Living Coral - Pantone kleur van het jaar 2019 Living Coral - Pantone kleur van het jaar 2019

Energiek, expressief en vol leven

Energiek, expressief en vol leven

Met de aankondiging van PANTONE 16-1546 Living Coral als kleur van het jaar 2019 daagt het Pantone Color Institute ons uit om een sprong in het diepe te maken en onze levendige, vurige kant te omarmen. Wat wie zegt dat morgen niet beter kan zijn dan vandaag? We leven in een tijd waarin onze muren en Instagramfeeds overspoeld worden door wijsheden zoals “All we have is now”, deze kleur probeert ons echter bewust te maken van de drastische situatie waarin onze oceanen zich bevinden – het is tijd voor actie! De keuze voor Living Coral vraagt, wat onze curatoren betreft, om een collectie vol kunstige contrasten.

Een betere wereld

Energiek, expressief en vol leven: Living Coral maakt jeugdherinneringen los. Een dag aan zee, al springend over de golven. Smikkelend van een ijsje, als je geluk had met slagroom en spikkels. Zorgeloze zomers, met het op tijd insmeren van je schouders als enige verantwoordelijkheid. “Deze glorieuze, haast ongrijpbare bruisende kleur betovert het oog en de geest in al haar levendigheid”, aldus Pantone.

Maar Living Coral gaat niet alleen over bouwen van zandkastelen en het al snorkelend verkennen van ‘s werelds koraalriffen – het reflecteert ons hedendaagse verlangen om exotische bestemmingen te ontdekken. Volgens de ‘How to Travel’ essays van The School of Life heeft de term ‘exotisch’ niet alleen betrekking op tropische bestemmingen, maar op alle plekken die we willen bezoeken en waarvan we verwachten dat we er iets nieuws leren.

Of het nu in kunst is of in het leven, onze zoektocht naar exotisme komt voor uit het smachten naar ruimte voor expressie en uitbundigheid. We verlangen ernaar om meer plezier te hebben in ons dagelijks leven, om geïnspireerd te raken door onze omgeving. Met deze drang naar levendigheid in het achterhoofd, selecteerden onze curatoren voor onze Living Coral collectie een serie opvallende stedelijke landschappen en kakelbonte architectonische details.

Een betere toekomst

De internet take-over van Living Coral worden we herinnerd aan de talloze schoonheden van Moeder Aarde – echter staat de kwetsbaarheid van ons ecosysteem op het spel. Met de keuze voor deze kleur herinnert het Pantone Color Institute ons vriendelijk doch dringend: “PANTONE Living Coral herinnert eraan hoe koraalriffen onderdak bieden aan een kaleidoscopische veelzijdigheid aan kleur”.

Terwijl alarmerende berichten over het wereldwijde web circuleren – verbleekt koraal en overbevissing zijn slechts twee van de vele uitdagingen waar onze planeet vandaag de dag mee te kampen heeft – is praktisch iedereen het ermee eens dat de natuur vertroeteld moet worden. Afgeleid van deze algemene overeenstemming lopen designs in natuurthema als een rode draad door onze Living Coral collectie.

Het creëren van contrasten

Hoewel PANTONE 16-1546 als kleur op zichzelf op esthetisch vlak een krachtige impact heeft, vinden we dat de kleur nog meer tot zijn recht komt wanneer hij in z’n natuurlijke omgeving wordt geplaatst. De dubbele boodschap van de verkiezing van deze kleur dwingt tot het nemen van een duik onder water. Combineer Living Coral designs met eindeloze horizonnen en kustlandschappen, zodat kalme, waterrijke snapshots naast expressieve, oranjeroze penseelstreken tot leven komen terwijl helderblauw water in de tussentijd ongedwongen naast magnifieke, vurige bloemrijke patronen glinstert.

Tekst: Maia Frazier

Vertaling: Laura Veneklaas

 
×