Een interieur om op te eten: wanddecoratie voor de keuken Een interieur om op te eten: wanddecoratie voor de keuken
Foodblogs, een op duurzaamheid en esthetiek gerichte eetcultuur en perfect geënsceneerde gerechten op Instagram zijn allemaal een bewijs van de ontwikkeling van de eetcultuur tot hedendaagse kunstvorm. Deze nieuwe benadering van culinair genot is ook in de keuken terug te zien: naast praktisch moet de keuken ook gezellig en mooi ingericht zijn. Zo til je iedere zondagse brunch met de familie en intieme etentjes met vrienden naar hogere hoogten.

Wat is het recept voor de perfecte keuken? Wij zijn op onderzoek uitgegaan en hebben de juiste ingrediënten gevonden om het complete keukenmenu mee samen te stellen. Een tipje van de sluier: kleine veranderingen zijn de smaakmaker.

De essentie van smaak

Ingrediënten

Een gezonde portie meubelen

3 druppels verf

1 snufje inspiratie

Methode

Rustiek, romantische landhuisstijl of toch liever een industriële look? Er zijn ontelbaar veel mogelijke looks voor het keukeninterieur. Echter, de interieurmagazines, Pinterest en blogs zijn het erover eens: natuurlijke materialen worden steeds prominenter. Marmer en hout gaan samen met rotan en leisteen. Ook werkbladen uit beton en metalen kastdeurtjes met een aangename roest-look zijn graag geziene elementen. Ben je er eenmaal uit voor welke stijl je gaat, dan zijn de mogelijkheden oneindig om jouw keuken met weinig benodigdheden een fantastische schwung te geven.

Een eettafel met een eigentijds en blad van natuurlijk materiaal zoals kurk, een zorgvuldig samengestelde compositie van verschillende stoelen van de rommelmarkt en een frisse kleur op de muur geven jouw keuken of eetkamer een totaal andere look. Maar ook een andere opstelling of opnieuw geverfde keukenkastjes zijn soms al voldoende om jouw keuken een makeover te geven. Vind je ultra violet, de kleur van het jaar 2018, iets teveel van het goede, dan zijn pastel- of natuurlijke kleuren zoals braam, bosgroen en rozenhout misschien meer jouw ding, en ook dit zijn kleuren die dit jaar een grote comeback maken.

Oefening baart kunst, zeggen ze ook wel, dus ga gewoon aan de slag! Ga eens over het randje met combinaties van verschillende kleuren en materialen. Voor je het weet heb je de smaak te pakken.

 

De kers op de taart

Ingrediënten

Een handvol posters

4 bosjes planten

Methode

Humoristische receptideeën, moderne stillevens of abstracte smaakmakers van Carolin Löbbert: culinaire posters brengen jouw keukenmuren perfect op smaak. Het smakenspectrum loopt van fruitig zoet tot pittig en scherp, en zorgt iedere ochtend weer voor een glimlach op je gezicht.

Een tip van onze redactie: het veganistische duo van Eat this! zet radijsjes en dergelijke op een prachtige manier in scène. Ze werken puur met seizoensgebonden en lokale producten – een belangrijk devies voor de op duurzaamheid gerichte generatie van nu.

Foodies en hobbykoks met groene vingers kunnen aan de slag met planten in de keuken. Kleine kruidentuintjes, tomatenplanten, frisse snijbloemen of potplanten brengen leven in de keuken en zijn het ultieme medicijn voor het ietwat steriele karakter. Een ongecompliceerde en bijzonder effectieve manier om jouw keuken een frisse, huiselijke look te geven die tegelijkertijd fantasie en trek in wat lekkers oproept.

 

Afwassen geblazen

Ingrediënten

5 liter afwaswater

1 portie motivatie

Een afwasborstel

Methode

Al het koken, bakken en braden wordt opgevolgd door de alomgeliefde afwas. Heb je een vaatwasser, dan heb je geluk. Heb je die niet, dan maak je er het beste van. Jouw prachtige keuken mag geen glans en charme verliezen, daarom zorg je ook als het om schoonmaken gaat voor de beste hulpmiddelen om de boel even flink op te kunnen poetsen. Poetsen, spoelen en opruimen was zo erg nog niet.

De olijfolie is al een paar dagen op? Man of kind vluchten voor de afwas? Voor de organisatie van alles rondom de keuken zijn daar onze jaarkalenders. Zowel typografische designs als prachtige bloemenprints houden je bij de tijd, en brengen een kleurrijk accent in welke keuken dan ook. Ook mokken met motiverende spreuken of borden met een mooie print worden zonder morren schoongemaakt, ze gaan je toch meer aan het hart dan de standaardversies uit je studententijd.

Daarnaast hebben we kunst voor in de keuken die tegen spatwater kan: acrylglas prints kunnen tegen een stootje en hebben een eigentijds effect op jouw keuken, wat dacht je bijvoorbeeld van acrylglas prints van plekken ver weg van hier die jouw gedachten tijdens het afdrogen doen afdwalen naar de fijnere oorden op aarde.

Wie zich met moois omgeeft, zal het mooie ook behouden – misschien is dit wel het geheim van de ontzettend schone keuken van familie en vrienden, waarin je zoveel fijne avonden hebt doorgebracht. Eet smakelijk en veel plezier bij het bereiden van jouw eigen droomkeuken.

 

Tekst: Ina Schulze

Vertaling: Laura Veneklaas

 
×