Interview met Treechild Interview met Treechild

“Ik heb een positieve levensinstelling die ik probeer over te brengen in mijn illustraties.”

“Ik heb een positieve levensinstelling die ik probeer over te brengen in mijn illustraties.”

De Duitse Nina is voor het kunstenaarschap in de wieg gelegd: de vader van de in Zwitserland wonende illustratrice bracht zijn gevoel voor kleur en vormen op haar over. Ze vindt inspiratie voor haar positieve afbeeldingen in dieren, boeken en de schoonheid van de natuur. De illustratrice vertelt ons wat ze doet om nieuwe ideeën te vinden en wat ze vroeger wilde worden als ze later groot zou zijn.

Jij en jouw familie verhuisden een aantal jaren geleden naar Zwitserland. Hoe brengen het land en de cultuur jou inspiratie?

Tijdens mijn allereerste bezoek aan Zwitserland werd ik verliefd op het land, daarom ben ik hier samen met mijn familie in 2016 voor enkele jaren hierheen verhuisd. De mensen zijn hier zo ongelooflijk hoffelijk, niemand toetert zonder reden in het verkeer, niemand dringt voor en kinderen worden van kleins af aan hoffelijke omgangsvormen bijgebracht.

Ik raak erg geïnspireerd hier door de prachtige natuur met haar hoge bergen, de bijzondere begroeiing en hemelsblauwe bergmeren die we op onze wandeltochten ontdekken.

Wat was als kind jouw droomberoep?

Mijn droomberoep wisselde in mijn jeugd van jaar tot jaar. Van dierenverzorgster in de dierentuin naar dierenarts, tot restauranthouder en manager van supersterren… Echter een ding stond al vroeg vast: ik wilde sowieso eigen baas zijn.

Vertel ons iets meer over jouw kindertijd. Wat voor invloed heeft het gehad op de kunstenares die je nu bent?

Ik heb mijn jeugd voor een groot deel doorgebracht in de natuur. Van allerlei natuurlijk materiaal bouwden we enorme hutten in het bos en in de bosjes. Ik deed graag houtsnijwerk en hield van kastanjes. Naast de natuur, heeft ook mijn vader mij veel bijgebracht. Hij is ook kunstenaar (en muzikant) en nam mij mee naar verschillende exposities en naar kunstmusea.

Ik herinner mij nog dat we met de schoolklas een uitje deden in het Duitse Museum. Ik kende het zó op m’n duimpje dat ik de klas kon rondleiden. Dat heeft toentertijd een sterke indruk achter gelaten op mijn kunstlerares. Ook op de eigen exposities van mijn vader was ik er natuurlijk altijd bij. Vele interessante bezoekers, kunstenaars, muzikanten en vreemde vogels zijn voor mij onderdeel van het dagelijks leven.

 

We hebben gehoord dat je je erg interesseert voor de ruimte. Wat vind je zo fascinerend aan de maan, de zon en de sterren?

Ik hou ervan om de ruimte te bestuderen. Overdag kijk ik graag naar de zonsop- en ondergang, ‘s nachts bekijk ik de sterren en de maan. Van kinds af aan heeft de ruimte een rustgevend, meditatief effect op mij. Er is daarboven ook zoveel moois te ontdekken, iedere dag en iedere nacht zijn weer anders qua kleur, vorm en intensiteit – net als de afbeeldingen die ik illustreer.

De beste illustraties ontstaan bij goede muziek!
Treechild

Waar vind je de citaten die jij verwerkt in jouw designs?

Vaak zijn het interessante boeken, of ga ik op internet op zoek naar verschillende trefwoorden. De citaten die ik verwerk in mijn illustraties zijn altijd positief en hebben niets treurigs of negatiefs. Ik heb een positieve levensinstelling die ik probeer over te brengen in mijn illustraties.

Hoe ziet een typische werkdag er voor jou uit?

Als thusiwerkende moeder van drie kinderen, kun je je voorstellen dat niet altijd alles verloopt volgens plan. Wanneer ik op mijn kamer aan het werk ben, weten de kinderen dat ze me niet mogen storen. Bovendien hoor ik niemand kloppen, ik heb namelijk vrijwel altijd harde muziek opstaan. De beste illustraties ontstaan bij goede muziek!

Waar ga je heen als je break wilt van het dagelijks leven?

Deze onderbrekingen zijn erg belangrijk voor het leegmaken van mijn hoofd. Er ontstaat zo nu en dan een kleine wirwar in mijn hoofd, vooral bij het verwerken, tekenen, schilderen en afronden van veel verschillende ideeën. Dan ontploft mijn hoofd. Ik ga graag naar buiten om te joggen; ik loop drie keer per week en dat werkt zo bevrijdend. Diep inademen, de zon en de wind op de huid en een uur later zijn hoofd en lichaam weer vrij van alles. Een goed gevoel, en ik hou ervan.

Wat is voor jou een droom die je nog niet tot uitvoering heb gebracht?

Ik fotografeer al vijftien jaar met veel ambitie, en zou graag een keer als setfotografe te werk gaan bij een film zoals ‘The Revenant’. Verder dromen mijn man en ik ervan om, zodra alledrie de kinderen uit huis zijn, een tijdje rond te wereld te reizen. Met weinig bezittingen, want we hebben eigenlijk veel minder nodig dan we vaak denken. En misschien zelfs een Tiny House bouwen, ergens in Noorwegen of aan de Canadese kust.

Wat is jouw totemdier en waarom?

Zowel vossen als uilen vind ik magisch. De vos vanwege zijn waakzame ogen, zijn snelle denkvermogen en zijn ietwat schuwe aard. De uil kijkt vanaf zijn tak prachtig en subliem uit over de wereld, bekijkt de nacht met andere ogen en vliegt ondanks zijn grootste verschijning bijna geruisloos. Door en door prachtige, fascinerende dieren.

 

Tekst: Ina Schulze

Vertaling: Laura Veneklaas

 
 
×