Minerale motieven: een blik op marmer en terrazzo Minerale motieven: een blik op marmer en terrazzo

Patronen uit de architectuur, voor een tijdloos interieur

Patronen uit de architectuur, voor een tijdloos interieur

In ons dagelijks leven en op de meest onverwachte plaatsen komen we ze tegen: visuele patronen. Stippen, strepen, spiralen, golven, symmetrie en chaos of strepen – patronen zijn er in uiteenlopende verschijningen en komen voort uit de wetenschap, wiskunde, kunst en architectuur. Nieuwsgierig als we waren, besloten we een duik te nemen in de wereld van twee trendy patronen: marmer en terrazzo.

O marmer, wat ben je mooi

Van oude Griekse steengroeven tot Michelangelo’s David, de Taj Mahal of kantoorgebouw The Rock aan de Amsterdamse Zuidas, marmer is al eeuwenlang een gewild materiaal in kunst en architectuur. Het is indrukwekkend vanwege zijn buitengewone schoonheid en duurzaamheid, deze natuursteen staat dan ook niet voor niets al eeuwenlang symbool voor welvaart en prestige. Zowel in de mode als in interieurdesign, de afgelopen jaren zien we een toename van marmer als een stijlelement. Op de catwalk, als servies en op meubels, marmer speelt een steeds grotere rol – als ruw materiaal en visueel patroon. Van beddengoed tot notitieboekje, de groeiende interesse in onze marmerdesigns was voor ons de reden om een duik te nemen in de overbruggende rol die marmer speelt in de kunstwereld.

Het woord ‘marmer’ heeft zijn wortels in het Griekse woord ‘marmaros’, dat ‘witte, glimmende steen’ betekent – en is het resultaat van kalksteen dat in de aarde aan hoge druk en hoge temperaturen wordt blootgesteld. Dit fenomeen vindt op zo’n enorme schaal plaats, dat ieder jaar miljoenen tonnen marmer worden gedolven.

 

Wetenschappelijk gezien is het prachtige scala aan marmersoorten en -kleuren het resultaat van verschillende minerale samenstellingen, zoals kwarts- en kleimineralen die ontstaan door de herkristallisering van de aarde – Wunsiebel marmer (gedolven in Beieren, Duitsland) heeft een sterke grijsachtige tint; Etowa-marmer met zijn zwart-witte strepen is afkomstig uit Georgië, waar het varieert van bleek en perzikachtig tot helder zalmkleurig; Makrana-marmer (gedolven in Rajasthan, India) is te herkennen aan z’n zachte, ebbenhouten tinten.

Wit marmer wordt gewonnen uit de puurste kalksteen. In de klassieke oudheid werd het door beeldhouwers en architecten geprefereerd vanwege de zachtheid van het materiaal en de bijna onberispelijke glans. De afgelopen jaren hebben we in de magazines en op interieurblogs echter een toename gezien van de meer donkergekleurde marmersoorten, zoals Ashford zwarte marmer uit Engeland en diepgroen getint marmer uit Ierland, vaak Serpentijn marmer genoemd.

Van turquoise tot nachtblauw, brandend rood tot leigrijs, de werken van onze kunstenaars zijn een ode aan de diversiteit van het kostbare natuursteen. En velen kiezen ervoor om de patroontextuur te combineren met geometrische vormen met harde lijnen. Een uitstekend voorbeeld hiervan is te vinden in onze schrijfwarencategorie, waar cafélabs notitieboekjes de marmeren medaille winnen als het gaat om glamoreuze en tegelijkertijd moderne designs.

 

Tijdloos terrazzo

Archeologen en historici hebben terrazzo getraceerd tot in de tijd van het neolithische Turkije en het oude Egypte. Echter, de iconische vorm die zijn weg naar modern design heeft gevonden stamt af van de Venetiaanse vloeren uit de 15e eeuw. De vraag is: hoe heeft een bouwmateriaal, gevierd om zijn economische productie en duurzaamheid, het gemaakt tot een van onze meest gevierde patronen op acrylglas?

Het woord ‘terrazzo’ betekent ‘terras’ in het Italiaans. Zoals velen niet weten wordt terrazzo beschouwd als een van de eerste initiatieven op het gebied van ‘groene’ architectuur, omdat er een afvalproduct geüpcycled werd: weggegooid marmer. Deze ingenieuze uitvinding komt voor uit de frustratie van Italiaanse mozaïekarbeiders over de vele stukken kostbaar materiaal dat ze moesten weggooien.

Aanvankelijk werden flinters en apart gevormde stukjes in beton gegoten, waarna het gepolijst werd om zo de vele kleuren naar boven te halen. Snel werd ontdekt dat het aanbrengen van een laag geitenmelk op de gepolijste vloer het marmer nog meer liet stralen. Terrazzo’s populariteit groeide toen het in de 19e en 20e eeuw z’n weg vond naar de andere kant van de Atlantische oceaan, dankzij Italiaanse immigranten die naar de Verenigde Staten verhuisden. De geschoolde Italiaanse terrazzo-arbeiders werden zo gewild in New York City, dat ze werden uitgeroepen tot de ‘aristocraten onder de arbeidslieden’.

Vroeg in de jaren ‘20 zorgde de uitvinding van de mechanische vermaler ervoor dat terrazzo op grote schaal geproduceerd kon worden. Terrazzo werd al snel zeer geliefd bij het grote publiek, zo midden in het art-deco en modernistische tijdperk waarin kleurrijke geometrie en gebogen architectuur de scepter zwaaiden. Het duurde dan ook niet lang voordat het zijn weg naar z’n wortels vond, aan de andere kant van de Atlantische oceaan. Binnen een eeuw heeft het aanbod van terrazzo vloeren zich geëvolueerd tot een breed scala aan materialen, zoals kwarts, glas, metaal en graniet, en zelfs synthetische elementen.

Hoewel terrazzo nog steeds hoofdzakelijk als patroon in architectuur wordt gebruikt, zijn we de afgelopen jaren getuige geweest van de sterke parallellen wat de opkomst van marmerpatronen in de interieurwereld – variërend van levendige prints op behang tot de deuren van keukenkastjes. Kijkend naar onze eigen designcollectie zien we dat de populariteit van het patroon op posters groeit, en ook kussens met terrazzo-print vinden meer en meer hun weg naar bedden en banken in heel Europa.

 

Mineralen voor een stralend interieur

Vanwege de drukke visuele aard van terrazzo oppervlakken, raden we aan om klein te beginnen en jouw liefde voor terrazzo uit te testen met meerdere kleine elementen, voordat je er hele muren mee behangt of al je vloeren vervangt. Zijn schoonheid als patroon zit ‘m in de individualiteit van iedere stukje kleurrijk materiaal in een vreemde vorm – geen splinter is hetzelfde. Of je nu gaat voor een all-over-marmer look of een duik neemt in terrazzo, een ding is zeker: als je vertrouwt op deze patronen dan weet je zeker dat je een tijdloze en onmiskenbare elegantie toevoegt aan jouw interieur.Ontdek meer patroonkunst

Tekst: Maia Frazier

Vertaling: Laura Veneklaas

 
×