Water voor iedereen Water voor iedereen

Een blik op de exclusieve JUNIQE x Viva con Agua-liefdadigheidscollectie

Een blik op de exclusieve JUNIQE x Viva con Agua-liefdadigheidscollectie

Schoon drinkwater voor iedereen: zes van onze favoriete kunstenaars hebben exclusieve designs ontworpen ter ondersteuning van Viva con Agua, een non-profitorganisatie die zich inzet om schoon water voor iedereen ter wereld beschikbaar te maken. 20 procent van de opbrengsten van deze collectie zal door ons aan de visionairs uit Hamburg gedoneerd worden.

Ontdek wat kunstenaars Rosi Feist, Ninhol, Linda Gobeta, Studio Nahili, Dieter Braun en Chris Abatzis inspireerde bij het ontwerpen van hun designs, en welke rol (drink)water in hun leven speelt.

Rosi Feist

Voor veel van zijn handgemaakte papiercollages laat Thomas Müller alias Rosi Feist zich inspireren door zijn reizen naar de Verenigde Staten. De focus ligt daarbij op alledaagse dingen zoals plastic stoelen, afvalemmers of een bakje friet. Ook voor onze exclusieve JUNIQE x Viva con Agua-collectie richt de in Berlijn wonende kunstenaar zich op het wezenlijke: “Mijn ontwerpen laten verschillende verpakkingen van water zien. Sommige worden dagelijks gebruikt, ze worden bij een waterbron gevuld en vervolgens naar huis gedragen. De andere zul je eerder vinden op plaatsen waar water in overvloed is en overal verkrijgbaar is. Zo verschillend als de watercontainers zijn, water is overal ter wereld nodig om te overleven – of het nu uit een kristallen karaf of uit een jerrycan komt.”

Ninhol

Van bontgekleurd tot zwart-wit: de Braziliaanse illustrator Ninhol viert de schoonheid van de lijn in al z’n veelzijdigheid. Ook voor onze liefdadigheidscollectie gaat hij voor een minimalistische benadering. Zijn print ‘Let the Love Flow’ verwoordt de “Liefde voor anderen en voor het leven zelf” en eveneens het “idee van water als basisbeginsel en grondrecht voor de mens”, waarvoor Viva con Agua zich sinds 2010 met hart en ziel inzet. Naast dat hij met zijn design de humanitaire grondbeginselen van de organisatie uit Hamburg ondersteunt, zorgen zijn werken er ook nog eens voor dat menig interieur volgens de laatste trends door het leven gaan – lijntekeningen zijn helemaal je-van-het dit jaar – zoals je ook kunt zien in de interieurs van onze Instagram-community.

Linda Gobeta

71 procent van het aardoppervlakte is bedekt met water. Ongeveer 97 procent hiervan is zout water uit zeeën en oceanen – wat overblijft, is ongeveer 3 procent zoet water dat zich in de grond, meren, rivieren, de atmosfeer en levende wezens bevindt. Deze feiten zetten ook Linda Gobeta aan het denken. Voor deze samenwerking maakte de Letse een ontwerp van de waterkringloop, “van het voeden van Moeder Aarde en haar bewoners tot het magische verdampen tot in de vorm van een wolk”. Het resultaat? Een pastelkleurig distillaat dat ons opnieuw bewust maakt van de complete watercyclus, en hoe kostbare dat verkoelende nat is.

Water is een belangrijk onderdeel van ons leven. Iedere waterdruppel heeft zijn eigen missie.
Linda Gobeta

Studio Nahili

Anna Albertine Baronius alias Studio Nahili benadert het thema water als een sensuele ervaring die je kunt proeven, horen en voelen. Haar ‘We are WATER’-foto symboliseert “het opkomende ruisen, de zachte, kalmerende rimpelingen in het wilde gebulder”. Een oproep om even stil te staan, naar het ritmische geluid van de op de vensterbank tikkende regendruppels te luisteren, een aangename koele douche op een hete zomerdag bewust te ervaren en te genieten van een verfrissend glas water. Voor de Duitse afgestudeerd industrieel ontwerpster is water een “levenselixer, fascinatie en absoluut grondrecht” – iets dat we altijd in gedachten moeten houden bij onze dagelijkse omgang met het kostbare goed.

Dieter Braun

Terwijl we in veel delen van Europa gewoonweg de kraan opendraaien, moeten mensen in andere werelddelen vaak kilometerslang lopen om zuiver drinkwater te bereiken. Ter inspiratie voor zijn werken reist Dieter Braun regelmatig af naar Afrika en Australië, om dieren in de vrije wildernis te observeren. Onze luxepositie wat de beschikbaarheid van schoon drinkwater betreft, wordt nog duidelijker bij het zien van de eindeloze steppen, droge periode’s en gebrekkige rioleringsvoorzieningen. De Duitse illustrator woont in Hamburg en is trots dat hij zijn stadsgenoten van Viva con Agua op deze manier kan steunen. “Ik ben fan van St. Pauli, woon direct tegenover het station en was direct vanaf het begin van Viva con Agua en hun missie. "Voor mijn design heb ik eenvoudige grafische vormgeving gebruikt om te laten zien waar het allemaal om draait: het voor iedereen toegankelijk maken van vers en zuiver water."

Ik ben blij dat ik op deze manier mag bijdragen aan dit project en dichterbij het doel om overal ter wereld gewoon de waterkraan open te kunnen draaien te komen.
Dieter Braun

Chris Abatzis is gespecialiseerd in portret-, food- en reisfotografie. Zijn stemmingsvolle foto’s leggen door middel van perfecte belichting en harmonische composities de nadruk op het wezenlijke. Ook zijn ‘Skin Made of Water’-foto is zo’n momentopname en brengt de toeschouwer in de zo typische sferen waar je Chris’ werk aan kunt herkennen: "Water omgeeft ons. Als stormachtig opgebouwde regenwolk. Als gladde spiegel van de omgeving op een jas. Een wisselwerking tussen hoe we water ervaren, hoe het ons doet voelen en hoe het zich gedraagt." Een ode aan de kracht van dit natuurgeweld – er is geen leven op aarde voor te stellen zonder water.

Foto, illustratie of lijntekening – onze kunstenaars ervaren het thema water allemaal op hun eigen manier, en uit hun designs blijkt wel hoe Viva con Agua’s boodschap hen aan het hart gaat. Laat je inspireren door hun werken en draag je steentje bij met het overal en voor iedereen beschikbaar maken van schoon drinkwater.

Tekst: Ina Schulze

Vertaling: Laura Veneklaas

 
×