Of het nu slow life, hygge of lagom is, de levensstijlen van ver weg bevatten allemaal op hun eigen manier de essentie van puurheid en het hervinden van eenvoud, terug naar de basis. Concepten die wij, in een tijd van bewust consumeren en langzamere levensritmes, in volle glorie omarmen en graag laten weerklinken in onszelf. Binnen deze trends is ook ruimte voor luxe, echter wel op een natuurlijke, pure manier: mooie, tegelijkertijd imperfecte interieurs zijn het resultaat. We introduceren wabi-sabi, een levensfilosofie uit Japan.

Een filosofie van imperfectie

De realiteit van de wereld van nu draait vaak om het nastreven van perfectie in de elementen waarmee we ons omringen, alles moet nieuwer, sneller, mooier, beter. Dit streven neemt ons leven over, waardoor we soms die mooie rauwe kant van het leven vergeten te waarderen. De trend uit Japan, het land waarin moderniteit en eeuwenoude tradities hand in hand gaan, laat ons zien hoe het anders kan.

Wat wabi-sabi precies betekent? De letterlijke betekenis van het begrip is net zo vergankelijk als het principe zelf. Wabi staat voor verdriet, verlatenheid en eenzaamheid, maar vanuit de poëzie is het woord uiteindelijk vervormd tot iets dat staat voor eenvoud, het ontbreken van materialisme en nederigheid. Wabi roept op tot rustieke eenvoud en rust van natuur of objecten, een zekere vanzelfsprekende elegantie.

Sabi staat voor ‘de bloei van de tijd’ – de schoonheid of sereniteit die komt met de jaren, wanneer slijtage of een zichtbare reparatie de nadruk leggen op het leven en de vergankelijkheid van een object. Sabi is het roesten, de authenticiteit, het bewijs dat niets voor altijd is en het gegeven dat schoonheid vluchtig is.

Hoe dit zich in kunst vertaalt? Sommige kunstenaars weten de natuurlijke elegantie vast te leggen door foto’s te maken van het buitenleven of architectuur waarop de tijd zijn sporen heeft nagelaten. Anderen vangen deze pracht weer in abstracte motieven. Onze curatoren zijn aan de slag gegaan om de kracht van de wabi-sabi filosofie binnen de kaders te vangen, zodat jij deze in al haar kunst van jouw dagelijks leven onderdeel kan laten uitmaken.

Een onverbiddelijke terugkeer naar Moeder Aarde

Als het gaat over het herontdekken van de discrete elegantie van de voorbijgaande tijd, dan is geen beter voorbeeld dan het natuurschoon. Je voelt het bij het vallen van de schemer, waar de ondergaande zon en het licht van de maan elkaar ontmoeten en je omhoog kijkt door de bomen. Je ziet het wanneer je op een verlaten plattelandsweg loopt en je vanuit het niets wordt begroet door een met mos begroeide, vervallen stenen muur tegenkomt. Hou vast aan het groen en pluk een mooi veldboeket, of laat deze prachtige foto’s je iedere dag aan het wonder der natuur herinneren.

 

De tijd die plaatsen en gedachten markeert

Op het strand gevonden stukken hout, afgestompt door de golven en het zout – ooit waren het voorwerpen met een diepere betekenis. Het stempel van het verstrijken van tijd, je ziet het eveneens terug in vervallen muren van een verlaten gebouw met een fascinerende, mysterieuze geschiedenis. Als mens creëren we zoveel artefacten, dat we soms bijna vergeten dat ook deze een houdbaarheidsdatum hebben. Door deze objecten nieuw leven in te blazen, verlaten plekken te tonen of oneffen aardewerk op te nemen in ons interieur, herontdekken we zowel de charme van deze objecten, evenals de verhalen die zij ons kunnen vertellen.

Imperfectie gereflecteerd in abstractie

Hoort symmetrie niet thuis in jouw wereld, kunnen rechte lijnen jou niet raken en vind je voldoening in alles wat subtiel is in onvolmaaktheid, vul dan jouw leven en interieur met wabi-sabi kunst. Heb je genoeg gehad van het geometrische minimalisme van de afgelopen jaren, zet dan abstracties in de schijnwerpers die een harmonieuze disbalans in jouw interieur brengen, met wonderschone onregelmatige kunst.

 

Tekst: Diane Mironesco

Vertaling: Laura Veneklaas