Interview met Maarten Léon Interview met Maarten Léon

“Humor is een belangrijk aspect van mijn werk: zelf probeer ik vaak om dingen met humor te relativeren.”

“Humor is een belangrijk aspect van mijn werk: zelf probeer ik vaak om dingen met humor te relativeren.”

Maarten Léon groeide op in Groningen, woont tegenwoordig in Amsterdam en creëert surrealistische illustraties gebaseerd op zijn gevoelens, gedachten en zo nu en dan een songtekst. Met vintage afbeeldingen en grafische vormgeving creëert hij onwerkelijke werelden en situaties die erom vragen om nader bestudeerd te worden. We spraken over volwassen worden en emotionele zelfreflectie, de technieken die hij gebruikt en de rol die humor in zijn werk speelt.

Je woont en werkt in Amsterdam. Wat betekent de stad voor jou en op welke manier inspireert ze je?

Ik ben opgegroeid in Groningen, een relatief kleine stad met veel studenten in het Noorden van Nederland. Een fijne stad om te wonen, maar ik was op een gegeven moment toe aan iets nieuws, omdat ik het gevoel had de stad uitgespeeld te hebben. Dat ik ieder weekend nieuwe plekken kan ontdekken maakt Amsterdam een fijne stad om in te wonen en ontwerpen te maken.

Verder zie je op straat veel verschillende types rondlopen. Deze types en de stad lijken zichzelf soms iets te serieus te nemen, wat het ook weer een beetje absurd en grappig maakt.

Van vintage afbeeldingen tot strakke vormen, jouw designs zijn een samenkomst van verschillende technieken. Vertel ons iets meer over jouw creatieve proces: hoe komen jouw designs van het begin tot het eind tot stand?

Het beginpunt verschilt per mood. Soms voel ik een diepgaande behoefte om gehoord te worden en soms is het grappig om een vis te maken die niet nat wil worden. Het gaat ook vaak in series. Zo heb ik een serie gemaakt met gedachten, wensen en dergelijke over mezelf. De laatste tijd zijn het veelal lyrics van songteksten waar ik een beeld bij krijg (“Don’t you worry about me”: Moniker – Ocean Blue). Vervolgens zoek ik in oude afbeeldingen naar personen die dit het beste uitbeelden.

Ik vind het leuk als de uiteindelijke compositie een nieuwe illustratie is geworden waarin de verschillende vormen en afbeeldingen volledig in elkaar geïntegreerd zijn. Humor is hierbij een belangrijk aspect: zelf probeer ik vaak om dingen met humor te relativeren.

 

Eerder beschreef jij jouw werk als een ode aan volwassen worden en emotionele zelfreflectie. Kun je daar iets meer over vertellen?

Die opmerking komt uit een tijd dat ik de serie ‘ABC Of Me’ maakte en heeft inmiddels een minder zware lading dan toen. Het was een periode waarin ik, na een angststoornis, mijn leven op de rit kreeg en veel nadacht over wie ik was en waar ik heen wilde. Het omvatte tevens veel gebeurtenissen uit mijn studentenleven. Liefde, vriendschap, je punten halen en te veel tijd om handen hebben. Zo kan een avond dronken worden met vrienden of een nieuwe liefde vinden iets surrealistisch hebben.

Het bood inspiratie en mijn ontwerpen waren een middel om onder meer mijn gedachten op een rij te krijgen. Inmiddels ben ik 27 en vraag ik me regelmatig af wanneer het volwassen worden begint.

Veel van jouw ontwerpen bevatten interacties tussen meerdere figuren. Kun je een van je designs bij JUNIQE uitkiezen en het verhaal van de personages die erin voorkomen vertellen?

Een ontwerp dat qua verhaal veel voor me betekent is het ontwerp B is for Balance. Het gaat in dit geval om het in balans houden van verschillende elementen die belangrijk zijn voor me: ambities, gezondheid, hobby’s en tijd spenderen met je geliefden. De prioriteiten verschillen natuurlijk per situatie, maar zodra dit alles soepel verloopt voel ik me gelukkig en voel ik me lichter dan de vogel die staat afgebeeld. Misschien is het meer jongleren dan een balans.

Welke van de werelden die jij creëert zou je het liefst bezoeken en waarom?

Duiken in een groot glas rode wijn lijkt mij best wel gaaf. Niet met zijn drieën, want dat glas lijkt niet per se groot genoeg.

Bedankt, Maarten!

Tekst: Laura Veneklaas