persoonlijke stijl, dat het tof was geweest om daar deel van uit te mogen maken.

Ogen of lippen?

Ogen


Bedankt, Leigh!

 

Tekst: Nicholas Potter
Vertaling: Laura Veneklaas

 
×