ZO DOE JE DAT: POSTERS & PRINTS OPHANGEN

We hebben een paar tips voor je om ervoor te zorgen dat je prints goed tot hun recht komen.

Grid

Een grid kan een perfecte manier zijn om kunst op te hangen als je meerdere prints van hetzelfde formaat hebt.

 • Als je prints ophangt in een grid, doe dan alsof het een grote afbeelding is.
 • Dit geldt ook wanneer je twee kunstwerken ophangt, boven of naast elkaar.
 • Probeer om een indruk te krijgen van de verhoudingen en bekijk het in samenhang met de andere elementen in de kamer.
 • Laat 5cm ruimte tussen grotere en 4cm tussen kleinere afbeeldingen.
 • Top Tip: Neem een draad en hang hier iets zwaars aan. Zodra je de bovenste rij spijkers in de muur hebt gehamerd, hang je de draad eraan. Op deze manier zorg je ervoor dat overige rijen precies overeenkomen met de bovenste rij.

Rij

Of je prints nou hetzelfde formaat hebben of niet: je kunt ze altijd in een rij hangen.

 • Als je een selectie van prints hebt van verschillende formaten, kun je ervoor kiezen om de bovenkant, onderkant of het midden als uitgangspunt te nemen, het is maar net wat jij wilt.

Salon-Stijl

Afgeleid van de stijl van de Hermitage in St Petersburg, Petersburg Hanging houdt in zoveel mogelijk kunstwerken bij elkaar hangen, om de verscheidenheid van je collectie te laten zien.

 • Experimenteer met verschillende stijlen die je bij elkaar hangt – perfecte samenhang van formaten is niet nodig, dus combineer verschillende texturen, ingelijst of zonder lijst, prints en afmetingen om een mengsel van formaten en soorten te creëren.
 • Begin in het midden en werk naar buiten. Als je begint met wat je hebt, dan kun je altijd verder met je collectie zonder continu je muur te hoeven herindelen.
 • Arrangeer je prints op de vloer voordat je ze aan de muur bevestigt, zo weet je zeker dat je tevreden bent met de layout voordat je de spijkers in de muur hebt gehamerd. Gebruik tape om te begrenzen waar je prints beginnen en eindigen, om jezelf er van te verzekeren dat je kunstwerken recht hangen.
 • Bovenal, heb maling aan traditionele esthetiek of samenstellingen. Jij bent degene die de muur het meest van iedereen gaat zien, dus kies een stijl die jou aanspreekt en go for it.

Losse Grid

De gulden middenweg tussen perfecte symmetrie en het vrij ophangen van prints: een losse grid kan een samenstelling van prints van verschillende afmetingen een vleugje georganiseerde chaos geven.

 • Een methode is om de afbeeldingen van verschillende formaten langs dezelfde verticale lijn op te hangen, zodat de zijkanten parallel aan elkaar zijn en de verschillende formaten naar voren komen.
 • Wat je ook kunt doen: plaats een rij prints van hetzelfde formaat tussen twee rijen met prints van verschillende formaten om een spiegeleffect te creëren. Deze rijen kunnen zowel horizontaal als verticaal zijn.

Frame Collage

Creëer een collage van prints, door ze te selecteren en te matchen bij de rest van je collectie.

 • Gebruik prints van dezelfde kwaliteit en voorzien gelijke kleuren, typografie of een bepaald onderwerp.
 • Hang ze dicht tegen elkaar in matching frames, zodat het effect van een groter kunstwerk ontstaat.

Alternatieve Hangers

Retro klemborden en kledinghangers kunnen een fantastische manier zijn om kleinere, niet-ingelijste posters op te hangen. Een stuk draad bevestigd aan je muur samen met een metalen clips kan ook goed werken.

Frame van Tape

Je afbeeldingen op de muur plakken met kleurrijk tape zorgt voor een speelse vibe. Masking tape van hoge kwaliteit zoals Washi Tape kan bovendien verwijderd worden zonder sporen achter te laten.

De Juiste Hoogte

Wanneer je een enkele print ophangt, let er dan op dat het centrum ongeveer op ooghoogte is. Ooghoogte kan variëren, afhankelijk van de muren en jouw lengte, maar is over het algemeen 1.60m boven de grond. Ramen en deuren kunnen ook invloed hebben op de juiste hoogte waarop je prints moet ophangen, omdat hun lengte altijd moet worden meegenomen in de beslissing die je neemt. Het kan esthetisch mooier zijn om de manier waarop jij jouw prints ophangt laat matchen met de elementen die zich al in de kamer bevinden.

Test voordat je iets ophangt

Voordat je een heleboel prints gaat ophangen, zorg er dan voor dat je een indruk hebt van hoe het er op de muur uit komt te zien. Arrangeer ze eerst op de vloer om een impressie te krijgen van de layout. Zodra je hebt besloten hoe je wilt dat je prints op de muur komen te hangen, vraag dan een vriend of vriendin om de print tegen de muur te houden. Zo kun je zien of het er goed uitziet, voordat je je muur ruïneert met spijkers.