Posters ophangen en een gallery wall creëren

Het ophangen van je nieuwe favoriete posters, ingelijste kunst en andere wanddecoratie is niet altijd even eenvoudig. Weet je niet zo goed hoe je jouw fotowand wilt arrangeren? Wil je ze ophangen zonder lijst of zonder spijkers? Bestaat er überhaupt een poster ophangsysteem? Hier vind je tips voor het ophangen van kunst.

Het ophangen van je nieuwe favoriete posters en ingelijste kunst is niet altijd even eenvoudig. Dit zijn onze tips voor het ophangen van kunst.

Tips voordat je begint

1. Brainstorm
Er zijn meerdere manieren om posters en prints op te hangen, denk daarom na over het waar en hoe. Past het arrangement bij de ruimte? Hang je het wel op de juiste hoogte? De vuistregel is dat je jouw kunstwerk 1,6 meter boven de grond hangt. Lees hier meer gedetailleerde aanbevelingen over hoogte.

 

2. Oefenen op het droge
Test het uit op de vloer, voordat je naar de hamer grijpt. Regel een vriend of vriendin die jouw kunstwerken tegen de muur kan houden, zodra je besloten hebt voor welke layout je gaat. Zo kun je zien hoe het er in de praktijk uit gaat zien.

3. Speel op safe
Wees voorzichtig met boren: van elektriciteitskabels tot leidingen, je weet nooit wat zich in jouw muren bevindt. Maak gebruik van een kabeldetector of vraag de huisbaas of je het bouwplan van de woning kunt inzien. En vergeet natuurlijk niet om altijd de elektriciteit uit te schakelen in de kamer waar je gaat boren.

 

4. To frame or not to frame
– dat is de vraag! Van elegante houten lijsten tot budgetproof kunststof lijsten, er zijn genoeg opties. Of je hangt je posters op zonder lijst! Bekijk onderstaande video voor 5 creatieve oplossingen die niet meteen je bankrekening plunderen.

Welke layout-stijl kies je?

Je bent over je oren – je hebt de perfecte wanddecoratie gevonden waar je hart sneller van gaat kloppen. Maar hoe kun je het stijlvolle object van je dromen helemaal tot zijn recht laten komen? Wat dacht je van deze opties:
1. Heb je een traditionele stijl?
Jij houdt van een simpel en klassiek interieur, en wil geen inrichting die orde en helderheid in de war schopt. Laat jouw muren dezelfde taal spreken en hang je kunst op in een raster of rij.

 

2. In een avontuurlijke bui?
Jij bent niet bang om een statement te maken. Je bent graag origineel en hebt een selectie van verschillende afmetingen en kleuren die jouw eigen fotowand gaan vormen. Probeer eens een los raster, een patchwork van verschillende lijsten of een salon-stijl arrangement.

 

3. Wil je geen spijkers gebruiken?
Misschien wil je jouw mooie, gladde muren niet omvormen tot Emmenthaler kaas. Of misschien ben je vergeten aan wie je toch jouw boor hebt uitgeleend. Maar wie zegt er dat je spijkers of schroeven nodig hebt? Er bestaan ook andere poster ophangsystemen. Bekijk onze 5 manieren om kunst op te hangen zonder te boren!

Het raster-arrangement

Een raster kan een fijn gevoel van harmonie creëren in jouw kamer. Dit is een perfecte oplossing wanneer je verschillende kunstwerken hebt van hetzelfde formaat.

Ons advies
• Probeer jouw prints te zien als één individueel werk. Het is het geheel dat telt!
• Kies lijsten van hetzelfde materiaal en dezelfde kleur. Hetzelfde geldt voor jouw kunstwerken – ga voor een bepaald kleurenschema of thema.
• Laat 4-5cm ruimte tussen ieder design. Hoe groter de werken, hoe meer ruimte je ertussen kunt laten.

Pro tip: Om jouw posters verticaal in een rechte lijn te hangen, kun je eenvoudig gebruik maken van een draadje. Bevestig eerst de hoogste van de schroeven of spijkers in de muur. Vervolgens hang je er een draadje aan, waar je een klein gewicht aan bevestigt. Met een beetje hulp van de zwaartekracht zal de draad zich verticaal strekken, en jou laten zien waar je de lagere spijker of schroef moet plaatsen.

Het rij-arrangement

Heb je prints in verschillende formaten? Wees niet bang! Je kunt ze horizontaal in een rij-arrangement ophangen.

Ons advies
• Afhankelijk van de opstelling van jouw meubels en de afmetingen van de kamer, kun je ervoor kiezen om de bovenkant, het midden of de onderkant van je posters uit te lijnen.

Pro tip: Vertel een verhaal met jouw prints! Door typografische kunstwerken, kleurrijke illustraties of minimalistische, geometrische esthetiek te combineren, kun je iedereen die jouw huis bezoekt meenemen op een artistiek avontuur.

Salon-stijl

Ooit gehoord van het Hermitage Museum in St. Petersburg? Het hangt er tjokvol met schilderijen (letterlijk: art everywhere). En hun arrangement is eenvoudigweg prachtig. Hoe je dat nadoet? Probeer om heel veel kunstwerken dicht op elkaar te hangen, zodat de variatie van jouw collectie goed naar voren komt.

Ons advies
• Traditionele stijlideeën kunnen uit het raam worden gesmeten – volg vooral je gevoel. Uiteindelijk ben jij degene die iedere dag naar deze muur moet kijken.
• Begin in het midden en werk naar buiten. Als je start met wat je hebt, kun je altijd meer toevoegen aan je collectie zonder dat je jouw hele gallery wall opnieuw moet ontwerpen.
• Arrangeer jouw afbeeldingen op de vloer voordat je ze ophangt. De enige manier om te zien of ze allemaal bij elkaar passen is door ze naast elkaar te leggen – blijf proberen tot je de perfecte combinatie hebt gevonden!

Pro tip: Definieer de randen van jouw fotowand met tape, zodat je niet per ongeluk te ver gaat. Zorg ervoor dat je de tape recht plakt, bijvoorbeeld met behulp van een waterpasmeter. Als je er thuis geen hebt, kun je eenvoudig een app downloaden op je telefoon. Op deze manier kun je eenvoudig zien of jouw lijsten recht hangen, door ze te vergelijken met het tape.

Los raster

Ben jij fan van een georganiseerde chaos? Wil je een beetje structuur aanbrengen in jouw drukte? Dan is de kolom layout perfect voor jou. Het belangrijkste is om een verticale uitlijning te vinden, dit werkt dan ook fantastisch met prints van verschillende afmetingen.

Ons advies
• Een methode is om jouw kunstwerken aan beide kanten van een denkbeeldige lijn te plaatsen, waarmee je zowel eenheid als wanorde creëert.
• Als alternatief kun je een rij prints van hetzelfde formaat tussen twee rijen met prints van verschillende formaten plaatsen om zo een spiegeleffect te creëren. Of maak gebruik van kolommen.

Pro tip: Als je meerdere prints tussen twee ramen wilt hangen, lijn ze dan allemaal uit op dezelfde verticale lijn. Het resultaat wordt fantastisch wanneer je dit doet met werken van verschillende afmetingen!

Een patchwork van lijsten

Nog een optie: wat dacht je ervan om een patchwork van kunst op jouw muur te creëren? Het verschil tussen een patchwork van lijsten en een salon-stijl gallery wall is de afstand van de lijsten en de eenheid die werkt. Een collage is vooral effectief wanneer jouw lijsten allemaal dezelfde kleur hebben.

Ons advies
• Breng werken samen die iets gemeen hebben, zoals dezelfde kleur, stijl of thema.
• Hang ze dicht op elkaar. Hoe meer ze tegen elkaar aanhangen, hoe succesvoller de illusie van één grote afbeelding is.

Pro tip: Hang jouw grotere werken aan de rechterkant. Jouw patchwork zal visueel meer in balans zijn dan wanneer je ze in het centrum of aan de linkerkant hangt.

Kunst ophangen zonder boren

Leg die boor maar terug in de doos, gatenkaas staat namelijk niet op het menu! Samen met tesa® hebben we 5 manieren om kunst op te hangen voor jou op een rijtje gezet. Zonder spijkers of schroeven, zonder stress, mét tesa® powerstrips – ontdek hoe je dat doet in onderstaande tutorial.

Wat is de juiste hoogte voor het ophangen van kunst?

Voor welke layout je ook gaat, probeer altijd om het midden van ieder kunstwerk op ooghoogte te hangen. Wat de juiste hoogte is, hangt af van de afmetingen van je lijsten en van je muren, de vuistregel is 1,6 meter van de grond.

Wanneer je verschillende kunstwerken in een raster hangt, behandel ze dan als een set – hun gezamenlijke midden moet 1,6 meter hoog zijn.

Hoewel dit de vuistregel is, kan het natuurlijk per huis verschillen. Denk ook na over de meubels en andere objecten in jouw huis – een raam of deur kan ook helpen bij het vinden van de juiste hoogte van jouw afbeeldingen.

Tada, zo makkelijk is het!

Zo zie je maar, posters ophangen kan heel eenvoudig zijn. Nu staat er niets meer tussen jou en jouw eigen gallery wall.

Tijd om te decoreren
 
×