Feng Shui interieurtips Feng Shui interieurtips

Zo breng je de chi in de slaap-, woon- en badkamer aan het stromen

Zo breng je de chi in de slaap-, woon- en badkamer aan het stromen

Al drieduizend jaar leeft men volgens de Feng Shui leer, een filosofie gericht op hoe je woonomgeving je geluk en gevoel kunnen beïnvloeden met behulp van harmonie en natuurlijke, organische vormen. Door de woonkamer en andere leefruimtes op een bepaalde manier in te richten zou de levensenergie ‘chi’ vrij kunnen stromen, om zo gezondheid, succes of geborgenheid op een positieve manier te beïnvloeden.

Wil je jouw slaap-, woon- of badkamer Feng Shui inrichten? Lees onze interieurtips die koppige energiebanen opheffen en de chi ongehinderd laten stromen.

Slaapkamer: ontspannen wegdromen

De slaapkamer is de plek waarin we de meeste tijd van ons leven doorbrengen. Reden genoeg om hem zodanig in te richten dat we ons er goed bij voelen. Volgens de Feng Shui leer is de juiste positie van het bed hierbij doorslaggevend. Het hoofdeinde zou bij voorkeur tegen de muur, en niet midden in de kamer of tussen ramen en deur staan. De muur in de rug zorgt namelijk voor geborgenheid en bescherming. Zo kunnen we ontspannen achteroverleunen en de blik over de ruimte laten zweven, zonder dat we op onze hoede hoeven zijn voor eventueel gevaar van achteren.

Afleiding, zoals knipperende elektronische apparaten of uitpuilende wasmanden, is in de slaapkamer taboe. Afgesloten opbergruimtes en een pure inrichting met weinig, zorgvuldig geselecteerde decoratie dragen bij aan optische en innerlijke rust. Aangezien de elementen water, aarde, metaal, vuur en hout de vrije stroming van chi bevorderen, is het een goed idee om de natuurlijke wereld in gedachten te houden bij het decoreren van de slaapkamer. Houten meubelen en accessoires, messing lichten of wanddecoratie met steenmotieven zijn altijd een goede keus. Stenen staan namelijk bekend als heilzaam en hebben, afhankelijk van de schakering, mineraalgehalte en vibratie, een positieve uitwerking op de lichamelijke en mentale gezondheid.

 

Ook natuurlijke kleuren spelen binnen deze Chinese filosofie een belangrijke rol. Zachte bruin- en zandtinten werken in slaapkamers bijzonder rustgevend. In verbinding met bewuste accenten in lichtblauw, dat een verfrissend effect heeft, zorgt de koele kleurencombinatie voor een ideaal optisch klimaat en een diepe, verkwikkende slaap.

Woonkamer: kletsen en tot rust komen

De woonkamer is de ruimte van ontspanning. Tegelijkertijd schept het ruimte voor een vrolijk samenzijn met je partner, vrienden en familie. Woontextiel, zoals zachte kussens met subtiele natuurmotieven, zorgt voor de perfecte basis voor ontspannende momenten; gezellige zithoeken en ronde eettafels nodigen uit tot aan te schuiven en faciliteren zo gezellige momenten en diepgaande gesprekken. Wat ook hier belangrijk is: bank en stoelen zullen altijd tegen de muur staan, zodat men zich daadwerkelijk kan ontspannen. Is het je bijvoorbeeld weleens opgevallen dat ook in restaurants en barren de plaatsen aan de muur het snelst vergeven zijn? Dat komt omdat niemand graag onbeschermd met z’n rug naar de muur zit.

In plaats van een grote plafondlamp, raden Feng Shui interieurspecialisten aan om meerdere kleinere lichtbronnen te combineren. Door de verschillende lichteilandjes verdeelt het heilige licht zich harmonieus over de kamer, wat zorgt voor een gelijkmatige verspreiding van de chi.

 

Omdat de natuur en organische materialen in de Feng Shui leer een bepalende rol spelen, draagt wanddecoratie van bossen, bloemen of dieren bij aan een aangenaam ruimtegevoel. Vooral watervallen, meren en zeeën reguleren het vloeien van chi; ze symboliseren immers de circulatie van het leven en de energie.

Maar ook posters met kristal motieven zoals de door cafelab ontworpen rozenkwarts poster, beroepen zich op de symbolische en regenererende kracht van de natuurlijke elementen. Zo zouden aquamarijnen innerlijke blokkades oplossen, robijnen het immuunsysteem versterken of amethisten de concentratie versterken, terwijl rozenkwarts een positieve uitwerking heeft op het communicatievermogen binnen een relatie.

Badkamer: de alledaagse zorgen afspoelen

Het bad staat voor weldaad en reiniging. Hier laten we de stress en het vuil van het dagelijks leven van ons afglijden. Net als in de slaapkamer, zouden alledaagse gebruiksvoorwerpen zoals handdoeken of cosmetische artikelen achter gesloten deuren bewaard moeten worden, om ogen en geest de welverdiende rust te gunnen.

Hoewel water in de Feng Shui leer een elementaire betekenis heeft, zijn natte ruimtes eerder ongunstig voor het vloeien van de levensenergie. Wastafels, toilet, douche en bad bevatten veel openingen waardoor de chi kan afzwakken. Om de hoeveelheid energie egaal te kunnen verdelen, dienen badkamerdeuren en het toiletdeksel daarom altijd gesloten te zijn.

Ook in de badkamer zijn houten en stenen meubelen en accessoires de perfecte basis voor een evenwichtige energiehuishouding in harmonie met de heilzame kracht der natuur. Feng Shui experts raden aan om de muren in zachte crème-, beige- en zandtinten te verven. Aangevuld met een vloer in terracotta nuances en een aantal gele accessoires, heb je alles gedaan om de chi zoveel mogelijk te stabiliseren.

De kleur rood moet te allen tijde vermeden worden. Deze kleur behoort namelijk aan het element vuur, wat voor energetische spanningen zorgt met het dominerende water in de badkamer. Douchegordijnen met plantendesigns of groene accessoires zijn een beter idee; deze combineren beter met blauwtinten en zorgen voor een aangename frisheid.

 

Tekst: Ina Schulze

Vertaling: Laura Veneklaas