Tips voor je begint

1. Brainstormen

Voordat je enthousiast begint met posters ophangen, is het belangrijk om jezelf een paar vragen te stellen: Hoe rangschik je jouw posters, ingelijste prints en foto’s om de ruimte optimaal te benutten? Welk effect wil je bereiken met jouw galeriemuur? Hoe hoog moet je de posters en foto’s ophangen aan de muur? Volgens interieurexperts is 1,60 meter de vuistregel - maar uiteindelijk hangt het af van jouw smaak en de ruimte waar je mee werkt. Meer precieze aanbevelingen over de hoogte lees je hier. Maar sluit eerst eens je ogen en neem de tijd om jouw perfecte galeriemuur voor te stellen.


2. Oefenen op het droge

Hoe verleidelijk het ook is, grijp in je geestdrift niet meteen naar de hamer. Leg eerst je wanddecoratie op de grond en experimenteer met een paar verschillende galeriemuur opstellingen voordat je een definitieve compositie kiest. Wanneer je tevreden bent over je proefmuur op de grond, vraag dan een paar vrienden om de foto’s en posters tegen de muur te houden. Ziet het er goed uit? Pak dan een potlood en markeer het exacte punt waar je gaat boren, zo voorkom je scheef hangende kunst en kun je met een gerust hart je posters ophangen zonder lijst of met lijst.

3. Speel op veilig

Wees altijd voorzichtig wanneer je met de boormachine of hamer aan de slag gaat. Van elektriciteitskabels tot leidingen - je weet nooit wat er achter jouw muren schuilgaat. Ben je er niet gerust op? Gebruik een kabeldetector of bekijk het bouwplan van je woning, mocht je die hebben. En heel belangrijk: schakel de elektriciteit in de kamer uit voordat je gaat boren!

Wil jij je foto’s ophangen zonder de muur te beschadigen of de opstelling van je galeriemuur vaak wisselen? Kijk dan eens naar deze handleiding over hoe je posters en foto’s ophangt zonder te boren.

 

Je lijsten uitkiezen

Van elegante houten lijsten tot meer eenvoudige lijsten: er zijn genoeg betaalbare maar stijlvolle opties om je prints de aandacht te geven die ze verdienen. Voor een eclectische, Bohemian look kun je verschillende kleuren en materialen combineren. Denk bijvoorbeeld aan vintage goud met witte houten lijsten. Wanneer je graag een eenvoudige, klassieke galeriemuur wilt creëren, zorgen zwarte houten lijsten met een passe-partout voor samenhang en ze geven je wanddecoratie een authentieke, stijlvolle uitstraling.

Bedenk voordat je begint met het samenstellen van je galeriewand, welke lijsten het beste bij elkaar passen om een vloeiende, samenhangende stijl te creëren. Vermijd het om te veel van dezelfde type lijsten bij elkaar te hangen als je met meerdere stijlen werkt.

Tip: je kunt kleinere werken laten knallen met opvallende, dikkere lijsten en het evenwicht tussen prints van verschillende afmetingen bewaren door subtiele, smalle lijsten te kiezen voor grotere posters.

Kies jouw perfecte gallery wall opstelling

Er zijn tal van opstellingen die je kunt kiezen om een mooie galeriemuur te creëren - je hoeft alleen maar te beslissen welke het beste jouw persoonlijke stijl weerspiegelt.


1. De Traditionalist

Jij houdt van een eenvoudige en klassieke inrichting en je wilt een interieur dat orde en duidelijkheid uitstraalt. Wat vind je ervan om jouw wanddecoratie in raster op te hangen of in rijen? ?


2. De Bohemian

Jij bent niet bang om een statement te maken. Je wilt origineel zijn en hebt daarom gekozen voor een mengelmoes van verschillende maten of kleuren om je persoonlijke galeriewand te laten stralen. Ga voor een losse rasterophanging of een patchwork opstelling, oftewel een bonte verzameling van lijsten.


3. De Eclecticus

Je hecht meer waarde aan creativiteit dan aan orde en je hebt je nooit aan de regels gehouden. Laat je fantasie de vrije loop en ga creatief aan de slag met het ophangen van posters in salon-stijl.

Posters ophangen in een raster

Creëer een gevoel van harmonie in je interieur door je wanddecoratie symmetrisch op te hangen in een raster. Dit is een ideale oplossing wanneer je meerdere werken van vergelijkbare grootte hebt.

Ons advies

• Zie je prints als een samenhangend geheel. De rasterophanging draait om het totaaleffect.

• Laat een ruimte van 4-5 cm tussen elk design. Hoe groter de werken, hoe meer ruimte je tussen de wanddecoratie kunt laten.

Tip van een pro: Deze galeriemuur rangschikking is het mooiste met prints die een gemeenschappelijk kleurenschema of thema hebben.

Posters ophangen in een rij

Wanneer je met prints van verschillende afmetingen werkt, zet ze dan horizontaal op een rij voor een speelse, maar doordachte galeriewand rangschikking.

Ons advies

• Afhankelijk van waar je meubels staan en de grootte van de kamer, kun je ervoor kiezen om de posters boven, in het midden of onderaan de muur te hangen – waar jij blij van wordt!

Tip van een pro: Je kunt met jouw posters en prints een verhaal vertellen. Door typografische kunstwerken, kleurrijke illustraties en abstracte designs te combineren, kun je iedereen die bij jou langskomt meenemen op een artistiek avontuur.

Posters ophangen in salon-stijl

Heb je de Hermitage in St. Petersburg wel eens bezocht? Het museum hangt vol schilderijen en hun opstelling is gewoonweg prachtig. Volg hun voorbeeld en hang veel werken dicht bij elkaar om de breedte van jouw collectie in de schijnwerpers te zetten.

Ons advies

• Traditionele stijlconventies kun je in de wind slaan—volg gewoon je gevoel. Uiteindelijk ben jij degene die elke dag jouw eigen galeriemuur mag bewonderen.

• Begin in het midden en werk naar buiten toe. Als je begint met wat je hebt, kun je in de loop van de tijd je collectie uitbreiden zonder dat je je galeriemuur opnieuw hoeft te ontwerpen.

Tip van een pro: Definieer de grenzen van je galeriemuur met tape, zodat kunstwerken elkaar niet per ongeluk overlappen. Zorg ervoor dat je de tape recht plakt, door bijvoorbeeld een waterpas te gebruiken. Als je er thuis geen hebt, kun je een waterpas-app op je telefoon downloaden. Je kunt nu eenvoudig controleren of je lijsten recht hangen door ze te vergelijken met de lijnen van de tape op de muur.

Posters ophangen in een los raster

Ben jij een liefhebber van georganiseerde chaos? Dan is de kolom lay-out iets voor jou. Deze opstelling werkt uitstekend met prints van verschillende afmetingen, waarbij het wel belangrijk is een verticale lijn aan te houden.

Ons advies

• Eén methode daarvoor is om je ingelijste posters en prints aan weerszijden van een denkbeeldige lijn op te hangen, waarbij je speelt met zowel eenheid als wanorde.

• Je kunt ook een rij prints van hetzelfde formaat tussen twee rijen met prints van een ander formaat hangen om een spiegeleffect te creëren. Of je maakt bijvoorbeeld gebruik van kolommen.

Tip van een pro: Breng een vergeten hoekje van je kamer weer tot leven met een los raster dat over twee muren loopt. Het is een eenvoudige manier om een kleine ruimte dynamischer te maken, zonder dat het er rommelig uitziet.

Posters ophangen in patchwork

Soms is het beter om buiten de kaders te denken - dus waarom creëer je niet een bonte mix van ingelijste posters en prints aan je muur! Het verschil tussen de salon-stijl galeriemuur en een patchwork lay-out is de afstand van de lijsten tot elkaar en de eenheid van de werken. Een collage komt vooral tot haar recht wanneer de lijsten dezelfde kleur hebben.

Ons advies

• Breng werken samen die iets gemeen hebben met elkaar. Ze hebben bijvoorbeeld hetzelfde kleurenpalet, dezelfde stijl of hetzelfde thema.

• Hang je werken dicht bij elkaar, zodat ze elkaar bijna raken. Hoe minder ruimte ertussen is, hoe sterker de illusie van één grote afbeelding zal zijn.

Tip van een pro: Wil je liever niet dat het posters ophangen in patchwork er te druk uitziet? Dat is eenvoudig te voorkomen. Hang je grotere werken aan de rechterkant om een beter visueel evenwicht te creëren.

Hoe posters en foto’s ophangen zonder te boren


Laat je kunst tegen de muur leunen

Creëer in een handomdraai een ontspannen en ongedwongen look door jouw kunstwerken nonchalant neer te zetten in loftstijl. Door lijsten van verschillende afmetingen bij elkaar te plaatsen, creëer je een gelaagd effect dat de aandacht naar het onderste deel van de muur trekt. Als jouw kamer hoge plafonds heeft (geluksvogel!), laat dan je kunst tegen het onderste derde deel van de muur leunen, onder planken of naast hogere meubels. Op die manier voeg je wat kleur op ooghoogte toe en het maakt van je ruimte een geheel.


Posters ophangen met tape

Wist je dat 4 kleefstrips tot 2 kg aan gewicht kunnen houden? Ze zijn dus zelfs een optie voor grotere, zwaardere werken. Door je wanddecoratie met tape op te hangen, kun je alle hierboven genoemde opstellingen voor galeriemuren maken. Het is de ideale oplossing voor het posters ophangen en foto’s ophangen zonder je muur te beschadigen. De werken zijn ook gemakkelijk te verwijderen als je van gedachten verandert over de plek van je prints, of wanneer je gewoon zin hebt om een frisse wind door je interieur te blazen en iets nieuws uit te proberen.


Prints op de plank

Maak ruimte voor je posters en prints om de rij boeken of boxen te onderbreken, of ga helemaal los met een plank die alleen voor je favoriete werken is bestemd. Heb jij geen plank en lopen de rillingen je over de rug bij de gedachte er zelf eentje te monteren? Geen zorgen. Een bankje is net zo geschikt om je ingelijste prints een centrale plek te geven, zonder dat je hoeft te boren. Voeg wat speelse details toe - zoals een beeldje of planten - voor een persoonlijke finishing touch.

Wat is de juiste hoogte voor het posters ophangen?

Welke lay-out van je galeriemuur je ook kiest, probeer altijd het midden van ieder kunstwerk ongeveer op ooghoogte te hangen. Dit kan variëren naargelang de afmetingen van je lijsten en van je muren, maar de algemene vuistregel is 1,60 meter van de grond.

Wanneer je meerdere kunstwerken in een raster ophangt, behandel ze dan als een set - hun gemeenschappelijke middelpunt moet dan ongeveer 1,60 meter hoog zijn.

Uiteraard is elk interieur uniek dus je kunt prima een beetje met de vuistregel spelen. Houd rekening met je meubels en andere voorwerpen - een raam of deur kan jou ook helpen de juiste hoogte voor je foto’s en (ingelijste) posters te vinden. Je kunt je opstelling dan daarop afstemmen.

Gefeliciteerd, je hebt de kunst van het presenteren van jouw kunstwerken onder de knie! We hopen dat het posters ophangen zonder lijst of met lijst om jouw ideale galeriemuur te creëren geen hoofdbreker meer is, maar een leuke gelegenheid om creatief te zijn en jouw persoonlijke stijl te tonen. We zijn benieuwd naar het resultaat, dus deel je meesterwerk met ons via @juniqeartshop. Heb je de smaak te pakken en wil je jouw collectie uitbreiden? Bekijk dan onze inspirerende, betaalbare designs om jouw prachtige nieuwe galeriewand nog mooier te maken.

 
×