Een blik op rood Een blik op rood

Activerend, erotisch en gevaarlijk – een kleur die beweegt

Activerend, erotisch en gevaarlijk – een kleur die beweegt

Rode wanddecoratie, dat lijkt in de eerste instantie niet zo voor de hand liggend. Want rood, dat is toch de kleur van gevaar? Van agressie? Van vuur? Kortom, een kleur die niet echt bijdraagt aan een ontspannen woonsfeer. Echter, rood is ook van rode rozen, een kleur van passie en van wijn – aldus ons aller Marco.

In de geest van de liefde stellen we ons hart open voor rood, en zoeken we uit wat voor krachten zich binnen dat grijze gebied tussen pure liefde en groot gevaar ophouden.

Rood, een kleur van uitersten

Voordat we de kunstwereld induiken, is het tijd voor een lesje kleurenpsychologie. Rood, de kleur van bloed, is de kleur van het leven; vitaliteit, kracht, passie, noem het maar. Het wekt activiteit op, de kleur versnelt je hartslag en in een rode omgeving zul je actiever worden. Positieve associaties met deze kleur zijn veelal verbonden met de liefde: hartstocht, opwinding, sensualiteit en verleiding. De primaire kleur wordt, wat negatieve associaties betreft, ook wel gelinkt aan agressie, gevaar, macht en pijn. Al met al is het dus een kleur van uitersten, en de mate waarin je hem aanwezig laat zijn en de de combinatie met andere kleuren is dan ook erg van invloed op de uitwerking van deze sterke, warme kleur.

Kijken we naar de kunstgeschiedenis, dan ontdekken we dat rood een kostbare kleur was om te maken. Het oudste en bekendste voorbeeld waarin de kleur een hoofdrol speelt is misschien wel het werk The Villa of Mysteries in Pompeji, met een opvallende knalrode achtergrond. Normaliter hadden de grande tabulas, oftewel grote schilderijen, een gele achtergrond gecreëerd uit oker. Voor een rode basis werd er cinnaber- of meniepoeder toegevoegd, een kostbaar proces dat alleen gebruikt werd voor de decoratie van de huizen van de rijken. In de latere eeuwen bleek rood een complexe kleur die onder andere door middel van alchemie werd geproduceerd, waardoor het een kostbare kleur bleef. Dankzij die schaarste bleef het voorbehouden aan de machtige welgestelden, die ook graag rode kleding droegen en vervolgens in de schilderkunst in deze rode kleding afgebeeld werden – de cirkel is rond.

Het rode spectrum

De creatie van de kleur rood mag dan wel niet zo kostbaar meer zijn als vroeger, nog altijd maak je met rood een statement. Van mode tot architectuur, rood wordt gezien. En hoe klein of groot het rode oppervlak ook is, de kleur valt altijd op. Hoe dit komt? Deze kleur heeft de langste golflengte, wat betekent dat de kleur ons zicht het eerst bereikt dus het meest opvalt. Wat het maken van een statement betreft, kun je met rood heel zorgvuldig te werk gaan. Afhankelijk van de mate waarin je deze primaire kleur zich voor de coulissen waagt, én in welk kostuum en met welk gezelschap het ten tonele verschijnt, kan rood je interieur maken of breken.

Net als dat er vijftig tinten grijs bestaan, zijn er vele soorten rood. Gecombineerd met blauw, ontstaat waardig rood – denk aan scharlakenrood, een koninklijke kleur die doet denken aan roodfluwelen gordijnen, rijkdom en, voor de Game of Thrones-fans, aan het Huis Lannister. Van Zuid-Amerika tot aan Europa, dit royale rood is een kleur die een dergelijke vanzelfsprekende autoriteit verwelkomt en benadrukt, iets wat ook weer te herleiden is naar de schaarste van de kleur in vroegere tijden. Wordt de vurige kleur echter met geel gecombineerd, neigt het naar schreeuwend rood. Een kleur die veel in advertenties voorkomt, vol overtuiging vitaliteit en dynamiek uitstraalt.

We Can Do It”, wie kent de leus niet: de mouwen opgestroopt en de schouders eronder, primaire kleuren waarin rood het saillante detail is in de vorm van een om het hoofd geknoopte zakdoek, als blijk van de revolutie. Communisme, feminisme, socialisme – veel links-activistische stromingen zochten en vinden nog altijd hun heil in schreeuwend rood. Want vitaliteit en doorzettingsvermogen; hart voor de zaak – een zekere passie – maakt een strijder onoverwinnelijk. Passie is ook liefde. Het hart brandt voor de liefde, het laat het bloed sneller stromen, lippen kleuren rood en vitaliteit is voelbaar. Ben je verliefd, dan leef je. Of dit nu op je betere helft is of op het leven zelf, je staat in vuur en vlam.

Balans is de sleutel

Om terug te komen op rode wanddecoratie, adviseren wij als volgt: wil je jouw woonkamer een beetje actie geven, combineer dan posters met een beetje rood met koele blauwtinten, voor een uitgebalanceerd effect. Wordt er een kantoor gedecoreerd, dan kan knalrood een vitaliserende uitwerking hebben, bijvoorbeeld in een hal waar men zo nu en dan doorheen loopt. Zolang het rode kunstwerk zich niet 24/7 in het gezichtsveld van de toeschouwer bevindt, is rode wanddecoratie een ideale subliminale manier om mensen in actie te doen komen. Wie weet komt het nog ten goede aan de productiviteit in de kantoorjungle. Drink jij ondertussen even een goed glas rood, om met jezelf te proosten op die ideale ingeving.

Is jouw bloed sneller gaan stromen van al dat rood? Werp een blik op onze collectie rode prints en omarm deze prikkelende kleur in je interieur.

Tekst: Laura Veneklaas

Titelfoto: 70 nm

Foto 1: Mercury Red

Foto 2: 2 + Mondriaan

Foto 3: Andy Warhol's + Girl Power

Foto 4: Dachshund Rosi + 70 nm